ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κινήσεις ΔΗΚΟ σε πολιτικό ναρκοπέδιο

Ιδεολογικά διαφοροποιημένο οδεύει στην κάλπη το Δημοκρατικό Κόμμα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η απόφαση της Αντιγόνης Παπαδοπούλου να μην κατέλθει στο Δηκοϊκό ψηφοδέλτιο θεωρείτο για πολλούς αναμενόμενη ως και δεδομένη. Η επίσημη απόσυρσή της όμως από την προεκλογική κούρσα, καταγγέλλοντας την ηγεσία για εξοστρακισμό και φάγωμα ικανών στελεχών, προκαλεί νέα δεδομένα, για το κόμμα. Αφενός κλείνει μ’ αυτήν, ένας κύκλος ιστορικών στελεχών που μένει εκτός εκλογικής μάχης και αφετέρου υποδηλώνει πως οι διαφωνίες με την ηγεσία ξεπερνούν πλέον το καρογιανικό στρατόπεδο και διευρύνονται σε στελέχη που μέχρι τώρα θεωρούνταν εκτός των δύο ομάδων. Ήδη κάποια στελέχη τα οποία αναμένετο να κατέλθουν στο ψηφοδέλτιο κάνουν δεύτερες σκέψεις, όπως για παράδειγμα ο Γιάννος Τσάππας στην Επαρχία Λεμεσού. Ενώ μέχρι σήμερα έβλεπε θετικά την υποψηφιότητά του στην Επαρχία Λεμεσού, θα δώσει την τελική του απάντηση σε κατ ιδίαν συνάντηση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο αύριο, με κομματικές πηγές να θεωρούν ως πιθανή την απόσυρσή του. Αντιδράσεις και ενδεχόμενη απόσυρση ψιθυρολογείται στα κομματικά πηγαδάκια και για τον Κωνσταντίνο Χρυσοδόντα στην Επαρχία Αμμοχώστου, μετά και από την υποψηφιότητα του Ζαχαρία Κουλία.  Λίγους μήνες πριν από την πιο κρίσιμη-για τον Νικόλα Παπαδόπουλο- εκλογική μάχη, το ΔΗΚΟ βαδίζει έντονα διχασμένο και σαφώς διαφοροποιημένο σε σχέση με το παρελθόν. Αν η μετάλλαξη του κόμματος θα του βγει σε καλό ή κακό, θα διαφανεί τον προσεχή Μάη.

Ιδεολογική καθαρότητα

Η επιδίωξη για ιδεολογική καθαρότητα στο ΔΗΚΟ και εφαρμογή σκληρού ροκ στο Κυπριακό, διαφάνηκε εδώ και καιρό από τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Η απόφασή του όμως να ανοίξει την πόρτα συνεργασίας με την Ελένη Θεοχάρους υπήρξε η απαρχή για τη σκλήρυνση του κόμματος του Κέντρου ενώ οι μεταγραφές που ακολούθησαν επισφράγισαν και την φιλοδοξία του να αποτελέσει την ηγετική μορφή που θα συνενώσει τον ενδιάμεσο χώρο.

Αν και το φλερτ με την Ελένη Θεοχάρους δεν οδήγησε τελικώς σε γάμο, η Δηκοϊκή ηγεσία πέτυχε να φέρει στο όχημα του κόμματος αρκετά πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως από τους Οικολόγους την Ελένη Χρυσοστόμου, από το ΑΚΕΛ τον Ανδρέα Φάντη, από το ΕΥΡΩΚΟ την Μαριάννα Πελεκάνου και τον Νεόφυτο Χρυσοχόο και από τη Συμμαχία Πολιτών τους Μάριο Σωφρονίου και Κυριάκο Τυρίμο. Μπαίνουν βέβαια και άλλα πρόσωπα στον προεκλογικό χορό που ανήκουν μεν στον χώρο του ΔΗΚΟ αλλά ξεχώρισαν εξαιτίας της επαγγελματικής τους ιδιότητας όπως οι Αδάμος Ασπρής και Γιαννάκης Γιαγκουδάκης πρώην ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Λεμεσού και της Εθνικής Κύπρου. Η επισημοποίηση δε και της επιστροφής του Ζαχαρία Κουλία σφραγίζει τη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή με την οποία αναμένεται να πορευθεί προεκλογικά το κόμμα.

Η μεταγραφική τάση οδήγησε ιστορικά στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Αναπληρωτή Προέδρου Μάρκου Κυπριανού, να εκφράσουν δημοσίως τη διαφωνία τους για την προσήλωση της ηγεσίας στις μεταγραφές και την παραγκώνιση των υφιστάμενων στελεχών. Αυτό, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επικρίσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Κυπριακό, στάθηκε η αφορμή και εξώθησε στελέχη της πρώτης γραμμής να μείνουν εκτός της προεκλογικής μάχης.
Μάρκος Κυπριανού, Χρίστος Πατσαλίδης, Μάριος Καρογιάν, Αθηνά Κυριακίδου, Στέλιος Ιερωνυμίδης, και Αντιγόνη Παπαδοπούλου οι οποίοι βρίσκονταν άλλοτε στην πρώτη γραμμή του κόμματος επέλεξαν να μείνουν εκτός προεκλογικής μάχης. Με τον ίδιο τρόπο κι άλλα πολιτικά πρόσωπα που συμμετείχαν παλαιότερα στο ψηφοδέλτιο, μένουν εκτός της εκλογικής διεργασίας, όπως οι Μαρίνος Κλεάνθους, Νίκος Κλεάνθους, Έλενα Παπαδοπούλου, Δώρα Κατσελλή, αλλά και στελέχη που έπαιζαν σημαντικό ρόλο στο κόμμα, όπως οι Μάκης Κεραυνός και Αντώνης Πασχαλίδης φαίνεται να αποστασιοποιούνται.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι πέραν της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου και του Άθου Αντωνιάδη, στελέχη που βρίσκονται στον στενό περίγυρο του Νικόλα Παπαδόπουλου όπως οι Χρύσης Παντελίδης, Γιώργος Σολωμού, Εύη Τσολάκη, επέλεξαν να μείνουν εκτός του ψηφοδελτίου.

Η επόμενη μέρα

Στον πέμπτο όροφο θεωρούν καλή την ανανέωση του ψηφοδελτίου σημειώνοντας πως η επιλογή των ίδιων προσώπων σε κάθε εκλογική μάχη δεν καθιστά ένα ψηφοδέλτιο ελκυστικό. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν αδύνατο το ενδεχόμενο μείωσης των κοινοβουλευτικών εδρών εξαιτίας της απουσίας κάποιων στελεχών. Πάντως, αν και η μετριοπαθής τάση επέλεξε να απέχει από το ψηφοδέλτιο, ζήτημα αποτελεί το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. Προς το παρόν κάποιοι κομματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν στελέχη να εκφράσουν την διαφωνία τους για την επιστροφή του Ζαχαρία Κουλία στην επικείμενη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής. Θέμα που παραμένει ανοικτό είναι πώς θα κινηθεί το κόμμα την επομένη των εκλογών, με κομματικά στελέχη να ξεκαθαρίζουν από τώρα πως στο ενδεχόμενο πτώσης των ποσοστών, δεν αποκλείεται να ζητήσουν εκλογικό συνέδριο και να αμφισβητήσουν την προεδρία του Νικόλα Παπαδόπουλου. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X