ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο μικροσκόπιο των κομμάτων η επίσκεψη Λουτ

Προσδοκία εκφράζουν ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, ενώ η Αλληλεγγύη προειδοποιεί για τις θέσεις Τουρκίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο επίκεντρο των κομμάτων βρίσκεται η επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένου του Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Λουτ. Ο ΔΗΣΥ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία της, ενώ το ΑΚΕΛ την προσδοκία να αποτελέσει την αφετηρία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους υπογραμμίζει πως η θέση της Άγκυρας αλλά και του ψευδοκράτους παραμένει πως δεν εγγυήσεις δεν φεύγουν από το τραπέζι, η παραμονή του στρατού δεν πρόκειται να αρθεί, θέλουν συνομιλίες με ημερομηνία λήξης και αυστηρά χρονοδιαγράμματα, στοχεύουν στην αναστολή του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΗΣΥ: Επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανα

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την παρουσία της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ, στην Κύπρο» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης χαρακτηρίζοντας κρίσιμες τις διερευνητικές επαφές που έχει με τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό και ειδικότερα τη συνάντηση που θα έχει στην Άγκυρα.
«Αντιμετωπίζουμε» είπε «τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση και προσήλωση στον στρατηγικό στόχο του λαού μας για τερματισμό της τουρκικής κατοχής που συνεχίζεται για 44 ολόκληρα χρόνια. Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τη διακηρυγμένη αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».
Όπως εξήγησε η διαδικασία θα οδηγήσει στην επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο όπως υπογράμμισε «ζητά τον τερματισμό της κατοχής, την κατάργηση των εγγυήσεων, την άρση των επεμβατικών δικαιωμάτων και την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».

«Για εμάς στον Δημοκρατικό Συναγερμό το δίλημμα σήμερα δεν είναι Ομοσπονδία ή κάτι καλύτερο. Το πραγματικό δίλημμα είναι Ομοσπονδία ή διχοτόμηση» κατέληξε ο κ. Τορναρίτης.

ΑΚΕΛ: Ο Πρόεδρος δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να μας ενημερώσει πριν τη συνάντηση
Την ευχή πως η επίσκεψη της κας. Λουτ, θα αποτελέσει την αφετηρία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, εξέφρασε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του. Η εμπειρία στο Κυπριακό όπως είπε «έχει αποδείξει ότι τα αδιέξοδα και η στασιμότητα, ειδικά όταν συνοδεύονται από επίρριψη ευθυνών και στη δική μας πλευρά οδηγούν κατά κανόνα σε νέα σοβαρά τετελεσμένα».

«Για να πεισθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία που θα έχει νόημα, όπως ο ίδιος κατ’ επανάληψη αναφέρει στις σχετικές του Εκθέσεις, επιβάλλεται και οι δύο πλευρές να αποδεχθούν συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν και με την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Κραν Μοντανά» σημείωσε.
Δεν παρέλειψε να ψέξει το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε το ΑΚΕΛ για το τι είπε ο Πρόεδρος στην κ. Λουτ σημειώνοντας πως «ο Πρόεδρος δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να διαβουλευτεί με τις πολιτικές δυνάμεις πριν συναντηθεί με την ειδική απεσταλμένη. Ελπίζουμε να έδωσε μια επίσημη και καθαρή απάντηση, όπως τη ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην τελευταία του Έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες».

«Ελπίζουμε, επίσης, όπως η τουρκοκυπριακή πλευρά ενεργήσει θετικά έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» κατέληξε.

Θεοχάρους: Μια κακή λύση μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από την διαιώνιση
«Μακάρι η σημερινή συνάντηση του Προέδρου με την κυρία Λουτ να κατέληξε σε μια κοινή θέση, η οποία να γίνει αποδεκτή και από τον Ακιντζί, για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες και να φθάσουμε σε μια υποφερτή, βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος» ανέφερε η κα Θεοχάρους υπογραμμίζοντας πως η τουρκική πλευρά έχει στείλει το μήνυμά της. «Οι εγγυήσεις δεν φεύγουν από το τραπέζι, η παραμονή του στρατού δεν πρόκειται να αρθεί, θέλουν συνομιλίες με ημερομηνία λήξης και αυστηρά χρονοδιαγράμματα, στοχεύουν στην αναστολή του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν αποδεχθούμε αυτά τα πράγματα για να πάμε σε συνομιλίες τότε αυτό σημαίνει ότι το Κυπριακό έχει τερματιστεί με την επιβολή όλων των τουρκικών όρων» σημείωσε εκφράζοντας την ευχή να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και να φθάσουν και σε μια λύση «που διακαώς επιθυμούν πολλοί, που πραγματικά βλέπουν ότι η διαιώνιση της παρούσης κατάστασης είναι πολύ επικίνδυνη. Αλλά και μια κακή λύση μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη» σημείωσε.

ΕΛΑΜ: Να περάσουμε από την υποταγή στην διεκδίκηση

«Η κυπριακή κυβέρνηση θα έπρεπε να αδράξει την ευκαιρία για να αναδείξει τις πραγματικές πτυχές του Κυπριακού Προβλήματος, προχωρά με μοναδικό στόχο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες κάτω από τις παρούσες συνθήκες, πιστοί στο δόγμα ‘λύση να ‘ναι, όπως να ‘ναι’» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΛΑΜ.

«Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) ξεκαθαρίζει ότι με υποχωρήσεις και συμβιβασμούς καμία βελτίωση και καμία πρόοδος δεν μπορεί να υπάρξει στο Κυπριακό, γι’ αυτό επιβάλλεται να περάσουμε από την υποταγή στην διεκδίκηση» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X