ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Και μετά τη διαρροή, η ανάλυση του εγγράφου Αναστασιάδη

Αναμενόμενο φαινόμενο οι διαρροές από το Εθνικό - Τι τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Μιας διαρροής πολλές έπονται όπως φάνηκε και από τη χθεσινή, στοχευμένη διαρροή του τετρασέλιδου εγγράφου που ανέγνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά το γεύμα στο Νταβός, ενώπιον του γ.γ. του ΟΗΕ και του Μουσταφά Ακιντζί.

Παρόλο που χθες οι πολιτικοί αρχηγοί εξερχόμενοι του Προεδρικού μετά την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για το Νταβός, την τριμερή, αλλά και την αποστολή Κυπριανού στην Τουρκία, «δεσμεύτηκαν» να κρατήσουν τα προσχήματα και να μην προβούν σε διαρροές των εγγράφων που τους εμπιστεύονται, εντούτοις μερικές ώρες αργότερα εκτέθηκαν εκ νέου.

Το έγγραφο του Νταβός δόθηκε στη δημοσιότητα, ως και αναμενόμενο ως πράξη πλέον, με αποτέλεσμα την αντίδραση εκ μέρους του Προεδρικού διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος χθες ανακοίνωσε πως ο Πρόεδρος θα ξανασκεφτεί την πρόταση που τέθηκε από όλα τα κόμματα και στην οποία συναίνεσε, να δοθούν δηλαδή στους πολιτικούς αρχηγούς τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από τις δύο πλευρές, για το Κυπριακό.

Σήμερα, εμφανώς εκνευρισμένος με την όλη κατάσταση, μιλώντας στο Τρίτο, επανέλαβε την ενόχλησή του λέγοντας πως «εκείνος που έκανε τη διαρροή είναι ανεύθυνος», ενώ καταστρώνεται άλλο πλάνο για το πώς θα ενημερώνονται οι πολιτικοί αρχηγοί. Αμφίβολο είναι πάντως, αν όντως θα υπάρξει μελλοντικά ένα σχέδιο ή ένα μέτρο μέσω του οποίου θα πάψει το φαινόμενο να υφίσταται.

Σε γενικές γραμμές
Σήμερα ο Τύπος αναλύει το συγκεκριμένο έγγραφο και ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συγκλίσεις, όπως είναι ο διαμοιρασμός εξουσιών, το περιουσιακό, η οικονομία και τα θέματα Ε.Ε. Από την άλλη, δεν έχουν συζητηθεί οι εδαφικές αναπροσαρμογές, ασφάλεια και εγγυήσεις και χρονοδιαγράμματα τόσο για την αποχώρηση ξένων στρατευμάτων όσο και εφαρμογής άλλων πτυχών που έχουν να κάνουν με την ομαλή εφαρμογή της λύσης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το έγγραφο, τονίζονται οι συναφείς με διάφορα θέματα πολυπλοκότητες οι οποίες απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό και είναι κρίσιμες ώστε να αποφευχθούν ασάφειες όπως είναι η οικονομική διάσταση της λύσης, το κόστος της επανεγκατάστασης, το κόστος των αποζημιώσεων, το κόστος που σχετίζεται με άλλες πτυχές της εφαρμογής της λύσης, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του Ομοσπονδιακού Κράτους, όπως και η ίδρυση των διαφόρων ομοσπονδιακών οργανισμών και θεσμικών οργάνων, η δημιουργία Ταμείων για τα πιο πάνω: α. Δωρεές - διεθνής διάσκεψη δωρητών, β. Εγγυήσεις για τα δάνεια που θα χρειαστούν, γ. Τρόποι αποπληρωμής των δανείων που θα χρειαστούν.

Για κάθε ένα από τα θέματα που εμπεριέχονται στις σελίδες υπάρχει και συναφής τοποθέτηση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το πού βρίσκονται σήμερα οι συνομιλίες, ποια η πρόοδος και τι περιμένει να συμβεί εφεξής.

Είναι ενδεικτικό ότι για την αποχώρηση των στρατευμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι «συνεπώς, όπως είναι προφανές, για την άμεση εφαρμογή του πιο πάνω την πρώτη μέρα, θα χρειαστεί προσεκτική δουλειά, η οποία θα διαρκέσει μήνες. Οι πιο πάνω αναφορές μου στοχεύουν στο να σας ξεκαθαρίσω ότι χρειαζόμαστε χρόνο. Πρέπει να είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι και να παρουσιάσουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο στον λαό, χωρίς ελλείψεις, κενά, ασάφειες, οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την εφαρμογή. Διαφορετικά, ρισκάρουμε την πιθανότητα να πετύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα που θα κάνουμε».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση