ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:05
 

Ρίχνει τόνους για τη χαλαρή το Προεδρικό

Τροφή για σκέψη η αποκεντρωμένη ομοσπονδία τονίζει η κυβέρνηση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε η συζήτηση που άνοιξε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την περασμένη Δευτέρα στο εθνικό συμβούλιο για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, η κυβέρνηση φαίνεται να χαμηλώνει τόνους αναφορικά με τα περί χαλαρής ομοσπονδίας ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για τροφή προς προβληματισμό και τίποτα περισσότερο.

Την ίδια στιγμή, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου όσο και ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Βασίλης Πάλμας υπογραμμίζουν ότι ο πρόεδρος είναι προσηλωμένος σε λύση βάσει διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, θέλοντας να αποσείσουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Πρόεδρο να έχει ρίξει σε συζήτηση με τους συνεργάτες του τα περί λύσης δύο κρατών, αποφεύγοντας ωστόσο να διαψεύσουν τα όσα γράφονται.

Οι συζητήσεις του διαδρόμου

Κυβερνητικοί κύκλοι αντιλαμβάνονται πως η όλη συζήτηση που ξεκίνησε μέσω δημοσιεύματος του «Π» ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκάλεσε ζημιά στον Πρόεδρο. Αίσθηση ωστόσο προκαλεί πως ούτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ούτε άλλο μέλος της κυβέρνησης βγήκε να διαψεύσει τα όσα λέγονται. Στο ίδιο πλαίσιο και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αποφεύγοντας να διαψεύσει τα όσα γράφονται, ότι δηλαδή ο Πρόεδρος συζήτησε με τους στενούς του συνεργάτες –συμπεριλαμβανομένου και του Αβέρωφ Νεοφύτου- σχέδιο β’ για λύση δύο κρατών, υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν θα συμβιβαστεί με την κατοχή και με την διχοτόμηση.

 Ενδιαφέρον προκαλεί η απάντηση του Ιωάννη Κασουλίδη κληθείς να σχολιάσει τα περί συζητήσεων λύσης δύο κρατών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης, η συζήτηση για σχέδιο β' λύσης δύο κρατών ο πρώην υπουργός εξωτερικών ήταν παρών σε μία τέτοια συνάντηση όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε έτσι θέμα, καλώντας τον να μην ξαναπεί τέτοια κουβέντα. Ο Ιωάννης Κασουλίδης δεν διέψευσε κάτι τέτοιο σημείωσε ωστόσο πως είναι καλό να γίνεται διαχωρισμός των συζητήσεων του διαδρόμου από τις σοβαρές κουβέντες. Όπως είπε σε σοβαρή συζήτηση δεν τέθηκε ποτέ θέμα δύο κρατών υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα είναι η καταστροφή του τόπου. 

Προς προβληματισμό

Σε δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως το ζήτημα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας τέθηκε προς προβληματισμό. «Θα ήταν καλύτερο εάν επιτέλους είχαμε συναίσθηση ευθύνης να καθίσουμε να συζητήσουμε μεταξύ μας αν είναι εφικτό ή αν είναι ανέφικτο, τι είναι εφικτό ή τι είναι ανέφικτο, ποια θα είναι τα αποτελέσματα μιας στασιμότητας, ή τα αποτελέσματα όσον αφορά την επιδιωκόμενη λειτουργικότητα της λύσης αν μείνουμε στα όσα μέχρι σήμερα δογματικά κάποιοι εμμένουν ότι πρέπει να ακολουθήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα γύρω από την πρότασή του. «Με τέτοιες δηλώσεις που ακούγονται είναι φυσικό (κάποιοι) να μη δίδουν πίστη σε όσα λέγουμε, αλλά δεν θέλω να πω περισσότερα, την Τρίτη θα γίνει η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Δεν θα ακολουθήσω τον δρόμο που κάποιοι άλλοι ακολουθούν, πιστεύοντας ότι έτσι εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Το εθνικό συμφέρον υπηρετείται όταν με σύνεση καθόμαστε και ανταλλάζουμε απόψεις χωρίς δημοσιοποιήσεις, χωρίς εκ των προτέρων απορρίψεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιμένουν σε ΔΔΟ

Στο Προεδρικό επέλεξαν από το πρωί της Δευτέρας να υπογραμμίσουν ότι ο Πρόεδρος μένει σταθερός στη λύση βάσει διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σε μία προσπάθεια να κάνουν διαχείριση της κρίσης που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα συζήτησης λύσης δύο κρατών. «Δεν μιλούμε για δυο κράτη, ούτε για συνομοσπονδία, αλλά για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, στο πλαίσιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Βασίλης Πάλμας στο κρατικό ραδιόφωνο. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στον ΑΛΦΑ πως η πρόταση του Προέδρου δεν αλλάζει την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και δεν αγγίζει τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων καθώς η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στο ότι δεν νοείται λύση με εγγυήσεις και παραμονή στρατού κατοχής.

