ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:15
 

Ανεβάζει ταχύτητα ο κλάδος γραφείων

Αυξάνονται οι τιμές των ενοικίων σε 95 αγορές κατά 3,6% για το έτος 2016, αναφέρει η JLL

Newsroom Κ, Αθήνα

Θετικές προδιαγράφονται οι προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς γραφείων, καθώς οι περισσότερες μεγάλες αγορές έχουν πλέον ανακάμψει, μετά μια μάλλον «χλιαρή» εκκίνηση στο έτος, όταν και οι περισσότερες επιχειρήσεις είχαν επιλέξει να τηρήσουν στάση αναμονής.

Πλέον, όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση της Jones Lang LaSalle (JLL), το κλίμα έχει βελτιωθεί αισθητά και οι περισσότερες εταιρείες προχωρούν πλέον κανονικά τον σχεδιασμό τους για την ενοικίαση νέων γραφειακών χώρων, γεγονός που ωθεί και τους αναλυτές στο να εκτιμούν ότι η σχετική δραστηριότητα θα επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία του σχετικού δείκτη τιμών που επιμελείται η εταιρεία και καλύπτει συνολικά 95 αγορές, οι τιμές των ενοικίων γραφείων αυξήθηκαν κατά 3,6% κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Σε επίπεδο τριμήνου, δηλαδή σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, οι τιμές ενοικίασης ενισχύθηκαν κατά 0,6%, έναντι ανόδου 1,3% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 (σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο). Η JLL εκτιμά ότι ο όγκος των νέων ενοικιάσεων αναμένεται να είναι παρόμοιος με εκείνο του 2015, με τη σχετικά περιορισμένη προσφορά σύγχρονων γραφειακών χώρων να ωθεί τα ενοίκια προς τα πάνω, σε μια σειρά αγορών.
Συνολικά προβλέπεται αύξηση των ενοικίων κατά 3%-4% κατά το τρέχον έτος.

Ευρώπη

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή αγορά γραφείων, η JLL ανέφερε ότι οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 0,6% σε επίπεδο τριμήνου, έναντι αύξησης 1% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Η γενικότερη εικόνα της αγοράς παρέμεινε θετική, καθώς δεν υπήρξαν περιοχές με πτώση των τιμών ενοικίασης. Σύμφωνα με την έρευνα, οι τιμές των ενοικίων αναμένεται να αυξηθούν κατά 2%-3% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αλλά και το 2017, ενώ συνολικά προβλέπεται ότι θα παραμείνουν σε ελαφρώς ανοδική τροχιά, ιδίως αν καταγραφεί και μικρή αύξηση της ζήτησης.

Ασία - Ειρηνικός

Αντίστοιχα, στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, η τριμηνιαία άνοδος των ενοικίων κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο άγγιξε το 0,6%, ενώ στη γεωγραφική ζώνη της Αμερικής, η αύξηση των τιμών ενοικίασης περιορίστηκε σε 0,3%, καθώς η αύξηση που καταγράφηκε στις ΗΠΑ, αντισταθμίστηκε από την πτώση στις αγορές της Λατινικής Αμερικής και του Καναδά. Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι παρά το γεγονός πως το 2016 αναμένεται να σηματοδοτήσει το απόγειο της παγκόσμιας δραστηριότητας ανάπτυξης νέων γραφειακών χώρων, η πρόσθετη επιφάνεια που θα δημιουργηθεί, εξακολουθεί να υπολείπεται των αντίστοιχων υψηλών, που είχαν καταγραφεί το 2001 και το 2008. Αντίστοιχα, ο δείκτης κενών διαθέσιμων γραφείων αναμένεται να παραμείνει σταθερός έως το τέλος του έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση