ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε κλοιό πιέσεων από την Ευρώπη αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί

Η Ε.Ε. έχει θέσει στο στόχαστρο διάφορες πτυχές του κυρίαρχου ρόλου που παίζουν οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί στο Διαδίκτυο

Kathimerini.gr

ΖΩΡΖΕΤ ΖΟΛΩΤΑ

Για πρώτη φορά οι τεχνολογικοί γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ καλούνται από την Ε.Ε. να καταβάλουν αντίτιμο για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε ΜΜΕ, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες, το οποίο θα πρέπει να αντανακλά τα έσοδα που εξασφαλίζουν από την εκμετάλλευσή τους.

Ουδέποτε ξανά ελήφθη πρωτοβουλία για τη θωράκιση της πνευματικής ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο πριν από τη συμφωνία που ανακοινώθηκε προχθές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως εύστοχα παρατηρεί η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico, η Ε.Ε. αναλαμβάνει να συμμορφώσει τους γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ, οι οποίοι απέτυχαν να μεταπείσουν τελικά την Ε.Ε. να μη σχεδιάσει ένα πλαίσιο για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα.

Στο στόχαστρο μπαίνουν, κυρίως, ο ιστότοπος αναπαραγωγής οπτικοακουστικού υλικού YouTube, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και η ειδησεογραφική πλατφόρμα της Google News.

Η απόπειρα της Ε.Ε. να δαμάσει την επιρροή και την ισχύ που ασκούν οι πέντε τεχνολογικοί γίγαντες –Apple, Facebook, Microsoft, Facebook και Alphabet που είναι μητρική της Google και του ΥουΤube– στο Διαδίκτυο δεν είναι η πρώτη.

Η Ε.Ε. έχει θέσει στο στόχαστρο διάφορες πτυχές του κυρίαρχου ρόλου που παίζουν οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί στο Διαδίκτυο. Πέρυσι το καλοκαίρι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 4,3 δισ. ευρώ στην Google, διότι ασκούσε πιέσεις στους κατασκευαστές κινητών προκειμένου να ενσωματώσουν εκ των προτέρων εφαρμογές του λειτουργικού της συστήματος Android. Είχε προηγηθεί η επιβολή προστίμου 2,4 δισ. δολαρίων ξανά εις βάρος της Google σε διαφορετική υπόθεση. Απόφαση κατά της Apple έχει λάβει η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάνγκερ, αναγκάζοντάς την να πληρώσει αναδρομικά φόρους 13 δισ. δολαρίων στο ιρλανδικό κράτος λόγω της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης που εισέπραττε όλα τα προηγούμενα χρόνια από το Δουβλίνο.

Μεμονωμένες κινήσεις έχουν, επίσης, γίνει από κράτη-μέλη. Η Γαλλία επέβαλε ψηφιακό φόρο. Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Γερμανίας καταδίκασε τις πρακτικές της Facebook σ’ ό,τι αφορά την παρακολούθηση χρηστών και την εκμετάλλευση των δεδομένων τους.

Η Facebook έχει ασκήσει έφεση καθώς η «απόφαση αυτή καταδικάζει ως παράνομες όλες τις διαφημιστικές δραστηριότητές της», όπως είχε αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό Wired. Τα διαφημιστικά έσοδα παίζουν μείζονα ρόλο στους πανίσχυρους ομίλους που έχουν την ισχύ να διαχειρίζονται το περιεχόμενο του Διαδικτύου.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η Google και η Facebook αντιπροσωπεύουν το 71% της ηλεκτρονικής διαφήμισης στην Ευρώπη. Το 2017, η Google εξασφάλισε έσοδα περίπου 25 δισ. ευρώ μόνο στην Ευρώπη από την ψηφιακή διαφήμιση.

Οι κολοσσοί του Διαδικτύου «κάνουν κατάχρηση της ισχύος τους», δήλωσε προχθές ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αξελ Βος. «Στόχος μας είναι να υπάρξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα στη χρήση περιεχομένου που ανήκει σε τρίτους και να μοιράζονται οι εταιρείες αυτές με δικαιότερους όρους τα έσοδα από την εκμετάλλευσή του», προσθέτει ο ίδιος, με αφορμή το νέο πλαίσιο για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα. Αφού ψηφιστεί από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών η οδηγία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τους στιχουργούς, τους σκηνοθέτες, τους ηθοποιούς, τους μουσικούς, τους σεναριογράφους, τον Τύπο και τους δημοσιογράφους. Ορισμένοι, ωστόσο, επιχειρηματολογούν πως αυξάνονται οι υποχρεώσεις της Google απέναντι σε τρίτους, αλλά δεν περιορίζεται ο ρόλος της ως κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ φαίνεται να ακολουθούν τα χνάρια των Βρυξελλών. Πληροφορίες των Financial Times αποκάλυψαν χθες πως η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ συζητάει με τη Facebook συμβιβαστική λύση «πολλών δισ. δολαρίων» σε υπόθεση κατάχρησης των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X