ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χριστοδουλίδης: Τριπλή η στόχευση στο Νταβός

«Με τις επαφές στο ελβετικό θέρετρο, δεν τίθεται θέμα αναβάθμισης του ψευδοκράτους»

ΚΥΠΕ

Ένα θετικό αποτέλεσμα στο Κυπριακό απαιτεί και την ουσιαστική συμβολή της Τουρκίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Προβαίνοντας σε μια αποτίμηση των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η στόχευση ήταν τριπλή, αναφορικά με την πραγματική κατάσταση των συνομιλιών, τα ενεργειακά και την προσέλκυση επενδύσεων.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και αναφερόμενος στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, είπε ότι «πρέπει να διδαχθούμε όλοι από λάθη του παρελθόντος, διότι ο στόχος μας δεν είναι να οδηγηθούμε σε μια συμφωνία που θα έχει ένα αρνητικό αποτέλεσμα».

«Στόχος μας από την προσπάθεια είναι ακριβώς, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος τόσο όσον αφορά την ουσία όσο και τη διαδικασία, να καταλήξουμε σε θετικό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Ανέφερε εξάλλου ότι με τις επαφές στο ελβετικό θέρετρο, δεν τίθεται θέμα αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την Παρασκευή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ και με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα».

Πρόσθεσε ότι οι δύο άντρες μίλησαν επίσης για θέματα που αφορούν την επερχόμενη Τριμερή Συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου, στη Λευκωσία.

Πρόσθεσε ότι υπήρξαν επίσης συναντήσεις με τους επικεφαλής της ΕΝΙ και της TOTAL, «δύο σημαντικότατες συναντήσεις μέσα από τις οποίες επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον και των δύο εταιρειών για περαιτέρω δραστηριοποίηση εντός της ΑΟΖ της Κύπρου».

«Είναι μια σημαντικότατη εξέλιξη λαμβάνοντας υπόψη διεθνώς τις τιμές του πετρελαίου, είναι μια ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυπριακή ΑΟΖ. Και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναμένουμε σύντομα εξελίξεις που σχετίζονται με την υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε.

Πρόσθεσε ότι το θέμα της ενέργειας συζητήθηκε επίσης και με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, τον οποίο συνόδευε ο αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα Ενέργειας στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ουάσινγκτον στηρίζει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιλαμβάνεται την προστιθέμενη αξία μέσα από τις συνέργειες που δημιουργούνται στην περιοχή μας και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ενέργεια, γενικότερα, και για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για την Ευρώπη» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ανέφερε ακόμη ότι ο Πρόεδρος είχε συναντήσεις με αρκετούς οικονομικούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές που δημιουργούνται για επενδύσεις στην Κύπρο στη μεταμνημονιακή περίοδο, μια περίοδο που, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, φαίνεται πως δημιουργεί περαιτέρω σταθερότητα, αλλά και τις βάσεις για να προσελκύσουμε περαιτέρω επενδύσεις».

Τρεις οι στόχοι στο Νταβός
Ο Εκπρόσωπος είπε εξάλλου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερχόμενος στο Νταβός είχε θέσει τρεις στόχους στο πλαίσιο των συναντήσεών του: «Πρώτον, να ξεκαθαρίσει την πραγματική κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με τις συνομιλίες στο Κυπριακό, δεύτερον, να πραγματοποιήσει συναντήσεις που σχετίζονται με τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και τρίτον, να έχει συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες, ειδικότερα μέσα στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στη μεταμνημονιακή περίοδο για την Κύπρο».

Αναφερόμενος επίσης στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ, την Πέμπτη, είπε ότι ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διευκρινιστεί και να παρουσιαστεί η πραγματική κατάσταση πραγμάτων επί όλων των θεμάτων των συνομιλιών.

«Ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, τα αποτελέσματα της συνάντησης και ο διάλογος που διεξήχθη αποδεικνύουν πόσο αναγκαίο ήταν να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση» είπε.

Ερωτηθείς εξάλλου για τα μηνύματα, τα οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν να μεταφέρει στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πολύ συγκεκριμένα μηνύματα που αφορούν εκείνες τις πτυχές των συνομιλιών που όλοι γνωρίζουν – όπως και ο ίδιος ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος μέσα από τη συζήτηση – ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στην Άγκυρα».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να συζητηθούν όλα τα θέματα και να υπάρχουν απαντήσεις επί όλων των θεμάτων, ενώ ένα θετικό αποτέλεσμα απαιτεί και την ουσιαστική συμβολή της Τουρκίας, είπε

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για την παρουσία του ηγέτη της τ/κ κοινότητας στο Νταβός, αλλά και για το θέμα πενταμερούς διάσκεψης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν είναι τα κοινοβουλευτικά κόμματα οι συνομιλητές μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, καθώς «θεωρούμε ότι ο στόχος του τερματισμού της κατοχής και της επίλυσης του Κυπριακού είναι κοινός».

«Όπως είδατε δεν υπήρξε καμιά ούτε επίσημη ούτε άτυπη ούτε πενταμερής ούτε τετραμερής (διάσκεψη) ούτε τίποτα διαφορετικό. Δεν τίθεται θέμα αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος ούτε και των εκπροσώπων του. Αυτό το θέμα είναι λάθος, σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση, να το εισάγουμε εμείς στο δημόσιο διάλογο» κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση