ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

2.3 εκ. ευρώ η δωρεά της Κύπρου για τη Συρία στο Λονδίνο

Η Κύπρος θα δώσει την ευκαιρία σε Σύρους πρόσφυγες να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά

ΚΥΠΕ

Το ποσό των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία και στον Λίβανο, που θα αξιοποιηθούν μέσω της ΕΕ, θα προσφέρει για το 2016 η Κύπρος, όπως ανακοίνωσε από τη Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία που διεξήχθη στο Λονδίνο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Παράλληλα η Κύπρος θα δώσει την ευκαιρία σε Σύρους πρόσφυγες να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε κυπριακά πανεπιστήμια.

«Τα 2,3 εκατομμύρια ευρώ τα οποία κανονικά θα έπρεπε να δοθούν στην Τουρκία, στο πλαίσιο των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ, εμείς δεν τα δώσαμε και είπαμε ότι το ίδιο ποσό θα διατεθεί για την Ιορδανία και τον Λίβανο, για τους Σύρους πρόσφυγες. Το δεύτερο κομμάτι της κυπριακής συνδρομής είναι η δημιουργία ενός Ταμείου Υποτροφιών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, βάσει του οποίου θα παραχωρούμε μεταπτυχιακές υποτροφίες σε Σύρους πρόσφυγες φοιτητές για μια περίοδο πέντε ετών, συνολικής δαπάνης 500.000 ευρώ», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κασουλίδης.

Η διάσκεψη, με τη συμμετοχή άνω των 70 χωρών και διεθνών οργανισμών, συγκέντρωσε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, με χώρες όπως η Γερμανία να προσφέρει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2018, η Βρετανία 1,2 δισεκατομμύρια λίρες έως το 2020 και οι ΗΠΑ να προσθέτουν 900 εκ. δολάρια στα 4,5 δισ. για τα οποία έχουν δεσμευθεί ήδη.

Η διάσκεψη έγινε στη σκιά της διακοπής των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη. Οι ηγέτες επισήμαναν στις τοποθετήσεις τους στην ολομέλεια και στις παράλληλες συζητήσεις ότι η οικονομική συνδρομή των προσφύγων είναι σημαντική, αλλά ότι μακροπρόθεσμα απαιτείται πολιτική λύση στην εμφύλια σύρραξη στη Συρία.

Την ίδια θέση διατύπωσε και ο κ. Κασουλίδης στις δηλώσεις του.

«Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί στη ρίζα του στη Συρία, είναι πρόβλημα πολιτικό. Για να σταματήσει ο εμφύλιος εκείνοι που πήραν την πρωτοβουλία και οργάνωσαν τη διάσκεψη της Γενεύης, η οποία μόνο προσωρινά ελπίζω πως έχει αποτύχει, θα έπρεπε να χώριζαν την πορεία αυτών των διαπραγματεύσεων σε δύο τομείς, στον πολιτικό και στον ανθρωπιστικό, ούτως ώστε να μην επιτρέπεται σε καμία πλευρά να φέρει όρους όπως έγινε τώρα όσον αφορά θέματα που επηρεάζουν και την ανθρωπιστική φύση της κρίσης», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ολομέλειας της διάσκεψης, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι «αν υπήρχε ποτέ μία στιγμή για νέα προσέγγιση στην ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, σίγουρα αυτή η στιγμή είναι τώρα».

Ο κ. Κάμερον εξήρε τη συμβολή της Τουρκίας, της Ιορδανίας και του Λιβάνου ως προς την υποδοχή προσφύγων και είπε ότι η μακροπρόθεσμη λύση στη Συρία είναι μια πολιτική διευθέτηση, αλλά ότι παράλληλα μπορούν να ληφθούν βήματα ζωτικής σημασίας που θα κάνουν πραγματική διαφορά στις ζωές των Σύρων πολιτών.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι -μουν έδωσε έμφαση στην ανάγκη οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Καταδίκασε δε όλες τις πλευρές για τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων «σε κλίμακα που προκαλεί σοκ».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε πρόσθετη βοήθεια τριών δισεκατομμυρίων ευρώ σε Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο για το 2016, καθώς και δάνειο 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τις ίδιες χώρες και την Αίγυπτο την επόμενη πενταετία.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η χώρα του φιλοξενεί 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και ότι είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο. Πρόσθεσε ότι το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να διευκολύνει την πρόσβαση των προσφύγων στην αγορά εργασίας της χώρας, κάτι που προβλεπόταν στη συμφωνία με την ΕΕ.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση