ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από την «Αφροδίτη» στη «Δελφύνη» του 10

Επτά χρόνια γεωτρήσεων στην ΑΟΖ - Στις 5.000 μέτρα το τρυπάνι της ExxonMobil για εντοπισμό του μεγαλύτερου κοιτάσματος

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η επίσημη ανακοίνωση έναρξης της ερευνητικής γεώτρησης της ExxonMobil, στο τεμάχιο 10 αποτελεί ορόσημο για το συνολικό ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο διαχειρίστηκαν οι κυβερνήσεις από το 2003 και εντεύθεν. Από την πρώτη γεώτρηση στο τεμάχιο 12 (19/09/2011) έχουν περάσει 10 χρόνια, με τρεις γύρους αδειοδότησης τεμαχίων, και τρεις κολοσσούς της βιομηχανίας υδρογονανθράκων να έχουν εξασφαλίσει άδειες για έρευνες, σε επτά τεμάχια από τα οποία το ένα, το 12 ή «Αφροδίτη, βρίσκεται στην τελική φάση έναρξης παραγωγής φυσικού αερίου.

Εξέλιξη που αποτελεί αναμφίβολα επιτυχία του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας, καθώς και των αρμοδίων κρατικών φορέων, με εμπλοκή στον σχεδιασμό και υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί διαχρονικά. Οι δύο γεωτρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο τεμάχιο 10 αποκτούν ξεχωριστή σημασία και για έναν επιπλέον λόγο. Υπό προϋποθέσεις μπορούν να μεταβάλουν άρδην το ενεργειακό δυναμικό της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Οι εκτιμήσεις που γίνονται για τις φερόμενες ποσότητες του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο 10, δημιουργούν προσδοκίες που αγγίζουν ευρύτερα ζητήματα ενεργειακής πολιτικής της Λευκωσίας με βαθύ χρονικό ορίζοντα.

Επιπλέον η έναρξη της γεώτρησης στο 10 έρχεται να τερματίσει μια περίοδο τεχνητής έντασης, από πλευράς Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο. Η απρόσκοπτη έναρξη των εργασιών του βρετανικού γεωτρύπανου της ExxonMobil, καθώς και η έλευσή του στην περιοχή, χωρίς απρόοπτα, διέψευσαν την υψηλή ρητορική και απόψεις που ήθελαν την τουρκική πλευρά να αντιδρά κατά ασύμμετρο τρόπο. Με βάση τα όσα προηγήθηκαν με την έλευση του πλοίου στην περιοχή αλλά και την εικόνα που υπάρχει στην περιοχή, ίσως είναι από τις λιγοστές φορές που η περιοχή της ΑΟΖ βρίσκεται σε νηνεμία.

Η γεώτρηση

Οι προετοιμασίες στον στόχο «Δελφύνη» ξεκίνησαν άμα τη αφίξει του γεωτρύπανου την περασμένη Δευτέρα. Το τρυπάνι μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή το μεσημέρι, που ανακοινώθηκε επίσημα η έναρξη της γεώτρησης, διάνυσε απόσταση 1973 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας προκειμένου να προσεγγίσει τον πυθμένα. Από το σημείο εκείνο με βάση τους σχεδιασμούς της γεώτρησης, το τρυπάνι θα συνεχίσει την πορεία του σε βάθος 2500 μέτρων προκειμένου να συναντήσει το κοίτασμα υδρογονανθράκων που έχουν εντοπίσει οι σεισμικές έρευνες που έχουν γίνει στην περιοχή.

Στην πορεία του, με βάση τα τεχνικά στοιχεία, το τρυπάνι θα περάσει από δύο νοητές ζώνες προκειμένου να καταλήξει στην «καμπάνα» (ονομασία περιοχής), όπου εικάζεται ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη η ποσότητα υδρογονανθράκων. Εργασία η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε ένα μήνα περίπου. Ωστόσο, από τεχνικής απόψεως ο χρόνος ολοκλήρωσης της γεώτρησης επιμηκύνεται, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν προβλήματα ένεκα των πετρωμάτων. Η γεώτρηση θα παρακολουθείται επί 24ωρου βάσεως από 10 μηχανικούς και γεωλόγους της ExxonMobil, οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο εδώ και έξι μήνες. Επίσης, η γεώτρηση θα βρίσκεται υπό παρακολούθηση και από επιστημονική ομάδα σε Αγγλία και ΗΠΑ.

Οι ποσότητες

Στο ουσιώδες κομμάτι των εργασιών στο τεμάχιο 10, που έχει να κάνει με τις ποσότητες υδρογονανθράκων, το μόνο που υπάρχει είναι οι ανεπίσημες εκτιμήσεις, οι οποίες δεν προέρχονται από την πλευρά της εταιρείας. Η αισιοδοξία που επικρατεί προέρχεται, πρώτα από την παρουσία της ExxonMobil στην περιοχή και τη γενική θεώρηση ότι αυτή δεν είναι τυχαία. Η ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος στο γειτονικό κοίτασμα «Ζορ», της αιγυπτιακής ΑΟΖ, είναι ο δεύτερος παράγοντας που δημιουργεί υψηλές προσδοκίες. Ο τρίτος παράγοντας είναι τα στοιχεία των ερευνών που σε συνδυασμό με τη γεωλογική μορφολογία (αμμώδεις και ασβεστολιθικά πετρώματα) δημιουργούν αισιοδοξία ότι το υπό αναζήτηση κοίτασμα μπορεί να κάνει τη διαφορά εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Από πλευράς της, η εταιρεία αποφεύγει κάθε προσδιορισμό της ποσότητας επαναλαμβάνοντας μονότονα, τα περί υψηλού ρίσκου αλλά και τη γενική θεώρηση, με βάση την παγκόσμια εμπειρία, πως οι πιθανότητες να διαψευστούν οι προσδοκίες είναι μεγαλύτερες παρά να επιβεβαιωθούν. Ωστόσο, γίνεται παραδεχτό πως σε σχέση με το παρελθόν που η TOTAL επέστρεψε το συγκεκριμένο τεμάχιο στη Δημοκρατία, τα γεωλογικά δεδομένα έχουν αλλάξει μετά την ανακάλυψη του αιγυπτιακού «Ζορ».

Το Stena IceMAX

Αμφότερες οι ερευνητικές γεωτρήσεις εντός του τεμαχίου 10 θα πραγματοποιηθούν από το πλωτό γεωτρύπανο με την ονομασία Stena IceMAX που έχει μισθώσει η ExoonMobil. Το συγκεκριμένο γεωτρύπανο, υπό βρετανική σημαία, θεωρείται από τα πιο σύγχρονα εργαλεία που υπάρχουν στον χώρο των γεωτρήσεων, το οποίο σχεδιάστηκε να λειτουργεί σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως εκείνες της Αρκτικής Θάλασσας. Με βάση τα στοιχεία που δίνονται από τον ιδιοκτήτη του γεωτρύπανου Stena Drilling, το Stena IceMAX είναι πλοίο γεωτρήσεων σε βαθιά ύδατα, κατασκευάστηκε το 2011 από τη Samsung Heavy Industries και ξεκίνησε την δραστηριότητά του το 2012. Το μήκος του πλοίου είναι 228 μέτρα και έχει πλάτος 42 μέτρα.

Το τρυπάνι του πλοίου είναι κατασκευασμένο από ειδικά μέταλλα προκειμένου να μην αντιμετωπίζει προβλήματα σε σκληρά πετρώματα και έχει τη δυνατότητα καθόδου έως και τα 10.000 πόδια κάτω από τη θάλασσα. Το Stena IceMAX μπορεί να φιλοξενήσει προσωπικό από 180 έως 220 άτομα. Η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει ανέρχεται μέχρι τους 12 κόμβους. Στον υπόλοιπο εξοπλισμό του γεωτρύπανου ξεχωρίζει το ενσωματωμένο σύστημα πρόληψης εκρήξεων (BOP). Πρόκειται για μια εξειδικευμένη βαλβίδα ή παρόμοια μηχανική συσκευή που χρησιμοποιείται για τη σφράγιση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση φρεάτων πετρελαίου και αερίου για την αποφυγή εκρήξεων, την ανεξέλεγκτη απελευθέρωση αργού πετρελαίου ή και φυσικού αερίου από πηγάδι. Η ExxonMobil κατά καιρούς έχει μισθώσει και άλλα γεωτρύπανα από την εν λόγω εταιρεία σε έργα άλλων χωρών, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιήσει γεώτρηση με το γεωτρύπανο που θεωρείται κορωνίδα του στόλου της Stena Drilling.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