ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα εμπορικά κέντρα συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος παρά την κρίση

Διατηρήθηκε και κατά το 2015 το προβάδισμα των εμπορικών κέντρων, έναντι των καταστημάτων στις κεντρικές εμπορικές αρτηρίες, καθώς, παρά το γεγονός ότι πέρυσι οι πωλήσεις των καταστημάτων σε εμπορικά κέντρα ήταν μικρότερες από εκείνες του 2014, τα περισσότερα κατόρθωσαν να αυξήσουν το ποσοστό πληρότητάς τους, αλλά και τον αριθμό των επισκεπτών τους. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της NAI Hellas, εταιρείας επαγγελματικών συμβούλων και μέλους της NAI Global, τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos) άγγιξαν πληρότητα πάνω από 97%, ενώ το Smart Park και το Metro Mall έκλεισαν στο 100%.

Αντίστοιχα, οι τιμές ενοικίασης των εμπορικών κέντρων παρουσιάζουν, ως επί το πλείστον, σταθεροποιητική πορεία και ξεκινούν από 50-90 ευρώ/τ.μ./μήνα για καταστήματα μικρότερα των 100 τ.μ., από 35-60 ευρώ/τ.μ./μήνα για καταστήματα μεγαλύτερα των 100 τ.μ. και από 9-20 ευρώ/τ.μ./μήνα για καταστήματα που έχουν τον χαρακτήρα «άγκυρας», όντας τα μεγαλύτερα του κέντρου.

Επιπρόσθετα, το ποσοστιαίο μίσθωμα επί των πωλήσεων κυμαίνεται για άλλη μία χρονιά από 6% έως 14%, ενώ οι αποδόσεις από 8,25% έως 9,25%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μηνιαία δαπάνη ανά τ.μ. καταστήματος σε εμπορικό κέντρο κυμάνθηκε το 2015 από 2.100 έως 2.200 ευρώ, ενώ η δαπάνη ανά επίσκεψη διαμορφώθηκε από 15 έως 25 ευρώ για κάθε καταναλωτή. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου στην Ελλάδα είναι μεγάλες, καθώς η προσφορά εμπορικών κέντρων είναι μικρή, με το σχετικό απόθεμα να υπολογίζεται σε περίπου 450.000 τ.μ. ή 492.000 τ.μ., αν υπολογιστούν και τα εκπτωτικά κέντρα. Ειδικότερα, η Ελλάδα διαθέτει τη χαμηλότερη αναλογία επιφάνειας εμπορικών κέντρων ανά 1.000 κατοίκους στην Ευρώπη, καθώς αντιστοιχούν 55 τ.μ. ανά κάτοικο, αν και στην περιοχή της Αττικής η σχετική αντιστοιχία διαμορφώνεται σε 78 τ.μ. Πάντως, κατά την τριετία από το 2013 έως το τέλος του 2015, το σχετικό μέγεθος ενισχύθηκε κατά μόλις 4%.

Κατά τη διάρκεια του 2015, προστέθηκαν μόλις δύο νέα κέντρα στο συνολικό απόθεμα. Καταρχάς ολοκληρώθηκε το Mare West στην Κόρινθο, από τον όμιλο της Βιοχάλκο, ένα κέντρο με καθαρή εκμισθώσιμη επιφάνεια της τάξεως των 16.000 τ.μ., η πληρότητα του οποίου, επί του παρόντος, διαμορφώνεται στο 50%. Αντίστοιχα, επαναλειτούργησε στη Θεσσαλονίκη το One Salonica στη θέση του πρώην City Gate, προσφέροντας 19.049 τ.μ. νέων χώρων.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τη NAI Hellas, η έλλειψη επαρκούς μεγέθους εμπορικών κέντρων, σε συνδυασμό με τις καλές αποδόσεις των συγκεκριμένων ακινήτων στη χώρα, δημιουργούν επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως για ανακατασκευή, ανακαίνιση και επέκταση υπαρχόντων εμπορικών κέντρων. Μερικά από τα μεγαλύτερα έργα του κλάδου, η πορεία των οποίων θα εξαρτηθεί και από την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, είναι το Cambas Project της REDS, στα ανατολικά προάστια της Αττικής, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018, το πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, που αναμένεται να ανακατασκευαστεί και να ενωθεί με το εμπορικό κέντρο Golden Hall, το εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό, που φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί, έχοντας περάσει στα χέρια των τραπεζών, και ασφαλώς η επένδυση στο Ελληνικό, η υλοποίηση της οποίας αποτελεί και προαπαιτούμενο του μνημονίου.

Σημαντική ανάπτυξη, πάντως, γνωρίζει και ο κλάδος των μεγάλων καταστημάτων (big box), καθώς κατά το 2015 ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στην ελληνική αγορά η αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού Jysk από τη Δανία, λειτουργώντας τέσσερα νέα καταστήματα: δύο στην Αθήνα (Πατήσια και Ελληνικό) και από ένα στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία προτιμά να αναπτύσσει το δίκτυό της σε κεντρικά σημεία των πόλεων, σε αντίθεση με την ΙΚΕΑ, η οποία επιλέγει καταστήματα στα περίχωρα αυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της NAI Hellas, οι τιμές ενοικίασης των συγκεκριμένων ακινήτων κινούνται από 5 έως 10 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως.

Μία από τις χαρακτηριστικές κινήσεις του 2015 ήταν και το κλείσιμο του ψυχαγωγικού κέντρου Kosmopolis στη λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος του Αμαρουσίου. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, το ακίνητο των 22.752 τ.μ. πρόκειται να αλλάξει χρήση και να λειτουργήσει ως κατάστημα της αλυσίδας Leroy Merlin. Ανάλογη κίνηση πραγματοποιήθηκε και το 2013, όταν έκλεισε ο πολυκινηματογράφος Ster Cinemas στον Άγιο Ελευθέριο στα Πατήσια (λεωφόρος Αχαρνών) για να λειτουργήσει κατάστημα της αλυσίδας Jumbo. Η εν λόγω αλυσίδα εγκαινίασε ένα νέο κατάστημα το 2015 στην Τρίπολη, αλλά διέκοψε τη λειτουργία εκείνου στο West Plaza του Ασπρόπυργου.

Καταστήματα

Όσον αφορά στα εμπορικά καταστήματα στους κεντρικούς δρόμους της χώρας, η NAI Hellas αναφέρει ότι τα ποσοστά των κενών καταστημάτων έχουν αρχίσει να μειώνονται, καθώς οι χαμηλές τιμές ενοικίασης (έπειτα από την πτώση των τιμών τα τελευταία χρόνια) έχει ωθήσει πολλές αλυσίδες είτε να τοποθετηθούν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά είτε να επεκτείνουν την ήδη υπάρχουσα παρουσία τους. Ειδικότερα, η οδός Ερμού κινείται σταθεροποιητικά, με τα ενοίκια σε χώρους πρώτης κατηγορίας να κυμαίνονται από 90 έως 140 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, ενώ το δεύτερο υψηλότερο κόστος ενοικίασης καταστημάτων εντοπίζεται στην περιοχή της Γλυφάδας, όπου οι τιμές κινούνται μεταξύ 60 και 100 ευρώ/τ.μ., με την τάση να είναι ανοδική. Στον αντίποδα, πτωτικά σε σχέση με το 2014 κινήθηκαν τόσο η Πανεπιστημίου (60-105 ευρώ/τ.μ./μήνα) όσο και οι δρόμοι στο Κολωνάκι (55-90 ευρώ/τ.μ./μήνα).

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X