Μία ιδέα…

Από πλευράς Προεδρικού πως τα περί χαλαρής ομοσπονδίας ήταν τροφή για σκέψη και προβληματισμό δεδομένου του αδιεξόδου που υπάρχει στο κυπριακό, χωρίς ωστόσο να συζητηθεί όπως λέγεται με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη ετοιμάσει κάποιες προτάσεις για ομαλότερη λειτουργία της κυβέρνησης, καθώς όπως λέγεται από τις ίδιες πηγές, η δυσλειτουργικότητα του κράτους είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που προβληματίζουν τους Ε/κ στο ενδεχόμενο λύσης, όπως επίσης και η εκ περιτροπής προεδρία. Το ερώτημα ωστόσο που μένει ανοικτό είναι για ποιο λόγο τέθηκε σε αυτή τη χρονική συγκυρία ζήτημα αποκέντρωσης εξουσιών, δεδομένου ότι προτεραιότητα για την ε/κ πλευρά ήταν η ασφάλεια και βάσει του Αντόνιο Γκουτέρες υπήρξε πρακτικά κατάληξη σε πλήρη συμφωνία για την ομοσπονδιακή εκτελεστική εξουσία και την αποτελεσματική συμμετοχή.

Πάντως στην τ/κ πλευρά ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι χαρακτήρισε μπλόφα των Ε/κ τα περί χαλαρής ομοσπονδίας. Η ε/κ ηγεσία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την έννοια της χαλαρής ομοσπονδίας και στη συνέχεια τόνισε ότι σε αυτό το μοντέλο θα είναι πιο πιθανό οι Τ/κ να συμμετέχουν λιγότερο στις αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται, είπε ο Κουντρέτ Οζερσάι. Εν συντομία, ανέφερε, αυτό που οι Ε/κ λένε είναι «ας σας δώσουμε λιγότερη επιρροή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά πρέπει να εγκαταλείψετε την αποτελεσματική συμμετοχή, η οποία είναι sine qua non από την άποψη της πολιτικής σας ισότητας. «Αυτό, φυσικά, δεν μπορεί να συμβεί και είναι μια μπλόφα».
 
ΑΚΕΛ: Τεράστιοι οι κίνδυνοι

Το ΑΚΕΛ μέσω του γ.γ του κόμματος Άντρου Κυπριανού συνέχισε τις επικρίσεις του απέναντι στην πρόταση του προέδρου για αποκεντρωμένη ομοσπονδία. «Η κίνηση στην οποία έχει προβεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέτει στο περιθώριο το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο ο ίδιος επιμένει να λέει ότι ήταν μεγάλη του επιτυχία και ανοίγει μια συζήτηση που, από τη μια εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακό και από την άλλη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα ουσιαστικά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, όπως είναι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, της εκ περιτροπής προεδρίας, της ισότιμης μεταχείρισης Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, το εδαφικό, το περιουσιακό, ούτε και το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ στη διακυβέρνηση» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι «τα θέματα των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης έχουν συμφωνηθεί με δύο πολύ μικρές εξαιρέσεις, δεν αμφισβητούνται ούτε από την Τουρκία, ούτε από την τ/κ κοινότητα και ο κ. Αναστασιάδης λέει "ελάτε να σας δώσω και άλλες εξουσίες και αρμοδιότητες για τη συνιστώσα σας οντότητα". Διερωτώμαι ειλικρινά εάν είναι με αυτόν τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση και πώς αυτή η ενέργεια θα επηρεάσει την ουσία των προβλημάτων που έχουμε σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού».
Επανέλαβε επίσης ότι στο Κραν Μοντανά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «είπε και επανέλαβε πάμπολλες φορές πως οδηγηθήκαμε σε ναυάγιο λόγω της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Θα πρέπει το κάθε τι που λέει να κρίνεται και να τίθεται κάτω από τη βάσανο της λογικής, αν όντως αυτά τα πράγματα που λέγονται, έχουν μια λογική ερμηνεία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X