ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:57
 

Στο «σφυρί» εκατοντάδες μεσαιωνικά κάστρα στη Τσεχία

Newsroom Κ, Αθήνα

Μία νέα κατηγορία «κατοικίας» έχει αρχίσει να αποκτά οπαδούς σε χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, αρχής γενομένης από τη Δημοκρατία της Τσεχίας.

Ο λόγος για τα μεσαιωνικά κάστρα, που απαντώνται κατά χιλιάδες στη Γηραιά Ηπειρο και τα οποία αναζητούν αγοραστές. Όπως αναφέρει σχετική ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg, στη Τσεχία λειτουργεί ακόμα και μεσιτικό γραφείο που ειδικεύεται στις αγοραπωλησίες ιστορικών ακινήτων, κυρίως κάστρων, πύργων κ.λπ. Μάλιστα, οι τιμές μπορεί να ξεκινούν ακόμα και από τις μόλις 12.000 ευρώ, ενώ ανέρχονται ακόμα και στα 4 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο γραφείο διαθέτει 400 κάστρα προς πώληση. Ωστόσο, αν κανείς δελεάζεται με τη χαμηλή τιμή που μπορεί να βρει για τέτοιου είδους ακίνητα, ας έχει υπόψη του ότι μπορεί να απαιτηθούν ακόμα και 10 φορές επιπλέον χρήματα, δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 100.000 - 150.000 ευρώ, προκειμένου να γίνει κατοικήσιμο ένα τέτοιο ακίνητο.

Σύμφωνα, πάντως, με τους μεσίτες, το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, καθώς είναι πολύ εύκολο να «ερωτευτεί» κανείς ένα τέτοιο ακίνητο. Ειδικά στη Τσεχία υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 2.000 κάστρα, τα περισσότερα εκ των οποίων σε άσχημη κατάσταση και απαιτούν εκτεταμένες εργασίες επισκευής και ανακαίνισης.

Σήμερα, το εν λόγω μεσιτικό γραφείο πουλάει ακόμα και τρία κάστρα τον μήνα, δείγμα της μεγάλης ζήτησης. Το μέσο κόστος κινείται περί τις 200.000 - 400.000 ευρώ. Κατά κανόνα, πωλητές είναι οι κατά τόπους δημοτικές Αρχές, καθώς τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται σε δημόσια χέρια. Μάλιστα, πολλοί είναι επιφυλακτικοί στο να πωλήσουν τέτοιου είδους περιουσίες, καθώς θεωρούνται μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Όσον αφορά τους αγοραστές, αυτοί προέρχονται κυρίως από τη Ρωσία και την Ουκρανία και πρόκειται για εύπορους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να μεταφέρουν μέρος της περιουσίας τους στο εξωτερικό για λόγους ασφάλειας. Πάντως, μπορεί η ζήτηση που εκδηλώνεται να είναι μεγάλη, αλλά εξίσου συχνό είναι και το να μη μετουσιώνεται το αρχικό ενδιαφέρον σε ολοκλήρωση της συναλλαγής. Δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι ναι μεν γοητεύονται από την ιδέα τού να κατοικούν σε ένα κομψό, ιστορικό παλάτι, αλλά πολύ γρήγορα συνειδητοποιούν το κόστος της ανακαίνισης ενός τέτοιου ακινήτου και αποφεύγουν τελικά να δεσμευτούν. Επίσης, ορισμένοι δεν επιθυμούν να μείνουν στο μεγαλύτερο σπίτι μιας μικρής πόλης της Τσεχίας, όπως συνηθίζεται στις περιπτώσεις των κάστρων.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Αποκεντρωμένη ομοσπονδία με αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ

«Ευτυχως που οι διεθνεις συγκυριες δεν ευνοουν τους τουρκαλλαδες, οποτε οι απειλες και εξυπνοβλακιες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:53

Ο Πρόεδρος δεν είναι το πρόβλημά μας

«Πολύ καλό το άρθρο σας αλλά εγώ θα άλλαζα τον τίτλο σε «Ο Πρόεδρος δεν είναι το ΜΟΝΟ πρόβλημά μας». ...»
Yiannos  |  07:41

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση