ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιμένει στα δύο κράτη ο Τσαβούσογλου

Αμετακίνητη στις θέσεις της η Τουρκία σύμφωνα με τις πληροφορίες, υποστηρίζει πως έχει έρθει η ώρα να μπει στη μεγάλη εικόνα ένα άλλο μοντέλο λύσης

Τις προηγούμενες μέρες και παρά τον ευρύ κύκλο επαφών της ε/κ αντιπροσωπείας και το θετικό κλίμα που προέκυπτε από αυτές, οι πληροφορίες από το διπλωματικό παρασκήνιο έδειχναν πως τελικά το καλάθι που πρέπει να κρατάμε είναι μικρό ως προς το τελικό αποτέλεσμα. 

Το οποίο εν πρώτοις θα ήταν επανεκκίνηση των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν στο Κρανς Μοντάνα. 

Κι αυτό γιατί τόσο από τ/κ πλευράς όσο και από την Τουρκία, τα μηνύματα που εκπέμπονταν δεν προμήνυαν αλλαγή στη στάση στα κρίσιμα για το κυπριακό ζητήματα και δη της εξωτερικής πτυχής, ακόμη και πριν μεταφερθεί το ενδιαφέρον των εξελίξεων στη Νέα Υόρκη. Τώρα και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όλα τα προαναφερόμενα επιβεβαιώνονται. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρώτιστο μέλημα των επαφών της τουρκικής πλευράς στη Νέα Υόρκη είναι να περάσει το μήνυμα πως έχει έρθει η ώρα να μπει στη μεγάλη εικόνα ένα άλλο μοντέλο λύσης, και πιο συγκεκριμένα τα δυο κράτη στην Κύπρο. Βασικός δε φορέας της συγκεκριμένης ρητορικής φέρεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Τούρκους ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Η οπτική αυτή αν και είναι ενδεικτική μιας στάσης, δεν διαφέρει εν πολλοίς από τα όσα προ ωρών είχαν γίνει γνωστά, πριν καν την τριμερή των εγγυητριών, δια στόματος Οζερσάι, ο οποίος παρότρυνε προς νέες και πιο δημιουργικές προσεγγίσεις εφεξής στο κυπριακό από όλους. Αυτό που φέρνουν στην επιφάνεια αυτές οι ρητορικές εκ μέρους του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ωστόσο είναι το πως η τουρκική πλευρά προχωρεί ακόμη περισσότερο, αιτιολογώντας και το σκεπτικό για τα δυο κράτη. 

Για διατήρηση στρατού

Όπως λέγεται χαρακτηριστικά στο παρασκήνιο, η τουρκική διπλωματία προτάσσει τα δυο κράτη για να "επιλύσει" με τον τρόπο αυτό και το ζήτημα των εγγυήσεων, ζήτημα που αποτελεί ως γνωστό κόκκινη γραμμή για την ε/κ πλευρά. 

Η συλλογιστική είναι πως με τα δυο κράτη δεν απαιτούνται πλέον εγγυήσεις και πως η Τουρκία θα μπορεί να διατηρεί στρατό, κατι που αποτελεί προτεραιότητα λόγω του πολέμου στη Συρία, από την πλευρά της. 

Η άλλη ανάγνωση της ίδιας λογικής είναι την ίδια ώρα, πως δεν δείχνει καμία διάθεση η Τουρκία να κάνει βήμα πίσω στο ζήτημα των εγγυήσεων και με τον τρόπο αυτό θέλει να υπερκεράσει το εν λόγω για την ίδια εμπόδιο.

Το "συζητά" και η ε/κ πλευρά

Αυτό μαλιστα που φαίνεται να ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά σε συστοχία με τα προηγούμενα, είναι ότι την ιδέα περί δυο κρατών "θέλουν" και οι Ελληνοκύπριοι ή στην καλύτερη περίπτωση ότι το "συζητούν". 

Αυτό φυσικά δεν ισχύει σε καμία περίπτωση και κυπριακές διπλωματικές πηγές με τις οποίες επικοινωνήσαμε το απέρριψαν χωρίς να το σχολιάσουν περαιτέρω. 

Παρέπεμψαν δε στη συνάντηση του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Παρασκευή για να διαφανεί τελικά ποια είναι τα μηνύματα που πέρασε η τουρκική πλευρά στην κ. Λουτ και μετέπειτα στον κ. Γκουτέρες, και ταυτόχρονα, ποια θα ειναι τα επόμενα βήματα που θα προκρίνει ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X