ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η δήλωση Τορναρίτη άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό

Τα κόμματα βλέπουν εξελίξεις στο Κυπριακό πίσω από κλειστές πόρτες

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη, ο οποίος προέβαλε το Κυπριακό ως τον κύριο λόγο που ο ΔΗΣΥ προχωρά σε αναβολή των διαδικασιών επιλογής των υποψηφίων, με τα κόμματα να καταλήγουν στο συμπέρασμα συμφωνίας στο Κυπριακό, πίσω από κλειστές πόρτες. Ήδη ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις, καταγγέλλοντας ουσιαστικά κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα ότι κρατούν τους πολίτες ανενημέρωτους γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το ΕΥΡΩΚΟ να καταγγέλλει τον ΔΗΣΥ για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Η αιτία

Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο Νίκος Τορναρίτης δήλωσε ότι στο καταστατικό συνέδριο του ΔΗΣΥ (την 31η Ιανουαρίου) θα τεθεί εισήγηση της ηγεσίας για δίμηνη αναβολή των διαδικασιών επιλογής των υποψηφίων, αναμένοντας τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Για τον ΔΗΣΥ, όπως ανέφερε, προέχει το εθνικό θέμα και όχι οι εκλογές. Ο κ. Τορναρίτης, μάλιστα, απηύθυνε έκκληση προς τα άλλα κόμματα να αφήσουν το Κυπριακό εκτός κομματικών προεκλογικών αντιπαραθέσεων. «Έχουμε πολλά άλλα θέματα να προτάξουμε προς άγραν ψήφων» ανέφερε, τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ.

Πολιτικές προεκτάσεις με άρωμα Κυπριακού

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξέφρασε έντονους προβληματισμούς για τις δηλώσεις του Νίκου Τορναρίτη. «Αν ο κ. Τορναρίτης υπονοεί ότι γίνονται σκέψεις για αναβολή των βουλευτικών εκλογών, λόγω εξελίξεων στο Κυπριακό, πρέπει να μας πει και τι ακριβώς γίνεται στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ερωτοκρίτου, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για αναβολή συνταγματικών διαδικασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς οποιαδήποτε εξήγηση.

«Είναι φανερό ότι συνεχίζεται η μυστική διπλωματία στο Κυπριακό, κρυφά από τον λαό και από τα κόμματα που διαφωνούν με τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγεσιών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ» κατέληξε η κ. Ερωτοκρίτου, καλώντας σε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για «διεξοδική ενημέρωση και συζήτηση επί όλων των πτυχών του Κυπριακού».

«Είναι προφανές ότι αυτό που ενδιαφέρει την ηγεσία του ΔΗΣΥ είναι να μη συζητηθεί το κορυφαίο θέμα που απασχολεί κατά προτεραιότητα τη συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων πολιτών κατά την προεκλογική περίοδο ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, επικρίνοντας τον ΔΗΣΥ για προσπάθεια να μην ενημερωθούν οι πολίτες για τις «εκπτώσεις του κ. Αναστασιάδη στο Κυπριακό και για τη λύση συνομοσπονδίας που διαπραγματεύεται».

Δημιουργία εντυπώσεων

Δεν παρέλειψαν να επικρίνουν τον ΔΗΣΥ για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων πίσω από τις δηλώσεις του κ. Τορναρίτη. «Εάν η ηγεσία του ΔΗΣΥ εννοεί ότι ο σκοπός της αναβολής επιλογής υποψηφίων του ΔΗΣΥ είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τότε ας εξηγήσει στους Κύπριους πολίτες: Γιατί μαζί με την ηγεσία του ΑΚΕΛ άλλαξαν τον εκλογικό νόμο έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές και αύξησαν την κρατική χορηγία που λαμβάνουν με σκοπό να στραγγαλίσουν τα μικρότερα κόμματα» διερωτήθηκε ο κ. Σιζόπουλος.
Επικρίσεις δέχτηκε ο ΔΗΣΥ και από το συγκυβερνών κόμμα ΕΥΡΩΚΟ. «Η δημοσιότητα που δίδει η ηγεσία του ΔΗΣΥ αναφορικά με την προετοιμασία του ψηφοδελτίου τους, συνδέοντάς το με το εθνικό θέμα, μου δημιουργεί έκπληξη και μεγάλη απορία πως κάποιοι θέλουν κομματικές τακτικές και τακτικισμούς που αφορούν στο κόμμα τους να προσπαθούν να το αναδεικνύουν ως μείζον εθνικό θέμα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ.

Αν πράγματι, σημείωσε, «ήταν άλλες οι προτεραιότητές τους – και πρέπει για όλους να είναι άλλες οι προτεραιότητές μας – δεν θα προχωρούσαν ως τη μόνη κύρια προσπάθειά τους πριν από τις γιορτές να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο με πλήρη συνεργασία με το ΑΚΕΛ».

Οι πραγματικοί λόγοι

Οι πραγματικοί λόγοι της αναβολής δημοσιοποίησης του ψηφοδελτίου, πάντως, διαφέρουν από αυτούς που προβάλλει ο ΔΗΣΥ και έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναμένει να δει τις κινήσεις των υπόλοιπων κομμάτων, τις απουσίες και τις παρουσίες ατόμων σε ψηφοδέλτια, ούτως ώστε να τις αξιοποιήσει υπέρ του και να κάνει τις ανάλογες συνεργασίες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση