ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Νταβούτογλου μοιράζει ελπίδες για το Κυπριακό

Για «νέα περίοδο» στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας κάνει λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προέβλεψε ότι το Κυπριακό θα λυθεί εντός του 2016, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει μία νέα, ιστορική δυναμική στις σχέσεις της χώρας του με την Ε.Ε.
 
Απευθυνόμενος μέσω Bloomberg στον επιχειρηματικό κόσμο του Λονδίνου, ο κ. Νταβούτογλου έστειλε σημαντικά μηνύματα σε Βρετανία, Ε.Ε. και Κύπρο, αναφερόμενος σε μία σειρά σημαντικών ζητημάτων.
 
«Σε περίπτωση που όντως επιτευχθεί η λύση του Κυπριακού εντός του έτους που διανύουμε θα ξεκινήσει μία νέα περίοδος στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας» αναφέρει ο κ. Νταβούτογλου. Ο ίδιος τονίζει τα εξής: «Σύμφωνα με την Έκθεση Προόδου της Ε.Ε. καταγράψαμε πρόοδο σε 27 κεφάλαια. Λαμβάνοντας υπόψη μας το Κυπριακό, ως Τουρκία δεσμευτήκαμε για το άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων ακόμη και δίχως τη συμμετοχή της Ε.Ε. Άνοιξε το 17ο κεφάλαιο. Έχουν ανοίξει 23 από τα 32 κεφάλαια. Τα περισσότερα από αυτά είναι έτοιμα να κλείσουν».
 
Ο κ. Νταβούτογλου υπενθυμίζει ότι η χώρα του βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επίτευξη της συμφωνίας για την άρση των ευρωπαϊκών τουριστικών θεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια. Με αυτό τον τρόπο, ο ίδιος προβλέπει ότι θα τονωθούν οι εμπορικές συνδιαλλαγές της χώρας του με την Ευρώπη.
 
Σε μία περίοδο που συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στο νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας του, ο κ. Νταβούτογλου επιλέγει να αναφερθεί στον δημοκρατικό χαρακτήρα του πολιτεύματός του και αναφέρεται στο υψηλό ποσοστό συμμετοχής που καταγράφηκε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, καθώς και στο υψηλό ποσοστό εκπροσώπησης στο τουρκικό κοινοβούλιο.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν από την άφιξή του στο Λονδίνο, ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε στον τουρκικό Τύπο ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να μεταφέρει τα αστικά κέντρα δύο κουρδικών επαρχιών σε νέες, ασφαλισμένες εστίες. Αυτή την πληροφορία μεταδίδουν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Φυσικά, η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης, η οποία σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου αποδίδει σημασία στη δημοκρατία, έρχεται δίχως καμία σχετική γνωμοδότηση των ντόπιων κατοίκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πανηγυρίζει» για το Νταβός ο Ακιντζί
Τρεις οι στόχοι των επαφών Αναστασιάδη στο Νταβός

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση