ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέρασε η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για το ενωτικό

Καταψήφισαν από τον ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου και Ανδρέας Κυπριανού

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πέρασε εν μέσω εντάσεων και διαπληκτισμών η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τις εγκυκλίους, με 31 ψήφους υπέρ και 20 ψήφους κατά. Την πρόταση του κόμματος τους καταψήφισαν η Ελένη Σταύρου και ο Ανδρέας Κυπριανού.

Αντρέας Κυπριανου: Διαφώνησα με αυτή την πρόταση για τη χρονική συγκυρία και επειδή με τη ψήφιση βοηθώ με οποιοδήποτε τρόπο το εθνικό θέμα. Θεωρώ ότι αδικαιολόγητα έδωσε επιχειρήματ στον Ακιντζί σε αυτό το Κοινοβουλιο δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο πατριώτες.

Ελένη Σταύρου: Διαφωνώ με αυτή την πρόταση αλλά την ίδια στιγμή δε συμφωνώ με τος αναφορές του υπόλοιπου κόμματος. Στον ΔΗΣΥ δεν δεχόμαστε μαθήματα πατριωτισμου επεσήμανε η κα Σταύρου.

Είχαν προηγηθεί ένταση και διαπληκτισμοί με αιτία την αναφορά του Λίνου Παπαγιάννη προς τους βουλευτές οτι πρόκειται για εθνικούς μειοδότες. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Άριστου Δαμιανού να ανακαλέσει ενώ οι βουλευτές του ΔΗΣΥ αποχώρησαν από την Ολομέλεια. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις εντός της βουλής με επισκέπτες να γιουχαϊζουν και τον Λίνο Παπαγιάννη να έρχεται στα χέρια με βουλευτές του ΑΚΕΛ που όπως αναφέρει τον προκάλεσαν αλήτη. Ο Δημήτρης Συλλούρης κάλεσε την αστυνομική φρουρά να επέμβει καθώς υπήρξε έντονη αντιπαράθεση με φωνές επισκεπτών

Ο ΔΗΣΥ, αποχώρησε από την Ολομέλεια καθόλη την διάρκεια τοποθέτησης του Λίνου Παπαγιάννη, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το οτι τους αποκάλεσε εθνικούς μειοδότες. Από πλευράς του ΑΚΕΛ ο Κ. Λουκαϊδης κατήγγειλε τη χειρονομία Παπαγιάννη προς τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκο Κέττηρο, με τον κ. Παπαγιάννη να αρνείται τα περί χειροδικίας. Η συζήτηση στην Ολομέλεια συνεχίστηκε χωρίς την παρουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ, η οποία ωστόσο επέστρεψε στη συνέχεια.

Αβέρωφ: Σωστή η θέση του Λουκαΐδη ότι πήγαμε 67 χρόνια πίσω με το ενωτικό δημοψήφισμα. Θα έπρεπε να κάνει αυτοκριτική που το κόμμα του πήγε 86 χρόνια πίσω ζητώντας επέτειο των οκτωβριανών.

Ο κ. Νεοφύτου εξήρε τη στάση του ΑΚΕΛ να στηρίξει την πρόταση του ΔΗΣΥ. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε οτι τις τελευταίες τρεις ώρες γίνεται ταξίδι στον χρόνο ώστε το κάθε κόμμα να τονίσει τις ένδοξες στιγμές του κόμματός του. Γίναμε κήρυκες μίσους τις τελευταίες ώρες επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου. Προσπάθησα στις 15 Ιανουαρίου του 17 να βρω ανακοίνωση αυτών των κομμάτων για την ένωση.

Καμία αναφορά επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου. Η 14η και 15η Ιανουαρίου ήταν μία καθημερινή μέρα γι αυτά τα κόμματα επεσήμανε ο κ.Νεοφύτου. Από το 2013 αν άκουα τους φίλους της Αριστεράς και αν ο κ. Παπαδόπουλος άκουε το ΑΚΕΛ για την εθνική αξιοπρέπεια η οικονομία θα βρισκόταν στα βράχια επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου σημειώνοντας πως αν τους άκουγαν τότε το μέλλον της χώρας θα ήταν θολό. Θέλω να πιστεύω πως όλοι μας αγωνιζόμαστε για να απαλλαχθούμε από την τουρκική κατοχή σημείωσε ο κ.Νεοφύτου.

