ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξένοι καλοβλέπουν την κυπριακή υπηκοότητα

Το 2015 το κράτος χορήγησε 3.322 υπηκοότητες, με το ενδιαφέρον από το Brexit και εντεύθεν να φουντώνει

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το 2015 περίπου 840.000 άτομα απέκτησαν την ιθαγένεια κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), από 890.000 το 2014 και 980.000 το 2013. Από το 2010, περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα έλαβαν την ιθαγένεια μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως από τον συνολικό αριθμό ατόμων που απέκτησαν την ιθαγένεια ενός από τα κράτη μέλη της ΕΕ το 2015, σύμφωνα με τη Eurostat, το 87% ήταν πολίτες εκτός της ΕΕ.

Παρόλο που στην Κύπρο χορηγήθηκαν μόλις 3.322 υπηκοότητες το 2015, σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό κατοίκων κάθε κράτους μέλους, η Κύπρος βρίσκεται ψηλά στα στατιστικά του υψηλότερου αριθμού υπηκοότητας που χορηγήθηκαν ανά 1.000 κατοίκους. Συγκεκριμένα, πρωταθλήτρια χώρα σε αυτόν τον τομέα είναι το Λουξεμβούργο, ακολουθεί η Σουηδία και την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Κύπρος. Στην τέταρτη θέση βρίσκονται η Ιταλία και η Ιρλανδία.

Ανάμεσα στα ποσοστά που έχουν καταγραφεί, τα 9 από τα 10 άτομα στα οποία χορηγήθηκε ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2015, δεν ήταν πολίτες της ΕΕ. Στην Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία, το 100% εκ των υπηκοοτήτων αφορούσαν σε πολίτες της ΕΕ, η Βουλγαρία στο 99%, στην Ισπανία το 98%, στη Δανία το 93%, στη Γαλλία και την Κροατία το 90%, στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο το 89%. Αντίθετα, το Λουξεμβούργο με ποσοστό 79% και η Ουγγαρία με ποσοστό 72%, ήταν τα μόνα κράτη μέλη στα οποία η πλειοψηφία των ατόμων που απέκτησαν την υπηκοότητα το 2015, ήταν πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ. Συνοψίζοντας σε επίπεδο ΕΕ, το 87% ή 732.200 νέοι πολίτες, εκείνων στους οποίους χορηγήθηκε η υπηκοότητα, ήταν πολίτες εκτός της ΕΕ και το 12% ή 104.900 νέοι πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό που απέκτησε την ιθαγένεια ενός κράτους μέλους της ΕΕ το 2015, ήταν πολίτες του Μαρόκου (86.100 άτομα, εκ των οποίων το 88% απέκτησαν την ιθαγένεια της Ιταλίας, της Ισπανίας ή της Γαλλίας), έναντι των Αλβανών (48.400, που το 96% απέκτησαν ελληνική) και οι Τούρκοι (35.000, απέκτησαν το 56% γερμανική ιθαγένεια). Πρόσθετα, οι Ινδοί (31.000 περίπου, το 60% απέκτησαν βρετανική ιθαγένεια), οι Ρουμάνοι (28.400, απέκτησαν το 50% ιταλική υπηκοότητα) και οι Αλγερινοί (22.500, όπου πάνω από τα τρία τέταρτα απέκτησαν γαλλική ιθαγένεια).

Μαροκινοί, Αλβανοί, Τούρκοι, Ινδοί, Ρουμάνοι, Πακιστανοί και Αλγερινοί αντιπροσώπευαν πάνω από το ένα τρίτο (33%) του συνολικού αριθμού των ατόμων που απέκτησαν την ιθαγένεια ενός κράτους μέλους της ΕΕ το 2015. Εντούτοις, σύμφωνα με τη Eurostat, οι Ρουμάνοι (28.400 άτομα) και οι Πολωνοί (17.800), ήταν πολίτες της ΕΕ που αποκτούν την ιθαγένεια άλλου κράτους μέλους της ΕΕ.

Βρετανοί στοχεύουν Κύπρο

Όσον αφορά στην Κύπρο, το 19% εκ των υπηκοοτήτων της, τις ζήτησαν πολίτες της ΕΕ, με την τάση αυτή να συνεχίζεται και το 2016, ιδίως μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι λόγοι για τους οποίους επιζητούν οι Βρετανοί κυπριακή υπηκοότητα είναι η γλώσσα, η ασφάλεια, η κουλτούρα και ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής που μπορεί να συνδυάσουν την υπηκοότητα με την επιχειρηματική δραστηριοποίηση εντός Κύπρου. Ο αριθμός των τηλεφωνημάτων που δέχεται το κυπριακό προξενείο του Λονδίνου έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με τα τηλεφωνήματα που δέχονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως πληροφορείται η «Κ», τα αιτήματα που δέχεται το προξενείο κατηγοριοποιούνται σε άτομα τα οποία διερευνούν κατά πόσο μπορούν να λάβουν κυπριακή υπηκοότητα όντας πολίτες με μη κυπριακή καταγωγή, όπως επίσης και αυτοί που έχουν κυπριακή καταγωγή. Δηλαδή, Βρετανοί πολίτες, αλλά Κύπριοι της διασποράς δεύτερης και τρίτης γενιάς. Συγκρίνοντας με τον αριθμό τηλεφώνων που λάμβαναν προ αποτελέσματος Brexit σε μια συνήθη ημέρα, έφταναν τα 2 – 3 κατά τη χειμερινή περίοδο, ενώ την καλοκαιρινή γύρω στα 15.

Αναφορικά με τα αιτήματα από Βρετανούς οι οποίοι δεν έχουν καταγωγή σε σχέση με την Κύπρο, βρίσκουν βάση στα ελκυστικά κίνητρα πολιτογράφησης που παρέχει πλέον η Κύπρος σε επενδυτές. Η κυβέρνηση υπενθυμίζεται πως έχει τροποποιήσει τα κίνητρα για δεύτερη φορά μετά το 2014, με βασική διαφοροποίηση τη μείωση του ορίου στα 2,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 5 εκατ. ευρώ που ίσχυε. Οι όροι για να λάβει υπηκοότητα ένας πολίτης τρίτης χώρας, θα πρέπει να πληροί τρεις βασικές προϋποθέσεις. Να έχει λευκό ποινικό μητρώο, μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία στην Κύπρο, αλλά και διαμονή στο νησί. Όσον αφορά για τη μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία στην Κύπρο, ως γνωστόν, θα πρέπει να έχει αγοραία αξία τουλάχιστον 500 χιλ. ευρώ, πλέον τον ΦΠΑ.

Εντούτοις, μιλώντας στην «Κ» άτομα από τον τομέα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών και συγκρίνοντας το ενδιαφέρον με εκείνο άλλων χωρών της ΕΕ, υπογράμμισαν πως η Κύπρος δεν είναι η πρώτη σκέψη στο μυαλό. Προτεραιότητα για τους Βρετανούς είναι η Ιρλανδία, αλλά ως γεγονός και η Κύπρος είναι ένας από τους προορισμούς που εξετάζουν ενδελεχώς στη βάση ενός «κακού» σεναρίου Brexit.

Πολλαπλά οφέλη

Η κάθοδος των Βρετανών που θέλουν να γίνουν Κύπριοι, καθώς και γενικότερα το ενδιαφέρον πολιτών άλλων εθνικοτήτων για την κυπριακή υπηκοότητα φέρνουν έσοδα στα κρατικά ταμεία, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τις πωλήσεις ακινήτων. Σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη εξέλιξη διαδραμάτισε πάντως και το γεγονός ότι στο τέλος του 2016 ολοκληρώθηκε το μέτρο της μείωσης του φόρου υπεραξίας, που είχαν θέσει σε εφαρμογή οι κυπριακές αρχές, προκειμένου να τονώσουν τις αγοραπωλησίες στην αγορά κατοικίας.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά φαίνεται πως βρίσκει εκ νέου την ισορροπία της, ολοκληρώνοντας την πτωτική πορεία που ακολουθούσε από το 2008 και μετά, με αποτέλεσμα η συνολική πτώση των τιμών να κυμαίνεται μεταξύ 30% και 60% ανάλογα με το είδος και την τοποθεσία του ακινήτου. Πλέον, στις περισσότερες κατηγορίες ακινήτων, οι τιμές είτε αυξάνονται είτε κινούνται σταθεροποιητικά. Συνολικά στη χώρα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,1%, ενώ εκείνες των ενοικίων κατά 4,9%.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση