ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:45
 

Στα ύψη οι τιμές για φοιτητικό διαμέρισμα

H αύξηση των ενοικίων στα διαμερίσματα είναι απότοκο της οικονομικής κρίσης καθώς από το 2013 μέχρι και σήμερα δεν κτίζονταν πολυκατοικίες

Με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς να είναι προ των πυλών γονείς και φοιτητές βρίσκονται στην διαδικασία εξεύρεσης εστίας.Η διαδικασία αυτή απαιτεί τις κατάλληλες γνώσεις από τους ενδιαφερόμενους με στόχο να πετύχουν μια συμφωνία, η οποία θα είναι οικονομικά βιώσιμη για την οικογένειά τους αλλά και να μπορέσουν να πάρουν εκείνο το διαμέρισμα που θα τους επιτρέπει να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στο πανεπιστημιακό ίδρυμα στο οποίο φοιτούν.

Την διαδικασία αυτή εκτός από τους Κύπριους κάνουν και χιλιάδες αλλοδαποί φοιτητές που έρχονται για να συνεχίσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευσή τους στην Κύπρο, με την εξεύρεση διαμερισμάτων κοντά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα πολλές φορές να καθιστάται αδύνατη λόγω της τεράστιας ζήτησης που υπάρχει. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αριθμός των αλλοδαπών φοιτητών στην Κύπρο κατά την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά ανήλθε στις 16.250 με αποτέλεσμα η εξεύρεση διαμερίσματος κοντά στο πανεπιστήμιο πολλές φορές είναι αδύνατη.

Η δυσκολία στην εξεύρεση διαμερίσματος είναι ακόμα δυσκολότερη λόγω του ότι κυρίως οι Κύπριοι φοιτητές προτιμούν να στρέφονται σε διαμερίσματα μονάρια και στούντιο. Ετσι, λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει αλλά και της μειωμένης οικοδομικής δραστηριότητας των προηγούμενων ετών, καθίσταται πολλές φορές πολυτέλεια η εξεύρεση διαμερισμάτων κοντά στα πανεπιστήμια. Οσοι επιλέξουν το δρόμο αυτό θα είναι αναγκασμένοι να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Το όλο θέμα στην πρωτεύουσα εστιάζεται κυρίως στην περιοχή Έγκωμης-Στροβόλου λόγω των δύο ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που υπάρχουν στην περιοχή αλλά και στην περιοχή Παλουριώτισσας- Αγλατζιάς λόγω της ύπαρξης του Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς επίσης ακόμα ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος. Το θέμα με την ζήτηση κυρίως για μονάρι διαμέρισμα ή στούντιο φαίνεται να γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό, καθώς με την δημιουργία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην πρωτεύουσα σε σχετικά μικρή απόσταση ανάμεσα τους, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα αφού πλέον η προσφορά σε αυτού του είδους διαμερίσματα είναι περιορισμένη.

Αυξημένες τιμές

Μιλώντας στην «Κ» για το θέμα που δημιουργείται με τις υψηλές τιμές στην ενοικίαση διαμερισμάτων ο πρόεδρος του συμβουλίου εγγραφής κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου τόνισε ότι η αύξηση των ενοικίων στα διαμερίσματα είναι απότοκο της οικονομικής κρίσης καθώς από το 2013 μέχρι και σήμερα δεν κτίζονταν πολυκατοικίες. Έτσι όπως τόνισε «υπάρχει αυξημένη ζήτηση για διαμερίσματα κυρίως από φοιτητές, λόγω και του ότι πλέον η περιφέρεια της πρωτεύουσας έχει καταστεί μια πανεπιστημιούπολη, ενώ η προσφορά μειώθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν στα ύψη τα ενοίκια».
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, οι τιμές αυτό το διάστημα ανέρχονται στα 400 ευρώ για ένα στούντιο και στα 500 ευρώ για μονάρι επιπλωμένο διαμέρισμα. Ενώ οι τιμές για δυάρια και τριάρια διαμερίσματα ανέρχονται στα 600 και 700 ευρώ αντίστοιχα. Όπως επισήμανε, αυτές οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν και την νέα χρονιά, ενώ σταδιακά με την επαναδραστηριοποίηση του οικοδομικού τομέα και την ανέγερση νέων πολυκατοικιών αναμένεται κάποια πτώση των ενοικίων.
Βλέποντας τα δεδομένα αυτά, είπε ο κύριος Κυναιγείρου, και την κατάσταση που δημιουργείται, οι φοιτητές θα πρέπει να εστιάσουν και σε διαμερίσματα που βρίσκονται σε απόσταση από το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο φοιτούν. Οι αποστάσεις στην Λευκωσία δεν είναι και τόσο μεγάλες και σε διάστημα μερικών λεπτών μπορούν να βρεθούν κοντά στο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο φοιτούν.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορταζ του Στέλιου Στυλιανού στην έντυπη έκδοση της Οικονομικής «Κ».

 

 

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση