ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ασυμβίβαστο και σύγκρουση συμφερόντων απασχόλησαν την Επ. Θεσμών

Συζητήθηκε επίσης το νομοσχέδιο για την ΚΥΠ

ΚΥΠΕ

Ο προγραμματισμός των εργασιών της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής για το εναπομείναν χρονικό διάστημα μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής, η ΚΥΠ, καθώς και το θέμα της ετοιμασίας νομοθεσίας που να αφορά στο ασυμβίβαστο και στη σύγκρουση συμφερόντων, απασχόλησαν τη συνεδρία της Επιτροπής την Τρίτη.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι ο προγραμματισμός της Επιτροπής κινείται σε δύο επίπεδα.

«Το πρώτο επίπεδο είναι η νομοθετική εργασία που έχει μπροστά της η Επιτροπή Θεσμών και το δεύτερο θέμα είναι η αξιολόγηση των εξελίξεων σε ό,τι αφορά στα πορίσματα της έκθεσης της Επιτροπής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στη νομοθετική εργασία, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι τα νομοθετικά ζητήματα που αποτελούν και σημαντικές εκκρεμότητες της Επιτροπής είναι δύο.

«Το πρώτο αφορά στη νομοθεσία για την ΚΥΠ. Βρισκόμαστε σε ένα τελικό στάδιο αναφορικά με αυτή τη νομοθεσία. Είμαι στη διαδικασία ετοιμασίας μιας πρότασης, την οποία θα καταθέσω την ερχόμενη Τρίτη στην Επιτροπή για το θέμα το οποίο αποτελεί και το σημείο αιχμής, αν θέλετε των διαφωνιών στην Επιτροπή, το θέμα του αρχείου της ΚΥΠ, και θα γίνει μία προσπάθεια να γίνει μία σύνθεση των απόψεων, ούτως ώστε να υπάρξει μία κατάληξη και να κλείσει το θέμα της ΚΥΠ νομοθετικά οπωσδήποτε πριν τη λήξη της παρούσας θητείας της Βουλής» πρόσθεσε.

Το δεύτερο σημαντικό νομοθέτημα, συνέχισε ο Νικολαΐδης, το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα, αφορά στη σύγκρουση συμφερόντων και το οποίο αποτελείται από δύο σκέλη.

«Το πρώτο σκέλος είναι η ανάγκη η οποία υιοθετήθηκε από την Επιτροπή για την εφαρμογή μιας νέας νομοθεσίας αναφορικά με τη σύγκρουση συμφερόντων και το δεύτερο σκέλος αφορά σε δύο προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί από ισάριθμα κόμματα και που αφορούν στο θέμα του ασυμβίβαστου, αφορούν δηλαδή σε τροποποιήσεις επί της υφιστάμενης νομοθεσίας ή επί των υφιστάμενων νομοθεσιών σε θέματα ασυμβίβαστου. Και οι δύο νομοθεσίες αφορούν στην ανάληψη εργασίας ή παροχής υπηρεσίας, συμβουλευτικής ή άλλης υπηρεσίας στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από εν ενεργεία πολιτικούς αξιωματούχους και από επιχειρήσεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτούς» συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολαΐδης είπε πως το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχόλησε σήμερα την Επιτροπή Θεσμών ήταν η αξιολόγηση των εξελίξεων σε ό,τι αφορά στα πορίσματα της έκθεσης της Επιτροπής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Η έκθεση αυτή οριστικοποιήθηκε και υπεβλήθη πριν από δύο περίπου χρόνια. Ειδικότερα, αυτή η αξιολόγηση κρίνουμε ότι η Επιτροπή πριν εκπνεύσει η θητεία της Βουλής θα πρέπει να κάνει μια αξιολόγηση της πορείας των εξελίξεων, πού βρίσκονται δηλαδή όλα αυτά τα ζητήματα που ανέδειξε, μετά από πολύμηνες συνεδρίες της η Επιτροπή, ζητήματα που κινούνται κυρίως μεταξύ άλλων και στα εξής μεγάλα θέματα: Πρώτον το θέμα του ELA της Λαϊκής, δεύτερο, οι εκθέσεις της PIMCO, Alvares & Marshal και Blackrock, τρίτον, οι επεκτάσεις των κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό, τέταρτον, η πώληση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, πέμπτον, οι εκροές καταθέσεων, έκτον, η πώληση των μετοχών της Λαϊκής Τράπεζας, της HSBC, έβδομο, η αγορά και η πώληση της Uniastrum Bank, και άλλα παρόμοια θέματα», ανέφερε.

Για τα θέματα αυτά της έκθεσης, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι η Επιτροπή θα ζητήσει ενημέρωση από τη Νομική Υπηρεσία σε σχέση με την πορεία των ερευνών.

«Επίσης, θα ζητήσουμε από την Κεντρική Τράπεζα να μας γίνει σχετική ενημέρωση για τις δικές τους ενέργειες και τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών σε ό,τι αφορά στα ζητήματα που έχω προαναφέρει. Θεωρούμε ότι σε αυτό το στάδιο, μερικές εβδομάδες πριν από τη λήξη της παρούσας θητείας της Βουλής, είναι η πρώτη ευθύνη της Επιτροπής Θεσμών να αναζητήσει, να κάνει μία αξιολόγηση της πορείας των πραγμάτων σε ότι αφορά σε μία σειρά από πάρα – πάρα πολύ σημαντικά θέματα που ανέδειξε μέσα από την έκθεσή της για το χρηματοπιστωτικό σύστημα» πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του, είπε ότι δεδομένου του γεγονότος ότι έχουν μείνει περίπου εννέα με δέκα συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών πριν από τη διάλυση του Κοινοβουλίου, κάναμε ένα συνολικό προγραμματισμό.

«Με προτεραιότητα θα ολοκληρώσουμε τη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στην ΚΥΠ με ορίζοντα, ακριβώς πριν από τη διάλυση της Βουλής, να θεσμοθετηθεί η λειτουργία αυτής της Υπηρεσίας, η οποία για πολλές δεκαετίες λειτουργούσε με ένα τρόπο ιδιωτικό. Την ίδια ώρα έχουμε εξετάσει κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα ολοκληρωμένης ετοιμασίας νομοθεσίας που να αφορά στο ασυμβίβαστο και στη σύγκρουση συμφερόντων. Επειδή κατά πάσα πιθανότητα ούτε οι Υπηρεσίες της Βουλής, αλλά ούτε και ένας εξωτερικός συνεργάτης θα μπορούσαν να ετοιμάσουν ένα πολυνομοσχέδιο που να αφορά σε αυτά τα ζητήματα στις λίγες εβδομάδες που εναπομένουν. Έχουμε πει, μάλλον, κατά προτεραιότητα θα συζητήσουμε υφιστάμενες προτάσεις νόμου που βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής» πρόσθεσε.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι ως ΑΚΕΛ έχουν καταθέσει πρόταση νόμου στην Επιτροπή Θεσμών, την οποία υπογράφει ο Άντρος Κυπριανού και η οποία, ουσιαστικά, συμπληρώνει το μερικό ασυμβίβαστο που πρέπει να υπάρχει στην άσκηση πολιτειακής εξουσίας, δηλαδή με κανένα τρόπο είτε άμεσα είτε έμμεσα πολιτειακούς αξιωματούχους που το όνομα τους περιλαμβάνεται σε ένα εκτενή κατάλογο να τους επιτρέπεται να έχουν επαγγελματική ή επιχειρηματική σχέση με το κράτος.

«Συνάμα, βρίσκεται ενώπιον μας, μια πρόταση προς την ίδια κατεύθυνση, του Κινήματος Οικολόγων με την οποία συμφωνούμε και η οποία αποπειράται τις εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα στον νόμο για το ασυμβίβαστο και κατ΄ εμάς είναι απαράδεκτες να τις καταργήσουμε. Άρα, αν και εφόσον αποδειχτεί ότι δεν προλαβαίνουμε να προχωρήσουμε σε ετοιμασία πολυνομοσχεδίου που να αφορά σε πάρα πολλά άλλα ζητήματα, θα δούμε αυτές τις δύο πτυχές, ούτως ώστε πριν διαλυθεί η Βουλή να εκσυγχρονίσουμε ή να βελτιώσουμε αποτελεσματικά την υφιστάμενη νομοθεσία για το ασυμβίβαστο, διότι τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια είχαμε κορυφαία κρούσματα και κακά παραδείγματα που πολιτειακοί αξιωματούχοι και άρχοντες κρίθηκαν για ανάλογες συμπεριφορές» συμπλήρωσε.

Ο κ. Δαμιανού είπε, τέλος, ότι είναι καθήκον τους πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες τους να δουν ποιοι θεσμοί και πώς ενήργησαν με βάση την έκθεση που κατάρτισαν για το τραπεζικό σκάνδαλο.

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση