ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:15
 

Εκκρεμότητα για το ΔΗΚΟ οι ηττημένοι

Η ενόχληση Μουσιούττα, ο αποκλεισμός Ορφανίδη και η θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί η εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής, να μη θύμιζε σε τίποτα ούτε την ένταση και σίγουρα ούτε το ενδιαφέρον παλαιότερων εκλογικών αναμετρήσεων του ΔΗΚΟ, ωστόσο όπως και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις προκύπτει ζήτημα για τους ηττημένους της εκλογικής μάχης και η επόμενη μέρα εντός κόμματος. Στόχος της ηγεσίας είναι η σωστή διαχείριση του όλου ζητήματος για να μην ξεκινήσει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας. Το βλέμμα στρέφεται στους δύο βουλευτές Μαρίνο Μουσιούττα και Χρίστο Ορφανίδη που έμειναν εκτός κομματικών αξιωμάτων. Την ίδια ώρα, άρχισε η συζήτηση για το τι θα γίνει με την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, καθώς στόχος είναι να βρεθεί η πιο αναίμακτη λύση.

Η κοινοβουλευτική ομάδα
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος από το βράδυ της Κυριακής ελέγχει πλήρως τα συλλογικά του όργανα, καθώς και η ηγεσία αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία του εκτελεστικού γραφείου, αποτελείται πλέον από στελέχη που πρόσκεινται στον ίδιο και στη δική του φιλοσοφία. Τι γίνεται όμως με την κοινοβουλευτική του ομάδα; Ο ΔΗΚΟϊκός Πρόεδρος είχε ζήσει την προηγούμενη πενταετία, την δυσκολία μίας κοινοβουλευτικής ομάδας που δεν έλεγχε και που πολλές φορές αντιδρούσε στους χειρισμούς του εντός βουλής. Αυτό ακριβώς το σενάριο δεν θα ήθελε να επαναληφθεί. Πλην των βουλευτών Άγγελου Βότση και Γιώργου Προκοπίου που ως γνωστόν δεν είναι κοντά του, δεν φαίνεται να επιθυμεί την απομάκρυνση ακόμα δύο και δη των Μαρίνου Μουσιούττα και Χρίστου Ορφανίδη.

Προδιαγεγραμμένοι οι τριγμοί

Η μάχη μεταξύ Μαρίνου Μουσιούττα και Χριστιάνας Ερωτοκρίτου φάνηκε από την αρχή πως θα προκαλούσε τριγμούς στα εσωκομματικά. Η εξαγγελία της υποψηφιότητας Μαρίνου Μουσιούττα για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου στην «Κ» είχε προκαλέσει την ενόχληση της ηγεσίας, για το γεγονός ότι δεν ήταν ενήμερη για τις προθέσεις του κ. Μουσιούττα. Η τοποθέτησή του περί συναίνεσης είχε ερμηνευθεί από κάποιους ως άνοιγμα προς την εσωκομματική αντιπολίτευση. Ο Μαρίνος Μουσιούττας από την άλλη φέρεται να είδε την υποψηφιότητα Χριστιάνας Ερωτοκρίτου (στελέχους από τον στενό κύκλο του Νικόλα Παπαδόπουλου) ως μήνυμα για το ποια είναι η επιλογή της ηγεσίας για την θέση του δευτέρου τη τάξει. Σε αυτό το πλαίσιο και οι καταγγελίες του ότι έμμισθο προσωπικό καλούσε μέλη σε εκδήλωση της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου. Η δήλωση μάλιστα του Μαρίνου Μουσιούττα ότι δεν βασίζεται σε ξένα δεκανίκια, προκάλεσε αίσθηση, με πηγές που πρόσκεινται στον ίδιο να εξηγούν πως ήταν η απάντησή του στην ψιθυρολογία ΔΗΚΟϊκών στελεχών πως τύγχανε της καρογιανικής εύνοιας και βοήθειας.

Το ποια θα είναι η επόμενη μέρα στις σχέσεις των δύο μερών είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ όπως λέγεται έχει την πρόθεση να συζητήσει με τον Μαρίνο Μουσιούττα, αλλά και με τον Χρίστο Ορφανίδη. Όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη στην «Κ» στόχος είναι να διευκρινιστεί πως η ηγεσία δεν δούλεψε υπέρ καμίας υποψηφιότητας.

Ανοικτό η θέση κοινοβουλευτικού
Με την εκλογή της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου στη θέση του αναπληρωτή προέδρου ανοίγει παράλληλα και το θέμα του ποιος θα την διαδεχθεί στην θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Όπως αναφέρουν ΔΗΚΟϊκές πηγές ψάχνουν την πιο αναίμακτη λύση. Θα μπορούσε δηλαδή να προταθεί ο Μαρίνος Μουσιούττας για να εκτονωθεί το τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο μερών, ωστόσο αντιλαμβάνονται πως αυτό ενδεχομένως να εντείνει τη δυσφορία του Χρίστου Ορφανίδη ο οποίος είδε να χάνει την θέση του αντιπροέδρου από τον Μιχάλη Δαμιανό, στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον Νικόλα Παπαδόπουλο. Το να διατηρήσει και αυτή τη θέση η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα αλλά να προκαλεί τη δυσαρέσκεια όλων. Λύση θα μπορούσε να θεωρηθεί η ανάληψη της θέσης από τον Άγγελο Βότση εξαιτίας και της κοινοβουλευτικής του πείρας, χωρίς να είναι γνωστό αν ο ίδιος επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Και άλλες παραιτήσεις

Πάντως οι παραιτήσεις φαίνεται να μην έχουν τέλος στο ΔΗΚΟ, ακόμη και μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της τοπικής Πέρα Ορεινής Πόλυς Πολυκάρπου και από την προεδρία αλλά και ως μέλος του ΔΗΚΟ. Όπως ανέφερε η «Κ» ο κ. Πολυκάρπου είχε προσέλθει στην κάλπη αλλά δεν κατάφερε να ψηφίσει καθώς σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή δεν ήταν στο μητρώο του κόμματος. Κίνηση που προκάλεσε την οργίλη αντίδρασή του εξαιτίας της πολύχρονης πορείας του στο κόμμα. Ο ίδιος κατήγγειλε ως παράτυπη την εκλογική διαδικασία αλλά και αντικαταστατική την διαγραφή του από το κόμμα χωρίς την ενημέρωσή του. 

Διαβάστε εδώ την επιστολή παραίτησης του Πόλυ Πολυκάρπου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση