ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων

Μικρές αυξήσεις καταγράφει κατά το B’ τρίμηνο του 2016 ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μικρές αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων στην Κύπρο κατά το B’ τρίμηνο του 2016 καταγράφει ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, στα πλαίσια των αποτελεσμάτων της 27ης έκδοσης του Δείκτη. Ο δείκτης παρακολουθεί τις τιμές και τα ενοίκια των ακινήτων σε όλες τις επαρχίες, και βασίζεται σε μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Reading, του Ηνωμένου Βασιλείου. Η παρούσα έκδοση του δείκτη έχει εμπλουτιστεί και περιλαμβάνει πλέον και τις τιμές τουριστικών ακινήτων, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η διαφάνεια στην αγορά ακινήτων.

Ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων καταγράφει σημαντικές αυξήσεις σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αστικές περιοχές και όλες τις κατηγορίες, με τις σημαντικότερες να σημειώνονται στη Λάρνακα, ενώ οι υπόλοιπες πόλεις έχουν φτάσει στο κατώτερο σημείο. Παγκύπρια, οι τιμές για τα σπίτια και τα διαμερίσματα παρουσίασαν τριμηνιαία αύξηση ύψους 0.3% και 0,2% αντίστοιχα με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στη Λάρνακα (1.1% για τα διαμερίσματα) και στην Πάφο (1.1% για τα σπίτια). Αναφορικά με τις τιμές εξοχικών κατοικιών, που εξετάζονται για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε αύξηση 2.7% (διαμερίσματα) και 1.1% (σπίτια). Σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεύτερο τρίμηνο του 2015, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 0.5%, των σπιτιών κατά 1.1%, και των γραφείων κατά 2.8%, ενώ οι τιμές των αποθηκών παρέμειναν σταθερές. Μείωση 0.8% παρατηρήθηκε στις τιμές των καταστημάτων.

Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία αύξηση 0.4% στα διαμερίσματα, 0.5% στα σπίτια, 1.5% στα καταστήματα, 0.6% στα γραφεία και μείωση 0.4% στις αποθήκες. Συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του δεύτερου τριμήνου του 2015, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 4.9% για τα διαμερίσματα και τα σπίτια, 5.2% για τα γραφεία, 0.5% για τα καταστήματα και 5.2 για τα γραφεία. Οι τιμές για τις αποθήκες μειώθηκαν κατά 1.2%.

Αναφερόμενος στον εμπλουτισμό του Δείκτη, ο Πρόεδρος του RICS Κύπρου, Παύλος Λοΐζου, MRICS, δήλωσε: «Η εισαγωγή δεικτών τιμών αγοράς και ενοικίασης οικιστικών μονάδων που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες είναι κυρίως τουριστικές και διαθέτουν ένα υψηλό ποσοστό παραθεριστικών κατοικιών θα βοηθήσει οργανισμούς, επαγγελματίες και το κοινό να παρακολουθεί τις αποκλίσεις στις κινήσεις των τιμών μεταξύ των δύο αυτών τμημάτων της αγοράς. Καθώς η αγορά ακινήτων φτάνει σταδιακά στο κατώτατο σημείο, θα ήταν λογικό να αναμένεται ότι οι διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και οι τύποι ακινήτων θα ανταποκρίνονται διαφορετικά στην αναμενόμενη ζήτηση. Με την πάροδο του χρόνου, όσο αυτά τα χρονικά διαστήματα γίνονται μεγαλύτερα και αρχίζουν να προσφέρουν στην οικονομετρική ανάλυση, οι ερευνητές θα είναι σε θέση να αναπτύξουν οικονομικά μοντέλα που δείχνουν την επίδραση των μακροοικονομικών παραγόντων σε διαφορετικά τμήματα της αγοράς ακινήτων, διευκολύνοντας έτσι τους επενδυτές και τους οργανισμούς στη λήψη πιο τεκμηριωμένων αποφάσεων».

Από πλευράς του, ο Χαράλαμπος Πετρίδης, MRICS, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της 27ης έκδοσης του Δείκτη Τιμών Ακινήτων του RICS ανέφερε: «Αν και η οικονομική ανάπτυξη και η σταθεροποίηση της οικονομίας έχει βοηθήσει τον κατασκευαστικό τομέα, εντούτοις χρειάζεται χρόνος για την ανάκαμψη του κλάδου. Είναι γεγονός ότι τα ακίνητα ακολουθούν την πορεία της οικονομίας με μια καθυστέρηση. Βλέπουμε ότι ήδη έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από αρκετά χρόνια και ευελπιστούμε αυτή η πορεία να συνεχιστεί. Η οικονομική δραστηριότητα θα βοηθήσει σίγουρα και την σταθεροποίηση και ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων. Το ψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμείνει όμως τροχοπέδη. Επιπλέον, ο νέος δείκτης που δημοσιεύεται για πρώτη φορά και καλύπτει πλέον παραλιακά ακίνητα προσδίδει περεταίρω πληροφόρηση και προσδιορίζει την τάση για τα παράλια της Κύπρου που είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους ενδιαφερόμενους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

Πρόκειται για νέα, σύγχρονα οικιστικά και εμπορικά έργα που θα προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΥΠΡΟΣ