ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η κυβέρνηση δίδει τα έγγραφα, ως απάντηση στα περί συσκότισης

Ο Πτδ θα διαμοιράσει στα κόμματα τα έγγραφα που βρίσκονται στο τραπέζι διαπραγματεύσεων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με το διαμοιρασμό των εγγράφων που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προχωρά η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να κλείσει τα στόματα που κάνουν λόγο περί συσκότισης γύρω από τις πραγματικές εξελίξεις στο κυπριακό.

Στο Εθνικό Συμβούλιο της Δευτέρας, έγινε ενημέρωση του Προέδρου γύρω από τα όσα συζητήθηκαν στο Νταβός ενώ σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών προχώρησε και ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ο οποίος είχε πρόσφατα επισκεφθεί τους Τούρκους αξιωματούχους στην Κωνσταντινούπολη.

Σε δηλώσεις του με το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως μόνο αν είναι συλλογική η προσπάθεια για το κυπριακό και ενισχυθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ανέφερε μάλιστα πως υπήρξε η δέσμευση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου να μην γίνουν διαρροές, κρίνοντας ως επιζήμιο αυτό για τη διαδικασία αλλά και για την διαπραγματευτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

11 Φεβρουαρίου η ενημέρωση στη Βουλή

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την 11η Φεβρουαρίου που θα ενημερώσει τη Βουλή για τις εξελίξεις, θα συγκληθούν θεματικές συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου και θα δοθούν έγγραφα με στόχο να υπάρξει συγκεκριμένη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Με το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί προέβησαν σε δηλώσεις, με κάποιους να εξακολουθούν να κάνουν λόγο για συσκότιση.

Πρόοδος από Αβέρωφ

Την εκτίμηση ότι επιτεύχθηκε πρόοδος σε αρκετά ζητήματα αλλά ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Κληθείς να σχολιάσει αν βρισκόμαστε κοντά σε λύση απάντησε πως αν ήμασταν κοντά, δεν θα ετοιμάζονταν όλοι για τις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ «υπήρξε εκ μέρους των πολιτικών αρχηγών μια θέση όσον αφορά τα έγγραφα».

Διευκρίνισε ότι «πέραν της ενημέρωσης του Προέδρου, το κάθε κόμμα έχουμε δώσει από την αρχή της έναρξης της διαδικασίας εκπρόσωπό μας τεχνοκράτη, καταρτισμένο νομικό και με γνώση στα συνταγματικά για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ομάδα του Προέδρου της Δημοκρατίας». Άρα, πρόσθεσε, «η ετοιμασία των οποιωνδήποτε εγγράφων κατατίθενται εκ μέρους της δικής μας πλευράς είναι αποτέλεσμα της ομάδας στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων».

Αντρος: Να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων

Έκκληση προς όλους όπως συναισθανθούν τις ευθύνες τους απέναντι στον τόπο και το λαό, απηύθυνε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Είναι προφανές, είπε, ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού ανέφερε ο κ. Κυπριανού σημειώνοντας πως υπάρχει μια φραστική μετακίνηση της Τουρκία από θέσεις που είχε στο παρελθόν, αλλά θα πρέπει να δούμε αυτή τη φραστική αλλαγή να αντικατοπτρίζεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από παρέμβαση του ΔΗΚΟ η απόφαση για ενημέρωση

Μετά από παρέμβαση του ΔΗΚΟ πάρθηκε η απόφαση για ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις και για ειδικές θεματικές συζητήσεις του σώματος, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι κατά τη σημερινή συνεδρία επικράτησε συσκότιση για τις θέσεις της ε/κ πλευράς.

«Είχαμε σήμερα ακόμη μια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που δυστυχώς επικράτησε ακόμα μία φορά η συσκότιση γύρω από τις θέσεις της ε/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας πως «για ακόμη μία φορά ζήσαμε το φαινόμενο να μιλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για περίπου μια ώρα χωρίς να αναφέρεται σε καμία στιγμή σε οτιδήποτε έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού».

ΕΔΕΚ: Υπεραισιοδοξία για κυπριακό

Δεν προκύπτει να υπάρχει σημαντική πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν, στα θέματα τα οποία συζητούνται στις συνομιλίες για το Κυπριακό και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε σύγκλιση πάνω στα βασικά θέματα στα οποία η τουρκική πλευρά πρέπει να αποδώσει οφέλη στην ελληνοκυπριακή, όπως για παράδειγμα το θέμα του εδαφικού, το θέμα των εγγυήσεων, και το θέμα της ασφάλειας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αμέσως μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

«Ως εκ τούτου» σημείωσε ο κ. Σιζόπουλος θεωρούμε ότι η αισιοδοξία, την οποία κάποιοι κύκλοι, εντός και εκτός Κύπρου, επιχειρούν να καλλιεργήσουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία ή σε ακτίνα λύσης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.»

Θετικός ο Λιλλήκας

Ως σημαντικό βήμα θεώρησε ο Γιώργος Λιλλήκας την απόφαση του Προέδρου να προχωρήσει στον διαμοιρασμό των εγγράφων, σημειώνοντας ότι κάτι έτσι θα καταστήσει το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου χρήσιμο και παραγωγικό ως συμβουλευτικό σώμα προς τον Πρόεδρο.

Ο κ. Λιλλήκας χαιρέτησε την υιοθέτηση της εισήγησης που κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο η Συμμαχία Πολιτών να γίνουν θεματικές συνεδρίες. Σημείωσε δε πως υπάρχουν διαφωνίες με τον Πρόεδρο και αυτό αποτελεί μέρος της δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ΕΥΡΩΚΟ ο Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε πως η πληροφόρηση που θα λάβουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα πρέπει να είναι τέτοια που να μπορούν να βοηθήσουν με εισηγήσεις, , εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα τα όσα συζητούνται να συνάδουν με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού του 2009 και να μην γίνονται υποχωρήσεις έναντι τουρκικών θέσεων για χάριν των συγκλίσεων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση