ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διχασμένο οδηγείται το ΔΗΚΟ στις εκλογές του Μάη

Οι μετριοπαθείς γυρίζουν πλάτη στη ΔΗΚΟϊκή ηγεσία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η απόφαση του Μάριου Καρογιάν να μη διεκδικήσει επανεκλογή του στη Βουλή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Αντιθέτως, για τους καλά γνωρίζοντες του κομματικού παρασκηνίου ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο μετά και από την έντονη εσωκομματική διαμάχη των τελευταίων μηνών. Η δημοσιοποίησή του, ωστόσο, σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός πολιτικού κύκλου στο ΔΗΚΟ, καθώς μία πλειάδα ιστορικών στελεχών απέχει από τις εκλογές, ενώ σε εσωκομματικό επίπεδο δείχνει με τον πλέον εμφανή τρόπο πως οι εσωκομματικές πληγές όχι μόνο δεν έχουν επουλωθεί αλλά το ΔΗΚΟ οδηγείται στην πιο κρίσιμη –για τον πρόεδρό του- εκλογική μάχη διασπασμένο.

Οι λόγοι
«Δεν θα μπορούσα ούτε να εμφανισθώ διεκδικώντας την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων μας αποσιωπώντας τις διαφορές που με χωρίζουν από τις επιλογές και τις πρακτικές της σημερινής ηγεσίας του κόμματος ούτε ασκώντας εσωκομματική κριτική που θα αναπαράξει την εσωστρέφεια του κόμματος, θα επιδεινώσει τη θέση του, θα αποκαρδιώσει τους οπαδούς του και θα επιταχύνει τη συρρίκνωση, την περιθωριοποίηση και την απαξίωσή του» ανέφερε ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν σε δηλώσεις του στο Πολιτικό του Γραφείο μετά και από τη δημοσιοποίηση της απόφασής του στον Νικόλα Παπαδόπουλο, εξηγώντας πως ήταν μεν μία δύσκολη απόφαση, ωστόσο κρίνει πως είναι έντιμη, ειλικρινής και αξιοπρεπής. Πέραν του «αντιδεοντολογικού» ζητήματος που θέτει ο κ. Καρογιάν, στο να κατέλθει ως υποψήφιος, διαφωνώντας με την ηγεσία του κόμματος σε κύρια ζητήματα, επισημαίνει πως προτεραιότητα για τον ίδιο είναι οι «επικρατούσες συνθήκες στον τόπο».  Η ανακοίνωση της αποχώρησης του Μάριου Καρογιάν από τη διεκδίκηση βουλευτικής έδρας έγινε στο Πολιτικό του Γραφείο, όπου τον ανέμενε μία πλειάδα ΔΗΚΟϊκών στελεχών και συνεργατών όπως οι Στέλιος Ιερωνυμίδης, Έλενα Παπαδοπούλου, Μαρίνος Κλεάνθους, Νέστορας Κυριακίδης, Σπύρος Παναγή, Βασίλης Χειμωνίδης Ανδρέας Χαμπάκης, Χρίστος Σάββα, ενώ από το γραφείο είχε περάσει νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Χρίστος Πατσαλίδης  

Η κατ' ιδίαν συνάντηση
Πολιτικοί κύκλοι αναφέρουν πως η συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών και για χρόνια εσωκομματικών αντιπάλων διεξήχθη σε ένα ιδιαίτερα καλό κλίμα. Ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε πως προτεραιότητά του είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και όχι οι βουλευτικές εκλογές. Επέκρινε, παράλληλα, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ πως απέτυχε να συνενώσει το κόμμα, προκαλώντας πολλές φορές τη διχόνοια, τον αποκλεισμό, ακόμη και το «κυνήγι» στελεχών που βρέθηκαν απέναντί του κατά τις εσωκομματικές εκλογές. Πάντως, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε το σεβασμό του ως προς την τελική απόφαση του κ. Καρογιάν.
Ούτε υπουργοποίηση ούτε άλλο κόμμα
Θα πρέπει να σημειωθεί πως κύκλοι του περίγυρου απορρίπτουν τα όσα δημοσιεύονται περί υπουργοποίησής του ή μεταγραφής του σε άλλο κομματικό σχηματισμό.

Εκτός και η Αντιγόνη;
Ζήτημα το οποίο εγείρει ερωτήματα είναι το γεγονός ότι μία πλειάδα ιστορικών στελεχών έχουν αποφασίσει να απέχουν από τις βουλευτικές εκλογές. Πλην Μάριου Καρογιάν, ο αναπληρωτής πρόεδρος Μάρκος Κυπριανού, ο αντιπρόεδρος Χρίστος Πατσαλίδης, Νίκος Κλεάνθους, Στέλιος Ιερωνυμίδης και από τους νεότερους ο Μαρίνος Κλεάνθους έχουν κλείσει την πόρτα στον Νικόλα Παπαδόπουλο. Από την παλαιότερη στρατιά στελεχών ενδέχεται να μείνει εκτός ψηφοδελτίου και η Αντιγόνη Παπαδοπούλου, σύμφωνα με κομματικές πηγές. Η ίδια είχε συνάντηση πρόσφατα με κομματικά στελέχη που εκπροσωπούν τη μετριοπαθή τάση και φαίνεται να σκέφτεται πολύ σοβαρά –βάσει και των εξελίξεων- να αποσύρει και η ίδια το ενδιαφέρον της για τις βουλευτικές εκλογές. Ανοικτό μένει και το τι θα πράξει τελικώς η βουλευτής Λεμεσού Αθηνά Κυριακίδου.

Με Συλλούρη η Θεοχάρους
Πέραν της άρνησης των μετριοπαθών ΔΗΚΟϊκών, απομακρύνεται παράλληλα και το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ελένη Θεοχάρους, καθώς ασφαλείς πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως η ίδια προχωρεί σε συνεργασία με τον Δημήτρη Συλλούρη και ενδεχομένως και με στελέχη του Κινήματος των Οικολόγων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση