ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εγκλωβισμένοι στην Πορτογαλία 4.000 ξένοι αγοραστές ακινήτων

Newsroom Κ, Αθήνα

Σε καθεστώς «ομηρίας» έχουν βρεθεί χιλιάδες ξένοι επενδυτές στην αγορά κατοικίας της Πορτογαλίας, οι οποίοι αποσκοπούσαν στο να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα της «χρυσής» βίζας, για να αποκτήσουν άδεια παραμονής στη χώρα. Σύμφωνα με σχετικές αναφορές, περίπου 4.000 αγοραστές κατοικιών, προερχόμενοι από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίοι έχουν επενδύσει τουλάχιστον 500.000 ευρώ έκαστος (αυτό είναι, άλλωστε, το ελάχιστο όριο που έχει θέσει το σχετικό πρόγραμμα), αναμένουν πάνω από 12 μήνες για την έκδοση της σχετικής άδειας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Ένωση Μεσιτών και Επαγγελματιών της Αγοράς Ακινήτων της Πορτογαλίας, αυτή τη στιγμή οι αιτήσεις έκδοσης βίζας μέσω της αγοράς κατοικίας αγγίζουν τις 4.000, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο τις επεξεργάζονται οι αρμόδιες Αρχές δεν ξεπερνά τις δύο την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να περιμένουν έως πέντε χρόνια, ή και περισσότερο, προκειμένου να μπορέσουν να μείνουν στην Πορτογαλία. Έως τότε, είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους ανά τρεις μήνες, προκειμένου να μη θεωρηθούν παράνομοι!

 

Πρόκειται για εξαιρετικά απογοητευτική εξέλιξη για τους ιδίους, καθώς μάλιστα το σχετικό πρόγραμμα της Πορτογαλίας διαφημίζει την έκδοση άδειας παραμονής εντός περιόδου τριών μηνών (90 μέρες) από την κατάθεση των σχετικών εγγράφων. Παράλληλα, όπως αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου, είναι πλέον πολύ πιθανό οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να αρχίσουν να στρέφονται προς άλλες χώρες που προσφέρουν αντίστοιχα προγράμματα, όπως η Ισπανία, ή ακόμα και η Ελλάδα, αν και αρκετοί ενδιαφέρονται και για την αγορά της Γαλλίας, παρότι εκεί δεν παρέχεται κάτι αντίστοιχο.

 

Οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στις αλλαγές που έχουν γίνει σε ό,τι αφορά στο σκέλος του ελέγχου, από το τέλος του 2014 και μετά, εξαιτίας των καταγγελιών για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και κατάχρηση εξουσίας. Στο πλαίσιο αυτό, 11 άνθρωποι είναι σήμερα κατηγορούμενοι, ενώ παραιτήθηκε και ο τότε υπ. Εσωτερικών Μιγκέλ Μασέδο, παρότι δεν είχε άμεση ευθύνη, πλην εκείνης που έχει ο εκάστοτε πολιτικός προϊστάμενος.

 

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα της Πορτογαλίας έχει αποδειχθεί και το πιο επιτυχημένο, καθώς μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 2.788 άδειες παραμονής σε νέους ιδιοκτήτες, με τα συνολικά κεφάλαια που εισέρρευσαν στη χώρα εξ αυτού του λόγου να υπολογίζονται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1,3 δισ. ευρώ από το 2012, όταν και εγκαινιάστηκε. Το 80% των εν λόγω αδειών αφορά σε Κινέζους αγοραστές. Ωστόσο, πλέον, δεδομένης και της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί, πολλοί Κινέζοι επενδυτές σκέφτονται, πλέον, άλλες λύσεις εκτός Πορτογαλίας, παρά το γεγονός ότι οι πορτογαλικές Αρχές επιχειρούν εσχάτως να επιταχύνουν τις σχετικές προσπάθειες και να χορηγήσουν ταχύτερα τις εκκρεμείς άδειες παραμονής.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση