ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:26
 

Το τέλος των πολικών αρκούδων πλησιάζει

Ερευνες έδειξαν ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα θηράματα για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους

ΠΗΓΗ: CNN

Η κλιματική αλλαγή επιδρά πολύ χειρότερα στη ζωή των πολιτικών αρκούδων απ’ ό,τι ήταν γνωστό έως σήμερα, με την επιστημονική κοινότητα να παρατηρεί πως ο ρυθμός εξαφάνισης των ζώων είναι ταχύτερος του αναμενομένου, καθώς δεν βρίσκουν τροφή για να επιβιώσουν.

Νέες έρευνες έδειξαν μία αξιοσημείωτη αλλαγή στον μεταβολισμό των σαρκοφάγων πολικών αρκούδων. Ανακάλυψαν δηλαδή πως χρειάζονται πολύ περισσότερα θηράματα για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους, την ώρα όμως που το λιώσιμο των πάγων κάνει πολύ δυσκολότερο το κυνήγι τους.

Συνολικά εννέα πολικές αρκούδες μελετήθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον από την Αμερικάνικη Υπηρεσία Γεωλογικής Έρευνας και το Πανεπιστήμιο Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια. Η τριετής έρευνα ανακάλυψε πως αυτά τα ζώα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον μία ενήλικη ή τρείς νεαρές φώκιες κάθε 10 μέρες για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους. Πέντε από τις εννέα αρκούδες δεν κατάφεραν να πιάσουν τον στόχο με αποτέλεσμα να χάσουν μεγάλο σωματικό βάρος – της τάξης των 20 κιλών, στην περίοδο αυτών των δέκα ημερών.

«Αν έχαναν τις φώκιες τα αποτελέσματα ήταν πολύ δραματικά στον οργανισμό τους», ανέφερε ο Anthony Pagano, επικεφαλής της έρευνας και βιολόγος στην Αμερικάνικη Υπηρεσία, στην μελέτη που εξέδωσε στο περιοδικό «Science».

«Με έκπληξη είδαμε μεγάλες αλλαγές στη σωματική τους μάζα, σε μία περίοδο που έπρεπε να αυξήσουν το βάρος τους για να αντέξουν όλο τον χρόνο. Αυτή και άλλες μελέτες δείχνουν πως οι πολικές αρκούδες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του οργανισμού τους, όπως έκαναν παλιά».

Στην ομάδα του Pagano, όπως αναφέρει ο Guardian, μελετούσαν τις αρκούδες μία περίοδο του Απριλίου από το 2014 έως το 2016, στο Beaufort Sea της Αλάσκα. Οι ερευνητές έβαλαν στις αρκούδες κολάρα με GPS και κάμερες για να μετρήσουν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους. Λήφθηκε επίσης δείγμα αίματος από κάθε ζώο.

Στο παρελθόν, θεωρούνταν πως οι πολικές αρκούδες ξόδευαν λίγη ενέργεια τις ημέρες που κάθονταν με τις ώρες στον πάγο, περιμένοντας να πιάσουν τα θηράματα τους. Αλλά, οι μελετητές κατέγραψαν πως αυτό δεν ισχύει, κατανάλωναν 50% περισσότερη ενέργεια απ΄ότι εκτιμούνταν.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της έρευνας οι πολικές αρκούδες αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης πλέον. Η Αρκτική υπερθερμαίνεται δύο φορές ταχύτερα απ΄ότι οποιαδήποτε περιοχή στον κόσμο και οι πάγοι, πάνω στους οποίους οι πολικές αρκούδες βρίσκουν την τροφή τους, λιώνουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μετακινούνται σε άλλες περιοχές, ακόμη και στην στεριά, ψάχνοντας απεγνωσμένα φαγητό. Δεν λείπουν οι αναφορές για πολικές αρκούδες που αναζητούν αυγά χηνών ή και ψάχνουν φαγητό σε σκουπιδοτενεκέδες σε μακρινές πόλεις.

Η εικόνα της αποστεωμένης πολικής αρκούδας που κυκλοφόρησε στα μέσα προ κάποιου διαστήματος «είναι μια φριχτή σκηνή που θα βλέπουμε όλο και περισσότερο στο μέλλον, πολύ γρηγορότερα απ΄ότι πιστεύαμε», σύμφωνα με τον Δρ. Steven Amstrup, που είχε μελετήσει το είδος πριν από 30 χρόνια στην Αλάσκα.

«Κάθε στοιχείο δείχνει πως οι πολικές αρκούδες εξαρτώνται από τους πάγους και αν δεν αλλάξουμε την πτωτική πορεία που ακολουθεί το επίπεδό τους, τότε οι πολικές αρκούδες θα εξαφανιστούν», είπε ο Amstrup.

«Θα βλέπουμε όλο και περισσότερες αρκούδες να λιμοκτονούν και περισσότερες απ’ αυτές να μετακινούνται στη σεριά, όπου θα αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της συνύπαρξης με τους ανθρώπους».

Οι μετρήσεις που έγιναν τον Σεπτέμβριο δείχνουν πως τα επίπεδα των πάγων στην Αρκτική έχουν μειωθεί κατά 13% από το 1979.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: CNN

Σχόλια αναγνωστών

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«H Kύπρος της ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ!!! Οι Δημόσιοι υπάλληλοι ΠΡΕΠΕΙ να παν στην κηδεία!!!!!! Διαφορετικά θα τους ...»
ΑΚΑ  |  10:08

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X