ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ οι ελληνικές αγορές ακινήτων το ’17

Μόνο το πρώτο τρίμηνο η άνοδος ήταν 61,7% για τη συγκεκριμένη αγορά

Newsroom Κ, Αθήνα

Με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας κινούνται φέτος οι αγορές κατοικιών από το εξωτερικό, καθώς η άνοδος του τουρισμού έχει θετικό αντίκτυπο και στην αγορά εξοχικής κατοικίας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων αυξήθηκε κατά 61,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Παράλληλα, καταγράφεται και επιτάχυνση σε σχέση με τους πρώτους δύο μήνες του 2017, όταν οι εισροές κεφαλαίων είχαν «τρέξει» με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 56,7%.

Αν, μάλιστα, διατηρηθεί ο υφιστάμενος ρυθμός ανόδου, είναι πολύ πιθανό στο τέλος του έτους να έχουν εισρεύσει πάνω από 430 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι κατά το σύνολο του 2016, οι σχετικές επενδύσεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 45,3% σε 270 εκατ. ευρώ, έναντι 186 εκατ. ευρώ το 2015, όταν καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 36%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογος ρυθμός ανόδου με αυτόν του φετινού πρώτου τριμήνου είχε καταγραφεί πριν από δέκα χρόνια, το 2007, όταν τα ξένα κεφάλαια που κατευθύνθηκαν στην ελληνική αγορά ακινήτων ήταν αυξημένα κατά 66,5% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, το ιδιαίτερα θετικό στοιχείο στη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ότι η αύξηση των ξένων κεφαλαίων που κατευθύνονται στην ελληνική αγορά, καταγράφεται σε μια περίοδο που δεν χαρακτηρίζεται από έντονη αγοραστική κίνηση. Εν ολίγοις, το ενδιαφέρον φέτος έχει εκδηλωθεί ήδη από τις αρχές του έτους και όχι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που παρατηρείται και η κορύφωση της ζήτησης. Ετσι, υπάρχει έκδηλη η αισιοδοξία ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμα καλύτεροι από πλευράς συναλλαγών, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά πιθανή η εξασφάλιση υψηλότερων πωλήσεων από την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα.

Οπως προκύπτει, η μεγάλη άνοδος του φετινού πρώτου τριμήνου οφείλεται στη μεγάλη ζήτηση που έχει εκδηλωθεί για την απόκτηση διαμερισμάτων στην Αθήνα, κυρίως στο ιστορικό κέντρο της πόλης και τα νότια προάστια. Μάλιστα, το αγοραστικό ενδιαφέρον αφορά τόσο διαμερίσματα που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών ενοικίασης, όπως η Airbnb, όσο και πολυτελή ακίνητα που προορίζονται για ίδια χρήση, ή για την εξασφάλιση άδειας παραμονής, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», που αφορά ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, οι αγορές από Κινέζους, Τούρκους και Αραβες βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη.

Αντίστοιχα, σταδιακά αυξάνεται και η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς. Η Μύκονος παραμένει στο επίκεντρο, ενώ υψηλό είναι επίσης το αγοραστικό ενδιαφέρον σε Κέρκυρα, Πάρο, Κρήτη, Χαλκιδική και Πελοπόννησο. Πέραν εκείνων που αναζητούν τη λήψη άδειας παραμονής, σημαντικό παραμένει το αγοραστικό ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες.

Παράλληλα, όπως τονίζουν φορείς της αγοράς ακινήτων, η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, τουλάχιστον όσον αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα σημάνει και το «πράσινο φως» για όσους ξένους ανέβαλλαν μέχρι σήμερα τη λήψη απόφασης για την αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των ξένων επενδύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεργαστείτε με τους οργανισμούς ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  23:20

ΟΑΥ για ΓεΣΥ: Υπάρχει σχέδιο Β' για παιδίατρους

«Άμα με τόσα λεφτά που τους προσφέριρ το ΓεΣΥ δεν συνεργάζονται φανταστείτε πόσα τζακρούν και αφορολήτα ...»
ΧΓΑ  |  12:09

Χριστοδουλίδης: Ένα το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν αμφισβητείται

«Διπλωματία από τα Lidl να θεωρείς πως τα σχόλια που έδωσε η πλευρά σου επί του εγγράφου της 30ης Ιουλίου, ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Συμπληρώθηκε η εξάδα του ΔΗΣΥ

«Mετά που το μπάχαλο με την τραγουδίστρια που σώνει και καλά να την χρήσουμε πολιτικό, τι γίνεται;»
ΑΚΑ  |  09:50

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

X