Μιλώντας για την πρόταση νόμου επεσήμανε πως δεν είναι θέμα της βουλής οι εγκυκλίοι. Τα παιδιά μας τα στέλνουμε στα σχολεία να μάθουν γράμματα σημείωσε, προσθέτοντας οτι δεν υπάρχει άλλη χώρα με τόσες αργίες 11 δίωρων εκδηλώσεων 12 δίωρων εκδηλώσεων 14 εγκυκλίων.

Θα χρειαστεί να πηγαίνουν τα παιδιά μας και σαββατοκυρίακο για να διαβάζουν εγκυκλίων για να γίνουν καλύτεροι έλληνες επεσήμανε. Πολύ σωστά όσοι εναντιώνονται δήλωσαν πολλάκις ότι ήταν ένα άλλοθι της τουρκικής πλευράς να φύγουν από τις συνομιλίες υπενθυμίζοντας πως η πρόταση του ΔΗΣΥ κατατέθηκε πριν την αποχώρηση Ακιντζί.

Επιπρόσθετος πολιτικός λόγος να ψηφίσουμε την πρόταση για να μην έχει ο Ακιντζί και οΕρντογάν άλλοθι.
Λέχθηκαν πολλά για την αξιοπρέπεια και την εθνική συνείδηση εμένα προσωπικά και των βουλευτών. Δε μίλησα ποτε με υπονοουμενα για τον πατριωτισμό και την αξιοπρέπεια οποιουδήποτε. Αντιπαρέρχομαι στο ταπεινωμένος στους επιρρεπείς για γονάτισμα σας βλέπω στα μάτια συνάδελφοι θεωρείτε οτι έχει μέλλον αυτός ο τόπος όταν χωρίζουμε τον λαό σε πατριωτες και προδότες;

Με ποιους θα συνεργαστέίτε για να επανενώσουμε αυτό τον τόπο διερωτήθηκε ο κ.Νεοφύτου.
Χωρίς συνομιλίες δε μπορουμε να απαλλαχθουμε απο την κατοχή. Για μένα όπως στο ταξίδι της ιστορίας μιλήσαμε για τους εθνικους αγώνες η εθνική ευθύνη σε ώρα ευθύνης είναι εξίσου σημαντική είπε ο κ.Νεοφύτου.

Λουκαΐδης: Η Βουλή αυτή αποφάσισε μετά απο 67 χρόνια να γιορτάζουμε και όχι να διδάσκουμε το ενωτικό δημοψήφισμα

Όπως επεσήμανε ο κ. Λουκαιδης το ΑΚΕΛ προειδοποίησε για τις πολιτικές προεκτάσεις της εν λόγω απόφασης. Την πρόταση κατέθεσαν οι νοσταλγοί της ένωσης και ακολουθήσατε είπε ο κ. Λουκαΐδης προσθέτοντας οτι αυτό ήταν ένα τεράστιο δώρο στην τουρκική προπαγάνδα.

Αποχώρησε ο Γιώργος Προκοπίου

Έντονη αντίδραση του Γιώργου Προκοπιου φεύγοντας από τη βουλή για το γεγονός οτι δεν είχε χρόνο να τοποθετηθεί. Όπως επεσήμανε θα έπρεπε όλοι οι βουλευτές ανεξαρτήτως κόμματος να τοποθετουνται σε έτσι θέματα.

Ο κ. Προκοπίου επέστρεψε μετά από συζήτηση που είχε με τον κ.Κουλία. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε οτι ήταν λάθος του ΔΗΚΟ και ζήτησε την τοποθέτηση του κ. Προκοπίου.

Ερωτοκρίτου: Αυτή την ώρα έπρεπε να μας βρεί ενωμένους απέναντι στις απαράδεκτες απαιτήσεις του Μουσταφ Ακιντζί ανέφερε η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκφράζοντας τη λύπη της για την παρουσία αστυνομία στη βουλή.
Έχει απόλυτο δίκαιο στη διάγνωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε η κα Ερωτοκρίτου επικαλουμενη τη διάγνωση του Προέδρου Αναστασιάδη περί απαράδεκτης στάσης Ακιντζί

Σιζόπουλος: θα καταψηφίσουμε την πρόταση γιατί είναι αντισυνταγματική. Θεωρούμε πως δεν πρέπει να αποφασίζει ο υπουργός αλλά η Βουλή.

Λιλλήκας: Δεν μας τιμά ο τρόπος που διεξήχθηκε η βουλή. Από διχόνοια φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, διχόνοια ακόμα επικρατέί αναφέρει ο κ.Λιλλήκας

Στεφάνου: Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να είναι πατριωτικό λογικό σοβαρό και υπεύθυνο έστω και αν κάποιοι προσπαθούν να αποκρύψουν τον κίνδυνο μέσα από πατριωτικές κορώνες.

Λίγη ντροπή και λίγη σιωπή ανέφερε ο κ. Στεφάνου επισημαίνοντας πως στελέχη του ΑΚΕΛ έδωσαν αίμα για την πατρίδα

Τορναρίτης: Μαύρη μέρα για το κοινοβουλιο γιατί κάποιοι με ρητορική μίσους εξευτέλισαν την κυπριακή δημοκρατία και την εξομοίωσαν με τη βουλή του Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τορναρίτης.

Έντονες αντιδράσεις για την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ είχαν εκφραστεί τις προηγούμενες μέρες με την κατάθεση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ. Η πρόταση νόμου μεταφέρει από τη βουλή στον Υπουργό Παιδείας την αρμοδιότητα για τις σχολικές εγκυκλίους και επετείους. Με αυτό τον τρόπο ακυρώνεται και η πρόσφατη απόφαση της βουλής να γίνεται αναφορά στα σχολεία στο ενωτικό δημοψήφισμα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρών αντιπαραθέσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, καθώς υπήρξε η αφορμή για την διακοπή των συνομιλιών.

Η Δημοκρατία στην Κύπρο έχει λαβωθεί ανέφερε ο κ. Τορναρίτης επισημαίνοντας ότι κάποιοι σήμερα συρρίκνωσαν τη Δημοκρατία

Τετ α τετ με τους διαφωνούντες

Την πρόταση αναμένεται να στηρίξει το ΑΚΕΛ, το οποίο διαφωνεί μεν με την πρόταση αλλά πιστεύει πως με αυτό τον τρόπο θα συμβάλει θετικά στην επανέναρξη του διαλόγου. Άγνωστο είναι το κατά πόσο ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει ομόφωνα την εν λόγω θέση καθώς Ζχαρίας Ζαχαρίου, Αντρέας Κυπριανού και Ελένη Σταύρου Σύρου έχουν τοποθετηθεί αρνητικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο περιθώριο της βουλής, ο Πρόεδρος το ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου συζητούσε προσωπικά με τον Ζαχαρία Ζαχαρίου και στη συνέχεια ο κ. Ζαχαρίου με τον κ. Κυπριανού. Σύμφωνα με πηγές της «Κ» ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου μέχρι και χθες πρότεινε ως εναλλακτικό το ενδεχόμενο απουσίας του από τη ψηφοφορία.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως μέχρι τώρα είναι άγνωστο ακόμη και μετά τη δεύτερη συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ σήμερα το πρωί το τι θα κάνουν οι διαφωνούντες.

Συλλούρης: Δεν θα πρέπει να ψηφιστεί η πρόταση

Πρώτη τοποθέτηση επί του ζητήματος έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης. Όπως επεσήμανε, παρά την αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών, θα πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα με ήπια επιχειρήματα. «Προβληματίστηκα αν μπορώ να συμβάλω σε μία ομόγνωμη θέση αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα» επεσήμανε ο κ. Συλλούρης επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να ψηφιστεί η εν λόγω πρόταση. «Όλοι μαζί πρέπει να προβάλουμε και να αναδείξουμε την αδικαιολόγητη στάση της τουρκικής πλευράς» επεσήμανε ο κ. Συλλούρης. Κατά την τοποθέτησή του ανέφερε ότι με την εν λόγω πρόταση νόμου υποσκάπτεται η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου και δίδεται άλλοθι στην «κακόβουλη και αδικαιολόγητη στάση του Ακιντζί να αποχωρήσει από τις συνομιλίες»

ΕΛΑΜ: Πρόταση νόμου κατευθείαν από τα κατεχόμενα

Έντονος ήταν στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου καταλήγοντας πως η Κύπρος ήταν είναι και θα είναι ελληνική. Στην τοποθέτησή του ο κ. Χρίστου επεσήμανε πως «είναι η 1η πρόταση νόμου που έρχεται κατευθείαν από το ‘προεδρικό’ μέγαρο των κατεχόμενων εδαφών μας. Την ευθύνη για τη μεταφορά της ανέλαβε να φέρει σε πέρας ο ΔΗΣΥ το πάλαι ποτέ εθνικόφρωνο κόμμα της Κύπρου. Μιλώντας προς τους Άντρο Κυπριανού και Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «άμα ξανανταμώσετε τον αφέντη του βορρά να του πείτε πως σε αυτή τη πλευρά κάποιοι λεβέντες πέθαναν για τη λευτεριά» φωνάζοντας πως η Κύπρος ήταν είναι και θα είναι ελληνική.

Περδίκης: Εκτρέφουμε την τουρκική αδιαλλαξία

«Το σφάξε με Αγά μου να αγιάσω έχει χρεωκοπήσει» επεσήμανε ο κ. Περδίκης στην τοποθέτησή του σημειώνοντας ότι στην «προσπάθειά σας να καλάρετε τους Τ/κ χάνετε τους Ε/κ». Όπως επεσήμανε ποτέ ένα λάθος δεν διορθώνεται με ένα δεύτερο λάθος μιλώντας για το ζήτημα του ενωτικού. Πρόσθεσε πως αυτή η πρόταση δεν θα βοηθήσει τη λύση αλλά η «υποχωρητικότητά μας εκτρέφει την τουρκική αδιαλλαξία». Χρησιμοποιώντας το ρητό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο κ. Περδίκης είπε ότι «για να σε καβαλλικέψουν πρέπει να γονατήσεις».

Γιωργάλλας: Κατώτερες των περιστάσεων κάποιες πολιτικές ηγεσίες

«Ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι η ένωση αλλά η αποδοχή μιας στρεβλής δοτής λύσης τουρκικών προδιαγραφων» ανέφερε ο Μιχάλης Γιωργάλλας εκ μέρους της Κίνησης Αλληλεγγύη. Όπως επεσήμανε μέσα από αυτή τη διαδικασία κάποιες πολιτικές ηγεσίες δοκιμάστηκαν από αυτή την κρίση και αποδείχτηκαν κατώτερες των περιστάσεων. Σημείωσε πως το ζητούμενο δεν είναι να αρχίσουν απλά αλλά πώς θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Λιλλήκας: Ανοίγουμε την όρεξη του Ακιντζί

Λανθασμένα μηνύματα στέλνει η εν λόγω πρόταση ανέφερε ο κ. Λιλλήκας προς την τουρκική πλευρά. Όπως επεσήμανε κάτι τέτοιο δίδει το δικαίωμα στην τουρκική πλευρά να μας εκβιάζει. «Ανοίγουμε την όρεξη του Ακιντζί και τον ασκό του Αιόλου». «Πώς θα αντιδράσουμε αν απαιτήσει ο κ. Ακιντζί να παγώσουν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ;» επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας. Διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών αν για ένα τόσο ασήμαντο ζήτημα η τουρκική πλευρά αντιδρά με τόσο έντονο τρόπο τι θα γίνει αν προκύψουν προβλήματα μετά τη λύση. Σημείωσε πως μία τέτοια απόφαση αυτοαναιρεί την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. «Όσον με αφορά θα δεχόμουν να ταπεινωθούμε αν η ταπείνωσή μας θα είχε να κάνει με μία δίκαιη λύση του κυπριακού» ανέφερε ο κ. Λιλλήκας επισημαίνοντας ότι μία τέτοια απόφαση θα οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών σε κακό κλίμα.

Ζαχαρίου: Οι δηλώσεις του Νικόλα με έκαναν να προβληματιστώ για την πρόθεσή μου να καταψηφίσω την πρόταση ΔΗΣΥ

Η πρόθεσή μου ήταν να καταψηφίσω την πρόταση του ΔΗΣΥ ανέφερε ο βουλευτής Ζαχαρίας Ζαχαρίου από το βήμα της βουλής σημειώνοντας πως στην απόφασή του να στηρίξει την πρόταση του ΔΗΣΥ συνέβαλαν οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου που αποκάλεσε τους συναγερμικούς βουλευτές προδότες. Μιλώντας για το ΔΗΚΟ επεσήμανε πως το ΔΗΚΟ κυνηγούσε τους συναγερμικούς στις επετείους της 1η; Απριλίου και πως οι πλείστοι βουλευτές του ΔΗΣΥ προέρχονται από αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Επεσήμανε τέλος πως μαθήματα πατριωτισμού δεν δέχεται από το ΔΗΚΟ. Από πλευράς του ο Νικόλας Παπαδόπουλος αρνήθηκε ότι μίλησε για προδότες και τον κάλεσε είτε να παρουσιάσει τις εν λόγω τοποθετήσεις που επικαλείται είτε να απολογηθεί.

Νικόλας: Ντροπή η απόφαση για κυπριακό ελληνισμό

Είναι η πρώτη φορά που νιώθω ντροπή στη βουλή καθώς η σημερινή απόφαση της βουλής έρχεται μετά τους εκβιασμούς του κατοχικού ηγέτη επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Μιλώντας σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ανέφερε πως με την απόφαση αυτή ντροπιάζουν τον κυπριακό ελληνισμό. «Ελπίζουμε όλοι να συνειδητοποιούν ότι στέλνουμε το μήνυμα στην Άγκυρα ότι μπορεί να επεμβαίνει στο ποια είναι η παιδεία των παιδιών μας». «Προσκαλείστε με τις σημερινές αποφάσεις περαιτέρω επιθετικότητα, επεμβατικότητα από πλευράς της Τουρκίας» επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

Άντρος: Κάποιοι έβαλαν τις προεδρικές πάνω από το εθνικό συμφέρον

«Οι εθνικισμοί των δύο κοινοτήτων είναι πρόβλημα του κυπριακού» επεσήμανε ο κ. Κυπριανού. «Ένας δικτάτορας στην Τουρκία, οι εθνικιστές στην ε/κ πλευρά και οι εθνικιστές στην τ/κ πλευρά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Όπως επεσήμανε, δυστυχώς ο εθνικισμός στις δύο κοινότητες συναντιέται και δεν αφήνει να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει τρόπος να καταλήξουμε σε λύση. «Κάποιοι επιχειρούν με βρισιές με καλλιέργεια μίσους ρατσισμού να πείσουν την κοινωνία» σημείωσε ο κ. Κυπριανού. «Ούτε εμείς θα θέλαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο να αποφασίσουμε γι αυτό το θέμα ενώπιον της βουλής» επεσήμανε ο κ. Κυπριανού σημειώνοντας πως κάποιοι έβαλαν πάνω από τα συμφέροντα του τόπου τα δικά τους συμφέροντα σκεπτόμενοι τις προεδρικές εκλογές. «Δεν κατάφεραν να προβλέψουν το μέγεθος της ζημιάς που θα προκαλείτο» είπε σημειώνοντας την αδυναμία πρόβλεψης για το τι θα ακολουθούσε.

Όπως επεσήμανε το ΑΚΕΛ είχε προειδοποιήσει ότι θα προκαλέσει πρόβλημα στη διαδικασία. «Εμείς θέλουμε να διδάσκεται η ιστορία του τόπου όχι αποσπασματικά. Διδάσκεται το ενωτικό δημοψήφισμα στα σχολεία εκείνο που απαίτησε η πλειοψηφία της βουλής είναι να τιμάται ξεχωριστά» σημείωσε. Μας υποχρέωσαν κάποιοι υπερπατριώτες να κάνουμε τον συμβιβασμό να συζητούμε στη βάση ομοσπονδίας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.

«Ο λαϊκισμός και η προσπάθεια να ικανοποιήσουμε προσωπικές ελευθερίες δε μας επιτρέπουν να δούμε την αλήθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.

Μας ενοχλεί γιατί κάποιοι μας πρόδωσαν και βρισκόμαστε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Αγωνιζόμαστε για να λύσουμε το κυπριακό δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να φύγει η σημαία από τον Πενταδάκτυλο και να κυκλοφορούμε ελεύθερα. «Διαφωνούμε με την πρόταση του ΔΗΣΥ» επεσήμανε ο κ. Κυπριανού προσθέτοντας πως «για να διορθωθούν τα όσα κακά, εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση».

Ο Δημήτρης Συλλουρης καλεί την αστυνομική φρουρα να επέμβει. Κόσμος στα άνω δώματα της βπυλής διαπληκτίζεται νε βουλευτές του ΑΚΕΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X