ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί: «Η ΤΔΒΚ υπάρχει και θα μετεξελιχθεί σε ιδρυτικό κράτος»

«Να βρούμε μία γεφυρωτική φόρμουλα στις εγγυήσεις» τονίζει ο Τ/κ ηγέτης

Το βράδυ της Δευτέρας, στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης της τ/κ κοινότητας σχολιάστηκαν ευρέως οι νέες τοποθετήσεις του ηγέτη της τ/κ κοινότητας. Απαντώντας σε ερωτήματα του τ/κ Πρακτορείου Ειδήσεων ΤΑΚ, ο Μουσταφά Ακιντί εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με την πορεία των συνομιλιών.

Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι παρά τις ενστάσεις της ε/κ πλευράς, η «ΤΔΒΚ» υπάρχει και πρόκειται να μετεξελιχθεί σε ιδρυτικό κράτος (kurucu devlet, συνιστώσα πολιτεία σύμφωνα με τις επίσημες μεταφράσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς) στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού. Ακόμη, ρίχνει φως σχετικά με την οπτική γωνία της δικής του ηγεσίας σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού και ανοίγει τα χαρτιά του για το περιουσιακό, τη διζωνικότητα και τις εγγυήσεις.

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης Ακιντζί

Ερώτηση του ΤΑΚ: Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Αναστασιάδης, ο οποίος παραχωρεί συνεντεύξεις σε εφημερίδες κατά τις τελευταίες ημέρες, μοιράζεται με την κοινή γνώμη τα συμφωνηθέντα ζητήματα (στις συνομιλίες). Πώς ερμηνεύεται αυτή την εξέλιξη;
Ακιντζί: Κατά την άποψή μου, η προεκλογική περίοδος στη Νότια Κύπρο ξεκίνησε πολύ νωρίς. Οι πολιτικοί ασκούν πιο εντατική κριτική ο ένας στον άλλο από ό,τι συνηθιζόταν. Όσοι επιθυμούν να πλήξουν τον ΔΗΣΥ διαμέσου του Αναστασιάδη, ισχυρίζονται λ.χ. ότι στην πραγματικότητα, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης αποδέχθηκε τη συνομοσπονδία. Με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να μαζέψουν πόντους.

Ερώτηση: Αυτό που συζητείται στο τραπέζι των συνομιλιών, δεν είναι Ομοσπονδία στο πλαίσιο της συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου 2014;
Ακιντζί: Φυσικά. Άλλωστε στο τραπέζι των συνομιλιών δεν υπήρξε ποτέ το μοντέλο μιας συνομοσπονδίας, την οποία θα δημιουργήσουν δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη. Κατά διαστήματα κάποιοι Τουρκοκύπριοι εξέφρασαν αυτή την άποψη. Ωστόσο, αυτή η πρόταση δεν ήρθε ποτέ στο προσκήνιο των συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Αυτή τη στιγμή, στις δικοινοτικές συνομιλίες συζητείται (το μοντέλο) της ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου, την οποία θα σχηματίσουν δύο ιδρυτικά κράτη (kurucu devlet, συνιστώσες πολιτείες) με βάση την πολιτική ισότητα και χωρίς να επιβάλλεται η μία πάνω στην άλλη. Έτσι σε αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Ερώτηση: Εντάξει. Τότε τι θα θέλατε να πείτε σχετικά με τις δηλώσεις του Αναστασιάδη;
Ακιντζί: Πρώτα από όλα θέλω να πω το εξής. Η ενημέρωση των κοινοτήτων από τους ηγέτες είναι μία φυσική και αναγκαία εξέλιξη. Το ίδιο πράττω και εγώ κατά διαστήματα. Ωστόσο, σε αντίθεση (με εμένα) ο Αναστασιάδης παρουσιάζει τα θέματα, στα οποία ισχυρίζεται ότι συμφωνήσαμε, έτσι όπως φαίνονται από τη δική του οπτική γωνία. Άλλωστε, τα συμφωνηθέντα σημεία μπορούν να ανακοινωθούν (μονάχα) από κοινού, από τις δύο πλευρές. Εμείς αποδεχόμαστε αυτή την πρόταση. Σε αντίθετη περίπτωση, αυτό που πράττει ο Αναστασιάδης είναι μία μονόπλευρη ερμηνεία, η οποία έχει ελλείμματα και εμπεριέχει λανθασμένα σημεία.

«Όλοι οι πολίτες της ΤΔΒΚ θα γίνουν πολίτες της ομοσπονδίας»

Ερώτηση: Μπορείτε να δώσετε παραδείγματα;
Ακιντζί: Για παράδειγμα, ας ρίξουμε μία ματιά στο ζήτημα του πληθυσμού. Σύμφωνα με τη δήλωση (του Προέδρου Αναστασιάδη) δημιουργείται η εντύπωση ότι αποδεχόμαστε να παραμείνει σταθερή η πληθυσμιακή αναλογία. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Πρώτα από όλα, όλοι οι πολίτες μας, δίχως διακρίσεις θα γίνουν πολίτες της Ομόσπονδης Κύπρου. Στην Κύπρο ο πληθυσμός θα μετεξελιχθεί μέσα στη φυσική του ροή. Αν αυτό το οποίο επιδιώκεται να επισημανθεί είναι ότι η δημογραφική δομή της Κύπρου δεν θα πρέπει να αλλοιωθεί με μεταφορά πληθυσμού από το εξωτερικό, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, το οποίο δεν το επιθυμούμε και εμείς. Ωστόσο, σε αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει ακόμη ένα συμφωνηθέν κείμενο, υπάρχουν μονάχα κάποιες προτάσεις.

Οι 4 ελευθερίες

Ερώτηση: Το ζήτημα των 4 ελευθεριών…
Ακιντζί: Η Κύπρος θα είναι μία διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία. Επίσης, επειδή θα είμαστε μέλος της Ε.Ε. θα παραμείνει προσκολλημένη στις αρχές και στις αξίες της Ε.Ε. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ελευθερίες φυσικά και θα υπάρξουν. Και εμείς επιθυμούμε να ζήσουμε σε μία σύγχρονη χώρα με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει σεβαστό το δικαίωμα του καθενός να ζει όπου επιθυμεί. Αυτό σημαίνει το εξής: Κάποιος, διατηρώντας τη νόμιμη κατοικία του στη δική του περιοχή, αν επιθυμεί να ζήσει στην άλλη περιοχή, λ.χ. αν επιθυμεί να αποκτήσει εξοχικό, να παραμείνει σε ξενοδοχείο, να ξεκινήσει επαγγελματική δραστηριότητα λαμβάνοντας άδεια από τον δήμο (στην άλλη περιοχή) θα μπορεί να το πράττει αυτό. Αυτοί οι πολίτες θα ασκούν τα πολιτικά δικαιώματά τους στις περιοχές όπου θα έχουν την επίσημη διαμονή τους. Ίσως να υπάρξουν νέες επενδύσεις με ε/κ και τ/κ επενδυτές. Δεν αποκλείουμε κάτι τέτοιο. Ωστόσο, αυτό αποτελεί μονάχα τη μία όψη του νομίσματος. Στην άλλη όψη του νομίσματος, υπάρχει η διαφύλαξη του δικοινοτικού και διζωνικού χαρακτήρα. Με αυτή την έννοια, το Ιδρυτικό Κράτος (συνιστώσα πολιτεία) θα έχει την εξουσιοδότηση να διευθετεί τα ζητήματα της μόνιμης διαμονής και της εσωτερικής υπηκοότητας.

Ερώτηση: Σε αυτό το πλαίσιο δεν επιθυμείτε να θέσετε σε κίνδυνο την τουρκοκυπριακή πληθυσμιακή πλειοψηφία…
Ακιντζί: Ναι, η δική μας άποψη είναι ότι η διζωνικότητα δεν περιορίζεται μονάχα με την «πολιτική πλειοψηφία». Εμείς δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την έγκριση της κοινότητάς μας για μία συμφωνία, η οποία δεν θα εμπεριέχει την απόλυτη πλειοψηφία στα πεδία του πληθυσμού και του περιουσιακού. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές αυτό το σημείο στο τραπέζι των συνομιλιών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο μέλλον, τα Ιδρυτικά Κράτη (kurucu devlet, συνιστώσες πολιτείες) θα πρέπει να διευθετούν τα ζητήματα της αγοραπωλησίας των περιουσιών. Τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει μία ισορροπία ανάμεσα στις δύο οικονομίες…

Πώς διαβάζει ο Ακιντζί την πρόοδο στο περιουσιακό;

Ερώτηση: Στο περιουσιακό, ο Αναστασιάδης δηλώνει ότι υπάρχει πρόοδος σε μεγάλο βαθμό…
Ακιντζί: Σωστά. Για αυτό τον λόγο, ενώ προηγουμένως κάναμε λόγο για πρόοδο στη διακυβέρνηση, στην οικονομία και στα ζητήματα της Ε.Ε., σήμερα προσθέτουμε σε αυτή τη λίστα (της προόδου) και το περιουσιακό. Αυτό το υπογράμμισα αρκετά κατά το τελευταίο διάστημα. Φυσικά και υπάρχουν πτυχές του περιουσιακού, οι οποίες ακόμη δεν έχουν διευθετηθεί. Όμως, είναι γεγονός ότι διανύσαμε απόσταση. Είναι σωστό ακόμη ότι ο ιδιοκτήτης μιας περιουσίας θα πραγματοποιεί την πρώτη προσφυγή. Την ίδια στιγμή, όμως, θα λαμβάνεται υπόψη και ο σημερινός χρήστης. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης θα πάρει οπωσδήποτε πίσω την περιουσία του. Κάποιος που έζησε για πολλά χρόνια μετά το 74’ σε αυτό το σπίτι έχει πιο δίκαιη θέση (περισσότερα δικαιώματα) από αυτόν ο οποίος έζησε στο σπίτι μονάχα για λίγα χρόνια. Η απόφαση του ΕΔΑΔ για την Υπόθεση Δημόπουλος είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Η μεγάλη απογοήτευση του Ακιντζί

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας αναμέναμε ένα σημείο σύγκλισης. Ωστόσο, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται αυτή την αρχή.
Ακιντζί: Δυστυχώς αυτή η συνεχιζόμενη στάση της ε/κ πλευράς για εμάς ισοδυναμεί με μία μεγάλη απογοήτευση. Όμως να τονίσω ότι σε περίπτωση που ο ελληνοκυπριακός λαός δεν αποδεχθεί την ιδέα της παρουσίας ενός Τουρκοκύπριου στην προεδρία του ομόσπονδου κράτους με μία δίκαιη κατανομή, αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει λύση.

Ακιντζί: Να βρούμε μία γεφυρωτική φόρμουλα στις εγγυήσεις

Ερώτηση: Τι θα θέλατε να πείτε για τις εγγυήσεις;
Ακιντζί: Κάναμε πολλές τοποθετήσεις. Οι εγγυήσεις θα συζητηθούν στο τέλος σε ένα πενταμελές πλαίσιο. Και εμείς και η Τουρκία ανακοινώσαμε ότι θα συζητήσουμε αυτό το θέμα όταν θα έρθει η στιγμή του. Δεν είναι ορθό να υποστηρίζεται από τώρα η άποψη ότι οι εγγυήσεις θα καταργηθούν και συμφωνούμε και εμείς σε αυτό. Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα τάσσεται υπέρ της διατήρησης των εγγυήσεων της Τουρκίας. Αυτό που έχει σημασία είναι η εύρεση μιας φόρμουλας, με την οποία οι Τουρκοκύπριοι θα αισθάνονται ασφάλεια και οι Ελληνοκύπριοι δεν θα νιώθουν απειλή (δεν θα είναι υπό την επιρροή του αισθήματος της απειλής). Πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος να βρεθεί μία τέτοια φόρμουλα. Όμως όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

«Η ΤΔΒΚ υπάρχει και με τη λύση θα μετεξελιχθεί σε ιδρυτικό κράτος»
Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, υπάρχουν άλλα σημεία, τα οποία επιθυμείτε να προσθέσετε;
Ακιντζί: Επιθυμώ να προσθέσω ένα σημείο, το οποίο αφορά στα όσα λέγονται σχετικά με τη δημιουργία του (νέου) κράτους. Είναι γνωστό ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις σε αυτό το ζήτημα. Σύμφωνα με εκείνους (την ε/κ πλευρά), υπάρχει μονάχα η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα μετεξελιχθεί. Διότι οι ίδιοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει η ΤΔΒΚ. Σύμφωνα όμως με εμάς, παρά το γεγονός ότι δεν είναι αναγνωρισμένη, η ΤΔΒΚ υπάρχει και μαζί με τη λύση θα μετεξελιχθεί σε ιδρυτικό κράτος (kurucu devlet, συνιστώσα πολιτεία). Καθώς θα εστιάζουμε στις διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες υπογράφηκαν στο παρελθόν, δεν θα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα όσα έπραξε η Κυπριακή Δημοκρατία υπό τη διοίκηση των Ελληνοκυπρίων. Θα λαμβάνονται υπόψη και τα όσα πράξαμε και εμείς. (Οι συμφωνίες) οι οποίες δεν έρχονται σε αντίθεση με το νέο σύνταγμα και την ιδρυτική συμφωνία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν. Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω το εξής σημείο: Στις συνομιλίες για το Κυπριακό υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Έχουμε εξασφαλίσει ένα μομέντουμ. Θα πρέπει να αποφύγουμε κάθε είδους πράξη, η οποία θα μπορούσε να το βλάψει. Καθώς πληθαίνουν οι προοπτικές για τη λύση, και στις δύο πλευρές κάποιες μερίδες της κοινωνίας θα προβληματιστούν και θα κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν πρόκειται να δώσουμε σημασία σε αυτούς τους κύκλους, των οποίων ο στόχος είναι φανερός. Όμως οι τοποθετήσεις θα πρέπει να γίνονται με προσοχή.

Επαναλαμβάνω ότι οι ηγέτες έχουν το δικαίωμα να ανακοινώσουν τις θέσεις τους. Όμως μία δήλωση στο όνομα και των δύο πλευρών μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη σχετική έγκριση και των δύο πλευρών και από κοινού. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μία τέτοιου είδους προσπάθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X