ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:44
 

Aσυλία Θεμιστοκλέους και ωράρια καταστημάτων ενώπιον του Ανωτάτου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την αίτηση για άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους, καθώς επίσης και την προσφυγή για τα ωράρια των καταστημάτων θα εξετάσει αυτή την εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η αίτηση για άρση της ασυλίας του κ. Θεμιστοκλέους και άδεια έναρξης ποινικής δίωξης εναντίον του θα τεθεί ενώπιον της Πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου για Οδηγίες την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016, στις 12.00 το μεσημέρι, μετά και την αίτηση του γενικού εισαγγελέα «ώστε να καταστεί δυνατή η ποινική δίωξή του σε σχέση με πρόσφατες σοβαρές εναντίον του καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις».

Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι από τη μελέτη και αξιολόγηση των στοιχείων που ζήτησε ο γενικός εισαγγελέας «προέκυψε η ύπαρξη πολύ μεγάλου αριθμού καταδικών και εξώδικων καταγγελιών εναντίον του βουλευτού, κυρίως για υπερβολική ταχύτητα, μεταξύ άλλων με 141 χιλιόμετρα ανά ώρα, 170 χαω, μέχρι και 190 χαω. Περαιτέρω, από τις σχετικές αστυνομικές καταθέσεις, προέκυψε ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο ίδιος βουλευτής επέδειξε απρεπή συμπεριφορά έναντι των αστυνομικών οργάνων, επικαλούμενος τη βουλευτική του ασυλία, όταν επληροφορείτο ότι θα εκαταγγέλλετο» κατέληγε η ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας την απόφαση του γενικού εισαγγελέα, ο κ. Θεμιστοκλέους, με ανακοίνωσή του, εξέφραζε την εμπιστοσύνη του στην κυπριακή Δικαιοσύνη και την ευχή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εκδοθεί το συντομότερο δυνατόν, αποφεύγοντας να υπεισέλθει στην ουσία της καταγγελίας εναντίον του. «Μέχρι να λάβω επίσημα το κατηγορητήριο και να έχω πλήρη γνώση των κατηγοριών που μου προσάπτονται, δεν έχω να δηλώσω κάτι πέραν της εμπιστοσύνης που έχω στην Κυπριακή Δικαιοσύνη».

Αν το Ανώτατο κάνει αποδεκτή την αίτηση, τότε θα είναι η τέταρτη φορά που αίρεται η ασυλία κάποιου βουλευτή στην ιστορία της κυπριακής Βουλής. Η πιο πρόσφατη αφορά στον βουλευτή της ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα, σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση του ΣΑΠΑ στην Πάφο. Συγκεκριμένα, στις 9 Φεβρουαρίου του 2015, η Ολομέλεια του Ανωτάτου διέταξε την άρση της ασυλίας του κ. Σαρίκα για σκοπούς ανάκρισής του με τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη να κάνει λόγο για απόφαση- σταθμό στην κυπριακή νομολογία.

«Πέραν του ότι είναι η τρίτη φορά που το δικαστήριο ασχολήθηκε με τέτοιας φύσεως αίτηση, είναι η πρώτη φορά που αποφάνθηκε κατά αυτόν τον γενικής εμβέλειας τρόπο αναφορικά με την έκταση του διατάγματος άρσης της ασυλίας» είχε δηλώσει τότε ο κ. Κληρίδης. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν ομόφωνη ως προς την έγκριση του αιτήματος της Νομικής Υπηρεσίας για άρση της ασυλίας του βουλευτή, ωστόσο το θέμα που αφορούσε στο εύρος της άρσης της ασυλίας του αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία 7 προς 4.

Ενώπιον του Ανωτάτου και το θέμα με τα ωράρια καταστημάτων
Εξάλλου, αύριο Τρίτη στις 12.00 το μεσημέρι θα τεθεί ενώπιον της Πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου για Οδηγίες η προσφυγή του γενικού εισαγγελέα στο Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με την καταψήφιση των Κανονισμών που είχαν κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ωράριο των καταστημάτων.

Η Νομική Υπηρεσία με ανακοίνωσή της στις 31/12/2015 σημείωνε ότι με την προσφυγή «ζητείται δήλωση του Δικαστηρίου ότι η Απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων ημερ. 10.12.2015 με την οποία απέρριψε τους Κανονισμούς που είχε εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο σε σχέση με τον καθορισμό θεμάτων λειτουργίας των καταστημάτων, παραβιάζει την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών και είναι άκυρη».  Περαιτέρω, «ζητείται από το Ανώτατο Δικαστήριο η έκδοση δήλωσης σύμφωνα με την οποία οι απορριφθέντες Κανονισμοί του Υπουργικού Συμβουλίου συνεχίζουν να είναι έγκυροι και μπορούν να δημοσιευθούν και τεθούν σε ισχύ άμεσα».

Αιτητές στην προσφυγή είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο ως φορείς Εκτελεστικής Εξουσίας και καθ΄ων η αίτηση είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε στις 3/12/2015 ότι ο νόμος που ψήφισε η Βουλή για το ωράριο των καταστημάτων στις 7/5/2015 είναι αντισυνταγματικός και βρίσκεται σε ασυμφωνία με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Η Ολομέλεια του Δικαστηρίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων, ο καθορισμός περιοχών και ζωνών, αλλά και η δημιουργία ειδικού καθεστώτος για κάποια καταστήματα εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας και συνιστά, ουσιαστικά ρύθμιση διοικητικής φύσεως.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Από τους αμπάλατους λαϊκιστές της βουλής άρχισαν τα δεινά όταν αρνήθηκαν την φορολογία 15% επί των καταθέσεων ...»
Αρμαγεδών  |  19:30

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«κ. Κούμα Αν τα καταφέρετε και με το σύστημα του ΓΕΣΥ, αυτό θα είναι το τρίτο λογισμικό σύστημα που ...»
Έλενα Νεοκλέους  |  10:28

Κάλεσμα Ακιντζί για άτυπη διάσκεψη

«O κύριος His Master`s Voice έχει την εντύπωση ότι μπορεί να μας δουλεύει! Ακιντζί εφέντημ, τζύλα το ...»
ΑΚΑ  |  09:38

Η Μόσχα καταδικάζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας

«Kύριε Ντόμπρο Κελαήδη, αυτός είναι ο Άντρος Κυπριανού!!! »
ΑΚΑ  |  09:35

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X