ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακίνητα με 35.000 ευρώ εμπορική αξία και 102.000 αντικειμενική

Kathimerini.gr

Στις πλέον απαξιωμένες κατοικίες, αλλά και σε εκείνες που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση τιμών τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, εντοπίζεται και το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών τιμών. Παρά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών πριν από λίγους μήνες, η οποία επέφερε μειώσεις της τάξεως του 10%-15% κατά μέσο όρο, στην πλειονότητα των περιοχών του Λεκανοπεδίου, η απόσταση που χωρίζει τη φορολογητέα αξία των ακινήτων (που υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική τιμή ζώνης) και την πραγματική αξία τους παραμένει μεγάλη.

Σε σχετική έρευνα της «Κ», σε συνεργασία με το συμβολαιογραφικό γραφείο Δημ. Π. Κοντόπουλου και την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Binswanger Biniaris, προκύπτουν αποκλίσεις έως 65,7%, δείγμα των συνεχιζόμενων αδικιών που δημιουργούνται στην αγορά, παρά τις πρόσφατες μεταβολές των αντικειμενικών.

Τέτοια είναι, για παράδειγμα, η απόκλιση στην περιοχή της Κυψέλης, όπου η τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. και ηλικίας 25 ετών διαμορφώνεται σε μόλις 35.000 ευρώ, όταν η αντικειμενική τιμή του ξεπερνά τις 102.000 ευρώ. Για τον υπολογισμό των αποκλίσεων επιλέχθηκαν ως σημείο αναφοράς παλαιότερα ακίνητα, ηλικίας της τάξεως των 25 ετών, καθώς τα μεγαλύτερης ηλικίας διαμερίσματα έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες απώλειες στην αξία τους, χωρίς αυτό να έχει υπολογιστεί για τον καθορισμό των τιμών ζώνης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς μεσιτικών γραφείων, η συνολική μείωση των τιμών των παλαιότερων διαμερισμάτων προσεγγίζει ή και ξεπερνά το 50% από το 2009 μέχρι σήμερα, χωρίς αυτό να αντανακλάται στη φορολόγηση των εν λόγω ακινήτων.

Η αδικία για τους φορολογούμενους ιδιοκτήτες γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν συνεκτιμηθεί ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνει την επέκταση του συμπληρωματικού φόρου σε σχεδόν διπλάσιο αριθμό υπόχρεων, καθώς πλέον θα επιβάλλεται σε όσους διαθέτουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 200.000 ευρώ, από 300.000 ευρώ που ήταν μέχρι πέρυσι. Επί της ουσίας, η αλλαγή αυτή, η οποία συνοδεύεται και από αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του συμπληρωματικού φόρου, σημαίνει ότι τον εν λόγω φόρο θα κληθούν φέτος να πληρώσουν πάνω από 600.000 ιδιοκτήτες, υπερδιπλάσιοι απ’ ό,τι μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει o κ. Δημήτρης Μπινιάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), θα πρέπει να σημειωθεί πως το χάσμα αυτό είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει να διευρύνεται, καθώς οι τιμές είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθήσουν να υποχωρούν. Οπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, ο νέος κύκλος υφεσιακών μέτρων θα οδηγήσει και σε νέο κύκλο καθόδου των τιμών στα ακίνητα, με αποτέλεσμα να είναι δυσδιάκριτο το τέλος της κρίσης στην κτηματαγορά. Οπως τονίζεται, ο νέος, ακόμα υψηλότερος, «λογαριασμός» των φόρων στα ακίνητα, που προέκυψε ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου μνημονίου, θα επιτείνει τη διάρκεια, αλλά και πιθανώς ακόμα και την ένταση της ύφεσης στην αγορά ακινήτων.

Πλέον, η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων παραπέμπεται για ακόμα μία φορά στις ελληνικές καλένδες, καθώς η πλειονότητα των φορέων της αγοράς τονίζει ότι κάθε φορά που αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα και ιδίως στην κατοχή (π.χ. ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός φόρος), το άμεσο αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η προσφορά πωλούμενων ακινήτων σε τιμές όλο και χαμηλότερες, καθώς πολλοί φορολογούμενοι επιχειρούν να αποδεσμευτούν από το «βάρος» της κατοχής ακινήτων. Αυτομάτως, κάτι τέτοιο σημαίνει νέα πτώση των τιμών, τη στιγμή που και η ζήτηση φθίνει διαρκώς, καθώς στερεύουν πλέον και τα μετρητά, με τα οποία, εν πολλοίς, πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες αγορές τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα, πρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και η «δαμόκλειος σπάθη» των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

Σύμφωνα με τον κ. Μπινιάρη, η πώλησή τους σε ξένα funds θα οδηγήσει σε νέες πιέσεις των αξιών στην αγορά, καθώς θα καταστεί πολύ δυσκολότερο για τους υπόλοιπους πωλητές να διατηρήσουν τις ζητούμενες τιμές τους, όταν θα διατίθενται διαμερίσματα στο 25%-30% της αντικειμενικής τους αξίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X