ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:27
 

Το RICS εξηγεί πώς η σταθερή ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ υποστηρίζει τα εμπορικά ακίνητα της Ευρώπης

Η ώθηση πίσω από την ανάκαμψη άρχισε να οικοδομείται το 2015

Newsroom K

Το RICS εξετάζει με μεγάλη αισιοδοξία την οικονομία της Ευρωζώνης και τον τομέα των εμπορικών της ακινήτων, αναφέροντας:

• Πρόβλεψη αύξησης στην οικονομία της ζώνης του ευρώ κατά 2% τόσο το 2017 όσο και το 2018,
•Τα επιτόκια είναι απίθανο να αυξηθούν πριν από το 2019, αν και οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να μειωθούν μετά το Δεκέμβριο.
• Οι ισχυρές επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα έχουν στόχο να αυξήσουν την κεφαλαιακή αξία κατά 5% στη ζώνη του ευρώ φέτος.

Παρότι αναμένονταν αρνητικά αποτελέσματα στην Ευρωζώνη για το 2016 αλλά και για φέτος, λόγω της πολιτικής αστάθειας ως επακόλουθο του Brexit αλλά και εξαιτίας των εκλογών σε Ολλανδία και Γαλλία, εντούτοις, οι προβλέψεις αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν. Αντιθέτως, οι προβλέψεις για κάμψη πέραν του αναμενομένου απόδοσης, έχει οδηγήσει έκτοτε σε ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων ανάπτυξης από τους σχολιαστές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Ωστόσο, για να προσδιοριστεί το κατά πόσο είναι δικαιολογημένες αυτές οι ισχυρότερες προβλέψεις, είναι σημαντικό να εκτιμηθεί η βιωσιμότητα των καθοδηγητών της ανάπτυξης πίσω από την τρέχουσα ανάκαμψη, σύμφωνα με το RICS.

Η ώθηση πίσω από την ανάκαμψη άρχισε να οικοδομείται το 2015, τροφοδοτούμενη από την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης. Πράγματι, τόσο οι δαπάνες των νοικοκυριών, όσο και οι επενδύσεις σημείωσαν υγιή κέρδη σε κάθε τρίμηνο από τότε. Προχωρώντας, δεδομένου ότι υπάρχει αρκετό περιθώριο για αύξηση της απασχόλησης, προτού η οικονομία φθάσει σε πλήρη παραγωγική ικανότητα, η αύξηση της κατανάλωσης είναι πιθανό να παραμείνει ισχυρή τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Tarrant Parsons, RICS Economist, σχολιάζοντας τις προοπτικές της Ευρώπης, αναφέρει: "H θετική τάση στα οικονομικά δεδομένα συνοδεύτηκε από έξυπνη βελτίωση της εμπιστοσύνης στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων, γεγονός που αποδεικνύεται από τα ευρήματα του Global Commercial Property Monitor του RICS. Πράγματι, από το 2015, οι ευρωπαϊκές αγορές παρουσίασαν σταθερά μερικά από τα πιο θετικά αποτελέσματα παγκοσμίως, οδηγώντας το δρόμο τόσο στο κλίμα ιδιοκτησίας, όσο και στο επενδυτικό κλίμα. Στην πραγματικότητα, τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις επενδυτικές έρευνες σε όλη δείχνουν ότι οι κεφαλαιουχικές αξίες καταγράφουν ετήσια κέρδη περίπου 5% μέσα στα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους."

Παράλληλα με τη σταθερή εγχώρια ζήτηση, κατά τους τελευταίους μήνες έχει παρουσιαστεί αναβίωση του παγκόσμιου εμπορίου. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός αύξησης του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου επιταχύνθηκε σε 5,6% το Μάρτιο, ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης από το 2011. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μεγάλο εξαγωγέα αγαθών και υπηρεσιών, μια σταθερή αύξηση της παγκόσμιας ανάπτυξης πρέπει να ωφελήσει τη ζώνη του ευρώ στο σύνολο. Ειδικότερα, η Γερμανία, θα πρέπει να κερδίσει σημαντικά από την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου. O μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας αντιπροσωπεύει το 23% της συνολικής παραγωγής σε ολόκληρη την οικονομία (που συγκρίνεται με 12% για τις ΗΠΑ και μόνο 10% για το Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ η χώρα σημείωσε εμπορικό πλεόνασμα ύψους €253 δισ. το 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Στο 2,8% το 15ετές ομόλογο της Κύπρου

«2,8% ;;; Έννεν λλίον καμπόσα;»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  15:04

Συνάντηση Αβέρωφ-Ακιντζί στην κατεχόμενη Κερύνεια

«Τα γνωστά τετριμμένα επικοινωνιακά κόλπα του ασόβαρου Προέδρου του ΔΗΣΥ που στερούνται μονίμως ουσίας ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  21:53

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Είμαστε εύκολοι δανειστές, παρέχουμε μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση δανείων. Προσφέρουμε ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  19:09

Αναστασιάδης: Δεν υπήρξε διασπάθιση δημόσιου χρήματος κατά τη θητεία μου

«Χαχαχα Χαχαχα Χαχαχα Εδώ γελάει και το παρδαλό κατσίκι Πουλήστε ακόμα ένα διαβατήριο η ξεπουλήστε ...»
Yiannos  |  14:00

Real Estate: Τελευταία Ενημέρωση

X