ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

238,5 δισ. τοποθετήθηκαν στην αγορά επαγγελματικών της Ευρώπης το 2015

Kathimerini.gr

Συνολικά, κεφάλαια 238,5 δισ. ευρώ τοποθετήθηκαν στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια του 2015, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Knight Frank, μέγεθος που αποτελεί αύξηση της τάξεως του 25% σε σχέση με το 2014. Ωστόσο, κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους επενδύθηκαν 64,5 δισ. ευρώ, ποσό μόλις 0,5% υψηλότερο από το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, δείγμα του ότι η ζήτηση άρχισε να καταγράφει σημάδια «κόπωσης» προς το τέλος του έτους.

Πάντως, κατά τον προηγούμενο χρόνο, η αύξηση των επενδύσεων ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένη στις τρεις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, καθώς η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία κατέγραψαν άνοδο που ξεπέρασε το 20%. Από τις περιφερειακές αγορές ξεχώρισαν η Ιταλία και η Πορτογαλία, κυρίως χάρη στην υψηλή ζήτηση από αγοραστές του εξωτερικού. Από πλευράς αποδόσεων, αξίζει να σημειωθεί ότι ως επί το πλείστον δέχθηκαν πιέσεις προς τα κάτω, απόρροια της υψηλής επενδυτικής ζήτησης, η οποία οδήγησε τις τιμές προς τα πάνω. Μάλιστα, στην αγορά γραφείων, που αποτελεί και τη δημοφιλέστερη επιλογή, η Knight Frank ανέφερε ότι σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών του έτους, με ποσοστό απόδοσης μόλις 4,79%, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι αποδόσεις σε Αμστερνταμ, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Κοπεγχάγη και Λισσαβώνα.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ανάλογες επιδόσεις θα σημειωθούν στις επενδύσεις ακινήτων της Ευρώπης και κατά το 2016, καθώς πολλοί από τους παράγοντες που λειτούργησαν υπέρ της αυξημένης επενδυτικής ζήτησης διατηρούνται και φέτος. Αυτοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα χαμηλά επιτόκια, την τροχιά σταθεροποίησης στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 1,7% φέτος (από 1,5% το 2015), και τη μεγάλη αστάθεια των αποδόσεων άλλων κατηγοριών επενδύσεων.

Οσον αφορά στις ενοικιάσεις επαγγελματικών ακινήτων, η εικόνα παρέμεινε θετική κατά το 2015, με την έκθεση της Knight Frank να κάνει λόγο για σταθερή ανάπτυξη, χάρη στα θετικά μηνύματα από την οικονομία, που ενθάρρυναν τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν περαιτέρω και να μισθώσουν περισσότερα γραφεία. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι νέες ενοικιάσεις στις αγορές που παρακολουθεί η εταιρεία αυξήθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση. Μάλιστα, η επίδοση αυτή κρίνεται ακόμα πιο σημαντική, αν συνυπολογιστεί ότι στις δύο μεγαλύτερες αγορές, δηλαδή στο Λονδίνο και στο Παρίσι, οι ενοικιάσεις γραφείων σημείωσαν πτώση έναντι του 2014.

Στον αντίποδα, μεγάλη άνοδος σημειώθηκε στη Γερμανία, στην Ιβηρική Χερσόνησο και στις αγορές των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οι τιμές των ενοικίων ενισχύθηκαν κατά 0,9%, με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνεται σε Δουβλίνο, Φρανκφούρτη, Λονδίνο (Σίτι), Μαδρίτη και Στοκχόλμη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