ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΚτΚ: Τριμηνιαία αύξηση στο 4ο τρίμηνο του 2016 οι τιμές κατοικιών

Ανέβηκαν οι τιμές διαμερισμάτων τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση

Newsroom K

Τριμηνιαία αύξηση κατέγραψε το τέταρτο τρίμηνο του 2016, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα), ενώ σε ετήσια βάση, οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν το τέταρτο τρίμηνο μικρή μείωση σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Αύξηση κατέγραψαν το δ΄ τρίμηνο του 2016 οι τιμές διαμερισμάτων, τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνας της ΚΤΚ, ενώ οι τιμές των οικιών μειώθηκαν τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, «ο τομέας των ακινήτων, όπως παρουσιάζεται μέσα από άλλους σχετικούς δείκτες, καταγράφει πορεία σταθεροποίησης και μικρής ανάκαμψης. Αυτό δίνει αισιοδοξία στην αγορά ότι οι προκλήσεις που υπάρχουν (μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διάθεση αποθέματος ακινήτων των τραπεζών) θα αντιμετωπιστούν με επιτυχία».

Επιπλέον, η ΚΤΚ επικαλείται τις τριμηνιαίες μεταβολές όλων των δεικτών τιμών κατοικιών που ετοιμάζονται για την Κύπρο, συγκεκριμένα της ΚΤΚ, της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου2 (ΣΥΚ) και του RICS3 για την περίοδο 2006 – 2016 και σημειώνει πως «όλοι οι δείκτες καταγράφουν τριμηνιαίες αυξήσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2016, γεγονός που επιβεβαιώνει την πορεία σταδιακής ανάκαμψης που διέρχεται ο τομέας».

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα) που ετοιμάζει η Μονάδα Παρακολούθησης Ακινήτων (ΜΟΠΑ) του Τμήματος Οικονομικών Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) σε συνεργασία με τις τράπεζες-μέλη του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, κατέγραψε μικρή τριμηνιαία αύξηση (0,3%) το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Ο δείκτης τιμών οικιών σε τριμηνιαία βάση κατέγραψε οριακή μείωση 0,1%, ενώ ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων τριμηνιαία αύξηση 1,3%.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, η μικρή αυτή αύξηση του Δείκτη Τιμών Κατοικιών, η οποία είναι η δεύτερη συνεχόμενη, «αντανακλά την ανάκαμψη που διαφαίνεται στον τομέα των ακινήτων στην Κύπρο».

Σε ετήσια βάση, οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν μείωση 0,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, ενώ περαιτέρω, έστω μικρή, άνοδος του δείκτη το επόμενο τρίμηνο, σημειώνει η ΚΤΚ, θα οδηγήσει τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής σε θετικό επίπεδο.

Επίσης, οι τιμές οικιών κατέγραψαν ετήσια μείωση 1,9%. Αντίθετα, οι τιμές διαμερισμάτων κατέγραψαν ετήσια αύξηση 1,9%, την πρώτη από το 2010.

Η ετήσια αύξηση στις τιμές διαμερισμάτων αντανακλά αυξήσεις που καταγράφηκαν σε τέσσερις από τις πέντε επαρχίες.

«Σημαντική ένδειξη για ανάκαμψη του τομέα αποτελεί και η αύξηση που καταγράφηκε σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2016 τόσο στα πωλητήρια έγγραφα (70,1%), όσο και στην κατασκευαστική δραστηριότητα (17,9%)», υπογραμμίζει η ΚΤΚ.

Μεταβολές τιμών ανά επαρχία

Ο γενικός δείκτης τιμών κατοικιών σημείωσε τριμηνιαίες αυξήσεις στις επαρχίες Λευκωσίας (0,5%), Λεμεσού (0,5%), και Αμμοχώστου (0,2%). Αντίθετα στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου συνέχισε να καταγράφει μειώσεις 0,7% και 1,1%, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές στο γενικό δείκτη τιμών κατοικιών ανά επαρχία, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην επαρχία Αμμοχώστου (5,6%), και η μικρότερη στην επαρχία Λεμεσού (0,5%). Στην επαρχία Λευκωσίας οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν ετήσια μείωση 1,1%, και στη Λάρνακα και Πάφο μείωση 1,5%

Πιο συγκεκριμένα, σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές διαμερισμάτων παρουσίασαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες εκτός της επαρχίας Πάφου. Συγκεκριμένα, οι τιμές διαμερισμάτων στην επαρχία Λευκωσίας σημείωσαν τριμηνιαία αύξηση 0,8%, στη Λεμεσό 2%, στη Λάρνακα 1,9% και στην Αμμόχωστο 0,1%. Τριμηνιαία μείωση 2,4% καταγράφηκε στις τιμές διαμερισμάτων στην Πάφο.

Αναφορικά με τη μείωση στις τιμές διαμερισμάτων στην επαρχία Πάφου, «περαιτέρω έρευνα των στοιχείων κατέδειξε ότι εάν αφαιρεθούν από τα δεδομένα συγκεκριμένες εκτιμήσεις, οι οποίες έγιναν για σκοπούς ανταλλαγής χρέους με περιουσία, τότε η τριμηνιαία μείωση είναι μικρότερη», σημειώνει η ΚΤΚ.

Όσον αφορά τις τιμές οικιών, οι επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου σημείωσαν τριμηνιαίες αυξήσεις 0,4% και 0,5%, αντίστοιχα. Σταθεροποίηση σημειώθηκε στην επαρχία Λεμεσού, ενώ μείωση 2,1% και 0,7% καταγράφηκε στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου, αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016 σημείωσαν αύξηση σε τέσσερις από τις πέντε επαρχίες. Η επαρχία Λευκωσίας κατέγραψε για πρώτη φορά ετήσια αύξηση στις τιμές διαμερισμάτων (0,3%). Αυξήσεις καταγράφηκαν και στις επαρχίες Λεμεσού (1,6%), Λάρνακας (2,8%), και Πάφου (2,2%). Αντίθετα ετήσια μείωση σημειώθηκε στην επαρχία Αμμοχώστου (6,4%).

Σε ετήσια βάση, οι τιμές οικιών σημείωσαν μειώσεις σε όλες τις επαρχίες. Συγκεκριμένα, στην επαρχία Λευκωσίας καταγράφηκε ετήσια μείωση 1,6%, στη Λεμεσό 1,2%, στη Λάρνακα 3,5%, στην Πάφο 1,5% και στην Αμμόχωστο 4,6%.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

ΠτΔ: Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή ένα ρόλο σταθερότητας

«Τα λόγια του αέρα είναι προσωρινά χρήσιμα για τον πολιτικό που τα εκστομίζει, δεν προσφέρουν όμως καλή ...»
Ai Em  |  09:55

Αναστασιάδης: Απειλή στην Αν. Μεσόγειο η συμπεριφορά της Τουρκίας

«Η Ντάλια της Λιθουανίας προδίδει αν όχι τα fake news, τουλάχιστον τη fake photo. Άσχημη εικόνα για την ...»
Λευκωσιατης  |  11:51

Τ/κ ΜΜΕ: Ο Τσαβούσογλου πρότεινε λύση δυο κρατών, διαφώνησε ο Ακιντζί

«Και ζήσανε αυτοί καλά και ‘μείς καλύτερα... όλοι για ύπνο»
ΑΖ  |  08:00

Χριστόφιας: H κυβέρνηση δεν έχει το Θεό της

«Πρέπει μέσα μέσα να γελούμε και να θυμούμαστε το επίπεδο αυτούς που μας κυβερνούσαν.»
ΔΗΜΟΣ  |  13:16

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση