ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυπριακό και Πενταμερή στο Νταβός είδαν Κάμερον-Νταβούτογλου

Ο κ. Νταβούτογλου ελπίζει σε λύση του Κυπριακού εντός του 2016

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κυπριακό και πενταμερή συνάντηση στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός είδαν ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Τούρκος ομόλογος του Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνάντηση τους τη Δευτέρα στο Λονδίνο.

Η συνάντηση τους διήκρεσε περίπου μία ώρα και ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την ευχαρίστηση του για τη στήριξη του Λονδίνου σχετικά με την πορεία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τη βρετανική βοήθεια, ανέφερε, ελπίζει σε μία λύση του Κυπριακού εντός του 2016.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις «εξαιρετικές» και δήλωσε βέβαιος για την «επιτάχυνση» όλων των εκφάνσεων οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας.

Στη συζήτηση των δύο αντρών, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε έντονη αναφορά για πρόταση της Άγκυρας μίας πενταμερής συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων και των δύο πλευρών στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό. Το τελευταίο διάστημα το Λονδίνο έχει εκφράσει ότι δεν επιθυμεί το ρόλο της εγγυήτριας δύναμης και δηλώνουν ετοιμότητα στο να αποδεχτόυν οποιονδήποτε διακανονισμό ασφαλείας συμφωνηθεί στο πλαίσιο της λύσης.
 
Κατά την αποχώρησή του Τούρκου Πρωθυπουργού από τη βρετανική πρωθυπουργική κατοικία περίπου 100 Κούρδοι διαδηλωτές κινήθηκαν απειλητικά εναντίον της συνοδείας του, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συμπλοκές με την ισχυρή αστυνομική δύναμη. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο κ. Νταβούτογλου οπισθοχώρησε για να φύγει τελικά λίγα λεπτά αργότερα από εναλλακτική έξοδο της Ντάουνινγκ Στριτ.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε συνάντηση με περίπου 200 εκπροσώπους της χρηματοοικονομικής κοινότητας του Σίτι, του οικονομικού κέντρου του Λονδίνου, την οποία διοργάνωσε η Merrill Lynch Bank of America. Αργότερα, πραγματοποίησε ομιλία στο κτήριο του Bloomberg, σε επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό κοινό, όπου ανέπτυξε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της τουρκικής κυβέρνησης. Ο κ. Νταβούτογλου εκτίμησε ότι τα περιφερειακά προβλήματα δεν θα αναχαιτίσουν τη δυναμική της τουρκικής οικονομίας.
 
Το βράδυ της Δευτέρας συναντήθηκε με εκπροσώπους της τουρκικής παροικίας στο Λονδίνο και το πρωί της Τρίτης θα παρακαθίσει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που διοργανώνει η δεξαμενή σκέψης Chatham House.

Κάμερον: Ισχυροί δεσμοί Βρετανίας-Τουρκίας

Ο κ. Κάμερον από την πλευρά του καλωσόρισε τον «καλό φίλο» του Αχμέτ Νταβούτογλου και εξήρε τη συνεργασία των δύο χωρών στην αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων.Έκανε επίσης λόγο για ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς και δυνατή πολιτική σχέση που έχει χτιστεί τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Κάμερον εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο ενός Τούρκου πολίτη στην επίθεση με ρουκέτα το πρωί της Δευτέρας σε σχολείο στη νότια Τουρκία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση