ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αύξηση αποδόσεων στην κτηματαγορά των ΗΠΑ αναμένεται φέτος

Η σταδιακή άνοδος των επιτοκίων από τη Fed εκτιμάται ότι θα διαφοροποιήσει τα δεδομένα

Kathimerini.gr

Διαφορετικό προβλέπεται το 2016 για την αγορά επαγγελματικών ακινήτων των ΗΠΑ, καθώς η πρόσφατη έναρξη του κύκλου ανόδου των επιτοκίων από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αναμένεται να διαφοροποιήσει το μέχρι σήμερα διαμορφωμένο σκηνικό. Όπως αναφέρουν αναλυτές από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού, το πιθανότερο σενάριο είναι να σταθεροποιηθούν οι τιμές των ακινήτων, οι οποίες αυξάνονται επί 33 διαδοχικούς μήνες, με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 10%, ωθώντας ταυτόχρονα προς τα πάνω και τις αποδόσεις σχεδόν για κάθε διαφορετικό τύπο ακινήτου, από κτήρια γραφείων μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με αναλυτές του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, που επικαλείται το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, «το έξυπνο χρήμα ισχυρίζεται, πλέον, ότι είναι καλύτερο να πουλήσει κάποιος, παρά να αγοράσει». Εν ολίγοις, αν και οι τιμές δεν αναμένεται να υποχωρήσουν, εντούτοις, δύσκολα θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2016. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του φετινού εννιαμήνου του National Council of Real Estate Investment Fiduciaries, οι επενδύσεις σε ακίνητα αναμένεται να προσφέρουν αποδόσεις της τάξεως του 10% κατά το τρέχον έτος, κάτι που, αν επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει το έκτο διαδοχικό έτος διψήφιων αποδόσεων στην αμερικανική αγορά ακινήτων. Ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι οι αποδόσεις που προσφέρουν τα ακίνητα, σαφώς υπερτερούν κάθε άλλης μορφής επένδυσης, είτε πρόκειται για μετοχές είτε για ομόλογα, κάτι που δεν συνηθίζεται.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου, μακροπρόθεσμα, οι επενδύσεις σε ακίνητα θα διαμορφωθούν σε επίπεδο που θα κινείται κάπου ανάμεσα στις αποδόσεις που προσφέρουν οι μετοχές και τα ομόλογα. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά επαγγελματικών ακινήτων των ΗΠΑ αποτέλεσε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των επενδυτών, εγχώριων, αλλά και ξένων, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Μόνο το 2015, εκτιμάται ότι η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε περίπου 500 δισ. ευρώ, έναντι 396 δισ. ευρώ το 2014, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Real Capital Analytics. Το 2007, όταν είχε σημειωθεί το ιστορικό υψηλό της αγοράς, η αξία των συναλλαγών είχε ανέλθει σε 527,5 δισ. ευρώ. Το 2015 σηματοδοτήθηκε από συμφωνίες μεγάλης κλίμακας, αξίας αρκετών δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πιο πρόσφατη εξ αυτών, καθώς η Blackstone, σε συνεργασία με την Ivanhoe Cambridge του Καναδά, απέκτησε το μεγαλύτερο συγκρότημα διαμερισμάτων του Μανχάταν, αντί ποσού 5 δισ. ευρώ.

Η θετική αυτή εξέλιξη αντανακλάται και στην πορεία των τιμών, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε επίπεδο 16% υψηλότερο από το 2007, όταν είχε καταγραφεί το προηγούμενο απόγειο της αγοράς. Μάλιστα, οι αξίες για τα πλέον περιζήτητα ακίνητα, όπως για παράδειγμα συγκροτήματα διαμερισμάτων σε μεγάλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, είναι πλέον υψηλότερες κατά 60% σε σχέση με το 2007.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X