ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δίνει έγγραφα του Κυπριακού η κυβέρνηση

Η απάντηση της κυβέρνησης στις φωνές περί συσκότισης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για συσκότιση γύρω από τις πραγματικές εξελίξεις στο κυπριακό, έκαναν λόγο ορισμένοι εκ των πολιτικών αρχηγών με την έξοδό τους από το Προεδρικό όπου και έλαβαν χώρα τόσο για την επίσκεψη στο Νταβός, τις εξελίξεις στην τριμερή και κυρίως τις εξελίξεις στο κυπριακό.

Όπως προκύπτει, από σήμερα θα αλλάξει η διαδικασία ενημέρωσης και ο ΠτΔ θα διαμοιράσει στα κόμματα έγγραφα που έχει καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο «φόβος» γύρω από το συγκεκριμένο, άπτεται κυρίως των ενδεχόμενων διαρροών, κάτι που έθιξαν οι αρχηγοί.

Παρακάτω, ακολουθούν οι δηλώσεις των κομματικών αρχηγών.

Αβέρωφ Νεοφύτου: Να δείξουμε τη δέουσα σοβαρότητα ώστε να μην υπάρξουν διαρροές
Δεν είμαι εδώ για να απαντώ στους άλλους αρχηγούς, αλλά απαντώ ως μέλος του εθνικού. Ο ΠτΔ έκανε ενδελεχή ενημέρωση για το Νταβός, την τριμερή, αλλά και το που βρίσκεται ο διακοινοτικός διάλογος. Υπήρξε μια θέση όσο αφορά τα έγγραφα. Πέραν της ενημέρωσης του Προέδρου, το κάθε κόμμα έχει εκπρόσωπο τεχνοκράτη για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ομάδα του ΠτΔ. Άρα αυτά είναι αποτέλεσμα της ομάδας που συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Δεύτερον, υπάρχει και η δυνατότητα να επισκεπτόμαστε το προεδρικό και να μελετούμε τα έγγραφα που κατατίθενται και από εμάς και από άλλους ή την όποια γραπτή ενημέρωση υπάρχει στο προεδρικό. Σήμερα, επανατέθηκε το θέμα και ο ΠτΔ είπε ότι πλέον θα δίνονται τα έγγραφα. Επανέλαβε ότι όλοι μας θα πρέπει να δείξουμε τη δέουσα σοβαρότητα ώστε να μην υπάρξουν διαρροές. Αν ήμασταν κοντά σε λύση δεν θα ετοιμάζονταν όλοι για εκλογές. Να πω όμως ότι έχουμε πρόοδο σε αρκετά ζητήματα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν προβλήματα στο περιουσιακό, αλλά η Τουρκία είναι η πρώτη φορά που φαίνεται διαθετημένη να συζητήσει τις εγγυήσεις. Να γνωρίζουμε όμως ότι αν δεν πετύχουμε λύση, όχι μόνο θα παραμείνει το στάτους κβο.

Μαρίνος Σιζόπουλος: Να μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις
Δεν προκύπτει πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν και ειδικά στα βασικά θέματα που η τουρκική πλευρά πρέπει να αποδώσει οφέλη στην Ελληνοκυπριακή. Ως εκ τούτου, η αισιοδοξία που κάποιοι λένε δεν έχει αντίκρισμα. Ευχόμαστε ότι οι επόμενες συνεδρίες να επικεντρωθούν σε πιο ουσιαστικά ζητήματα. Ο χρόνος θα δείξει το τι πρόοδος υπήρξε στο Νταβός αλλά και στις συναντήσεις του κ. Κυπριανού στην Τουρκία. Αλλά καλό είναι μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις, η τουρκία πρέπει να δείξει έμπρακτα ότι κάνει κινήσεις.

Άντρος Κυπριανού: Να μην υπάρξουν διαρροές
Ο ΠτΔ ενημέρωσε για τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα. Μου ζητήθηκε να ενημερώσω για τις επαφές στην Κωσνατινουποθλη, το έπραξα αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος για να δούμε την αλλαγή της Τουρκίας από τις φράσεις στα λόγια. Αποφασίστηκε να δοθούν έγγραφα σε σημαντικές ενότητες για να τα μελετήσουμε αρκεί να μην υπάρξουν διαρροές. Αν υπάρξουν, όπως είπε και ο ΠτΔ, η διαδικασία θα διακοπεί. Πρέπει να συναισθανθούμε τις ευθύνες μας και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Είναι προφανές ότι τα κόμματα έχουμε διαφωνίες, αλλά πρέπει να σταθούμε συνεπείς σε ό, τι αποφασίσαμε διαχρονικά. Είναι σημαντικό πάντως ο ΠτΔ πριν καταθέσει προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να ξέρει τις θέσεις των κομμάτων. Στόχος είναι να επιστρέψουμε με γραπτές θέσεις για τα όσα θα μελετήσουμε.

Δημήτρης Συλλούρης: Να μην υποχωρούμε για χάρη των συγκλίσεων
Η σημερινή ενημέρωση ήταν γενικότερης μορφής, δεν πήραμε πιο συγκεκριμένη πληροφόρηση γιατί υπάρχει η ανάγκη για μια θεματική συζήτηση. Προσωπικά μένω στο ότι πρώτον, ελπίζω ότι όλα συζητούμε να συνάδουν με την απόφαση του εθνικού του 2009, δεν θα φτάσουμε να υποχωρούμε εμείς για χάρη των συγκλίσεων, τρίτον, ότι η πληροφόρηση να είναι τάτοια ώστε να βοηθήσουμε με εισηγήσεις. Από εκεί και πέρα, αν όλα αυτά δεν γίνουν πραγματικότητα, το να βοηθά το εθνικό συμβούλιο τον Πρόεδρο, δεν έχει νόημα να συζητούμε.

Γιώργος Περδίκης: Να απολογηθούν όσοι δημιούργησαν φρούδες ελπίδες
Αυτό που προκύπτει είναι ότι η υπεραισιόδοξη αντίληψη καταρρέει, υπάρχουν όπως φάνηκε σοβαρά κολλήματα στις συζητήσεις αλλά το βέβαιο είναι ότιθ όσοι εποιχείρησαν να πουλήσουν φούδερες επλίπδες στο λαό, διαψεύδοαντια. Υπάρχουν θέμετα που έχουν συζητηθεί ξανά, όπως το περιουσιακό, και υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για το τι τίθεται στο τραπέζει των συνομιλιών και από τις δυο πλευρές. Άλλο θέμα είναι το οικονομικό, χωρίς να ξέρουμε τους όρους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ. Ακούγονται σενάρια, για να δούμε πως θα χρηματοδοτηθεί όχι μόνο η λύση αλλά και το κράτος. Υπάρχουν θέματα που αφορούν τις συνθήκες, τα συντάγματα, που σήμερα θίχτηκαν σποραδικά. Είναι ένας τεράστιος όγκος θεμάτων που δεν έχει συζητηθεί ακόμη, έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Γιώργος Λιλλήκας: Υπάρχουν διαφωνίες, έγινε όμως ένα βήμα
Θέλω να χαιρετήσω την υιοθέτηση της εισήγησης για θεματικές συζητήσεις για χωριστές συζητήσεις επί των κεφαλαίων του Kυπριακού. Υπάρχουν διαφωνίες οπότε και δεν αναμένουμε ότι θα υιοθετεί τις προτάσεις μας. Αλλά αυτές θα είναι εποικοδομητικές και βοηθητικές για τον Πρόεδρο. Στον ίδιο εναπόκειται αν θα αποφασίσει αν θα υιοθετήσει κάποιες από τις δικές μας προτάσεις. 

Νικόλας Παπαδόπουλος: Ενημέρωση για όλα ώστε να υπάρχει παραγωγική συζήτηση
Είχαμε μία ακόμη συνεδρία του Εθνικού και δυστυχώς επικράτησε η συσκότιση γύρω από τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό. Εμείς θέσαμε θέμα παρουσίασης των εγγράφων που έχει και η άλλη πλευρά, στα κόμματα, ώστε να μπορούμε να τον συμβουλεύουμε επί των θεμάτων. Ο Πρόεδρος φάνηκε διαθετημένος να δώσει τα έγγραφα στα κόμματα, που αν συμβεί, εμείς θα το χαιρετήσουμε. Επίσης, πρέπει να συζητηθούν ειδικά θέματα σε ανάλογες συνεδρίες, όπως είναι τα οικονομικά της λύσης. Για όλα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση ώστε να υπάρχει παραγωγική συζήτηση. Δεν ειπώθηκαν από τον ΠτΔ για συγκλίσεις ή άλλα θέματα στις διαπραγματεύσεις. Πρέπει να συζητάμε τα θέματα που θα καθορίσουν τα δικαιώματα των παιδιών και των εγγονιών μας. Δεν είναι δυνατόν να σκέφτονται ορισμένοι ότι εν έτει 2016 πίσω από κλειστές πόρτες να συντάσσονται συντάγματα. Πρέπει σε όλα τα ζητήματα να έχει εμπλοκή ο λαός. Το Κυπριακό αφορά σε όλους και όχι μία μικρή ομάδα. Δεν ξέρω αν είμαστε κοντά σε λύση αλλά δεν έχουμε επαρκή ενημέρωση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση