ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ισχυροποιούνται οι στρατιωτικοί δεσμοί Κύπρου – Ισραήλ

Συμφωνία σύνδεσης του εναέριου και θαλάσσιου χώρου μεταξύ Αθηνών και Τελ-Αβίβ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Απόστολου Τομαρά και της Μέλανης Αντωνίου

Κύπρος και Ισραήλ σφράγισαν τη μεταξύ τους στρατηγική συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας με τη συμφωνία που υπέγραψαν οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Χριστόφορος Φωκαϊδης και Μοσέ Γιαλόν την Τετάρτη στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μέσω των προνοιών της Συμφωνίας για το Καθεστώς των Δυνάμεων των δύο χωρών, το Ισραήλ αποκτά το αναγκαίο γεωστρατηγικό βάθος που υπολείπεται για τις εκπαιδευτικές ασκήσεις των στρατευμάτων του, με την παραχώρηση εκ μέρους της Λευκωσίας του εναέριου, θαλάσσιου και εδαφικού της χώρου προς χρήση για συγκεκριμένους σκοπούς από την γείτονα. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ είναι συμπληρωματική της στρατιωτικής συμφωνίας του Ισραήλ με την Ελλάδα.

Συμπεριλαμβανομένων πάντως αυτών των ιδιαιτεροτήτων, η συμφωνία που υπέγραψαν την Τετάρτη το Τελ-Αβίβ και η Λευκωσία εμπεριέχει ανάλογες πρόνοιες με αυτές της τελευταίας συμφωνίας που υπέγραψε η Κύπρος με την Γερμανία.
Στη βάση αυτή, οι συμβατικές υποχρεώσεις της Λευκωσίας έναντι του Ισραήλ περιλαμβάνουν και την παραχώρηση κυπριακών στρατιωτικών εγκαταστάσεων όπως είναι το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου, αλλά και η ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης, προς χρήση από τις Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ως απόρροια της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, για τη διασφάλιση, για παράδειγμα, της θαλάσσιας και της ενεργειακής ασφάλειας των τριών εμπλεκόμενων αναμένεται ότι θα αυξηθούν και θα ενισχυθούν, όπως αναμένεται επίσης ότι το Τελ-Αβίβ θα ενισχύσει τη στήριξη του προς τις κυπριακές στρατιωτικές δυνάμεις μέσω της μεταφοράς , μεταξύ άλλων, τεχνογνωσίας σε μεθόδους και συστήματα υψηλής τεχνολογίας και κυβερνοάμυνας.

Συνεργασία εδάφους - αέρος - θαλάσσης

Οι συμφωνίες που υπέγραψαν στην Λευκωσία οι Υπουργοί Άμυνας Κύπρου - Ισραήλ διευρύνει τις στρατιωτικές σχέσεις των δυο χωρών και ανοίγει νέες προοπτικές ιδιαίτερα στις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Οι ΥΠΑΜ των δυο χωρών έθεσαν το πλέγμα συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα που ξεκινά από κοινές δραστηριότητες σε θέματα εκπαίδευσης έως και ζητήματα ιδιαίτερα επίκαιρα που άπτονται των ενεργειακών δραστηριοτήτων των δυο χωρών.

Στο κομμάτι της συμφωνίας που αφορά το Καθεστώς των Δυνάμεων μεταξύ των δυο χωρών ρυθμίζεται το καθεστώς παρουσίας του υπηρεσιακού προσωπικού έκαστης χώρας, στο έδαφος της άλλης, κατά τη διενέργεια κοινών δραστηριοτήτων. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται ότι προσωπικό π.χ. από το Ισραήλ θα μπορεί να χρησιμοποιεί έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας για δραστηριότητες εκπαιδευτικές στο πλαίσιο συνεργασίας με την Εθνική Φρουρά. Δραστηριότητες που ξεκινούν από το έδαφος επεκτείνονται στην θάλασσα και στον αέρα.

Με βάση την συμφωνία το Ισραήλ θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της Κύπρου χωρίς τις διαδικασίες που υπήρχαν προηγουμένως. Το ίδιο καθεστώς θα ισχύει και για κάποιες υποδομές της Εθνικής Φρουράς. Η συμφωνία για το Καθεστώς Δυνάμεων των δυο χωρών προνοεί κοινές δραστηριότητες και στην θάλασσα με έμφαση στο κομμάτι της ενεργειακής ασφάλειας.

Η απουσία επί του παρόντος ναυτικών μέσων από πλευράς Κύπρου θα καθυστερήσει την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για κοινές περιπολίες αλλά και ναυτικές ασκήσεις. Μέχρι την απόκτηση των πλωτών μέσων που έχει παραγγείλει η Δημοκρατία ο ρόλος της Κύπρου θα περιορίζεται σε θέματα υποστήριξης κοινών ενεργειών Ελλάδας Ισραήλ στην περιοχή. Σημαντικό θεωρείται το κομμάτι της συμφωνίας που ρυθμίζει ζητήματα μεταφοράς τεχνογνωσίας εκπαίδευσης προσωπικού αλλά και άμεσης επαφής σε στρατιωτικό επίπεδο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση