ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νταβός: Αναγκαία η τριμερής - Αντιδρούν τα κόμματα

Για στημένο σκηνικό μιλάει το ΔΗΚΟ - Να ξεκαδαριστεί το ζήτημα ΚΔ ζητάει η Συμμαχία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι πρώτες δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, αναφορικά με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων στη Κύπρο.

Χριστοδουλίδης: Ήταν αναγκαία η τριμερής συνάντηση

Τα αποτελέσματα της συζήτησης και ο διάλογος που διεξήχθη δικαιολογούν απόλυτα την αναγκαιότητα που υπήρχε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση ανάμεσα στον ΓΓ του ΟΗΕ και τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Νταβός.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, στο Νταβός, είπε ότι «τα αποτελέσματα της συζήτησης και ο διάλογος που διεξήχθη δικαιολογούν απόλυτα την αναγκαιότητα που υπήρχε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα και τους δύο ηγέτες».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει «σαφώς καλύτερη εικόνα» για τις διαπραγματεύσεις και αναγνώρισε την ανάγκη, σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες, να μην υπάρχουν ούτε κενά ούτε ασάφειες και να υπάρχουν απαντήσεις τόσο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της λύσης όσο και για τη βιωσιμότητά της.

Σε ερώτηση για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν μια εξαιρετική συνάντηση, κατά την οποίαν ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ, αλλά και την ανάγκη όπως η λύση του Κυπριακού ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού.

Η συζήτηση σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο επεκτάθηκε και σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο κ. Μπάιντεν εξήρε το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΔΗΚΟ: Στημένο σκηνικό στο Νταβός για αναβάθμιση Ακιντζί
 
Λεπτομερή και ειλικρινή ενημέρωση για τα όσα διημείφθησαν στη σημερινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον κ. Ακιντζί αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του κ. Ακιντζί διερωτήθηκε “σε ποιες ακριβώς πτυχές έχει υπάρξει πρόοδος” και πού στηρίζεται η αισιοδοξία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για στημένο σκηνικό στο Νταβός «μόνο και μόνο για να αναβαθμιστεί περαιτέρω ο κ. Ακιντζί».

Σε αντθεση με το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει τέτοιου είδους δηλώσεις. Παράλληλα κατηγόρησε τα δύο κόμματα πως συνεχίζουν να βλέπουν κινήσεις «καλής θέλησης» της Τουρκίας και επιτίθενται στους Ε/κ.

Λιλλήκας: Να ξεκαθαριστεί η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει στις συνομιλίες το ζήτημα της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζήτησε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, με αφορμή την τοποθέτηση του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκία στις Βρυξέλλες ο οποίος, όπως είπε, ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά τις τουρκικές επιδιώξεις για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

O κ. Λιλλήκας ανέφερε πως δεν μπορεί το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα της διατήρησης και συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντιμετωπίζεται με διφορούμενες έννοιες και με εποικοδομητικές ασάφειες.

«Αναμένουμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να εγκαταλείψει τη θεωρία του και να αναιρέσει τη δημόσια του δήλωση ότι μπορεί να μην το δέχονται να διατυπωθεί στη λύση, αλλά στην πράξη θα το δεχτούν», ανέφερε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση