ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μείωση στις τιμές ακινήτων βλέπει η Στατιστική

Κατά 1.2% σε ετήσια βάση και κατά 3.4% σε τριμηνιαία για το πρώτο τρίμηνο 2016

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Στατιστική Υπηρεσία δημοσίευσε για πρώτη φορά το Δελτίο Κατοικιών, το οποίο είναι ένας τριμηνιαίος δείκτης που μετρά τη μεταβολή της μέσης τιμής των οικιστικών μονάδων και καλύπτει όλους τους τύπους οικιστικών μονάδων, καινούρια και υφιστάμενα.

Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ΔΤΚατ για το πρώτο τρίμηνο του 2016 υπολογίζεται στις 86,32 μονάδες. Συγκρινόμενος με το τέταρτο τρίμηνο του 2015 μειώθηκε κατά 3,4% και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 ο ΔΤΚατ μειώθηκε κατά 1,2%.
Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚατ) είναι ένας τριμηνιαίος δείκτης που μετρά τη μεταβολή της μέσης τιμής των οικιστικών μονάδων. Καλύπτει όλους τους τύπους οικιστικών μονάδων, καινούρια και υφιστάμενα. Η αξία της γης περιλαμβάνεται στη τιμή.

Η πηγή των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για τους επιμέρους δείκτες και τους συντελεστές στάθμισης, είναι το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Τα στοιχεία καλύπτουν όλες τις περιοχές που βρίσκονται υπό αποτελεσματικό έλεγχο Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα δεδομένα κατηγοριοποιούνται σε δύο στρώματα, στις υφιστάμενες και νέες οικιστικές μονάδες και για κάθε στρώμα η μεθοδολογία που εφαρμόζεται για τον καταρτισμό του επιμέρους δείκτη, είναι το μοντέλο Rolling Window Hedonic Regression. Στη συνέχεια, οι επιμέρους δείκτες σταθμίζονται με βάση το άθροισμα της αξίας των ακινήτων κάθε στρώματος κατά το προηγούμενο έτος.

Το έτος βάσης είναι το 2010=100.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X