ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αβέρωφ - Αντρος σε θέσεις μάχης για τη θητεία

Προεκλογικό πυροτέχνημα λέει ο Αντρος - «Να μαζέψει το κόμμα του» λέει ο Αβέρωφ

ΚΥΠΕ

Η απόφαση του Υπουργικού για μείωση της θητείας της Ε.Φ. σε 14 μήνες προκάλεσε αντιπαραθέσεις. ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ διαστάυρωσαν τα ξίφη τους στο ανώτερο επίπεδο.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού χαρακτήρισε προεκλογικά πυροτεχνήματα της Κυβέρνησηςβ την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση της στρατηγικής θητείας. Όπως είπε, η πρόσληψη 3.000 μισθωτών έρχεται σε αντίφαση με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού εντός του 2016, ενώ τραυματίζει το εσωτερικό μέτωπο.

Σε δήλωση του στο περιθώριο περιοδείας στη Λευκωσία με τους υποψήφιους Βουλευτές της επαρχίας Λευκωσίας, υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια είχε προωθήσει πρόταση, όχι γενική και αόριστη και πρόχειρη όπως επιχειρείται να λεχθεί από την πλευρά του ΔΗΣΥ, αλλά πολύ καλά συγκροτημένη και τεκμηριωμένη.

Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι είχαν υποσχεθεί συνεννόηση, προδιαβούλευση, συνεργασία στα μείζονα ζητήματα και σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι βιάστηκαν απλά και μόνο για ικανοποιήσουν προεκλογικές ανάγκες τις οποίες έχει ο ΔΗΣΥ. Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, θα μελετήσει την πρόταση, όταν κατατεθεί, πολύ σοβαρά και θα επιχειρήσει να συμβάλει ώστε να είναι εφαρμόσιμη. Ταυτόχρονα προκύπτουν σειρά ερωτηματικών και αντιφάσεων, τις οποίες οφείλουμε να υποδείξουμε, συνέχισε, αναφέροντας ότι κατά κύριο λόγο πρέπει να δηλωθεί ποια αναδιάρθρωση έγινε στην Εθνική Φρουρά τα τελευταία χρόνια.

 

Αβέρωφ: « Ο κάθε ένας να μαζέψει το κόμμα του»
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απέρριψε επικρίσεις ότι η απόφαση για μείωση της στρατιωτικής θητείας έγινε λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων και κάλεσε τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ψηφίσουν υπέρ της μείωσης στη Βουλή, αν αυτή είναι η θέση τους.

Ταυτόχρονα, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ότι ο ίδιος πρέπει να μαζέψει τους Βουλευτές του οι οποίοι απουσιάζουν από τη Βουλή, απάντησε «ο κάθε ένας να μαζέψει το κόμμα του».

Ο κ. Νεοφύτου απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο εκδήλωσης του κινήματος Οικολογία Μπροστά για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη Λευκωσία.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Κυπριανού για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Νεοφύτου αναγνώρισε ότι «ήταν θέση του ΑΚΕΛ και επί Παπακώστα». Το ζήτημα, είπε, “ξεκίνησε το 2003 μετά τις Προεδρικές Εκλογές, τον Ιούνιο ο ΔΗΣΥ μίλησε για θητεία δεκατεσσάρων μηνών και πολύ σωστά είπαν τότε εκείνοι που κυβερνούσαν `καλά ο Συναγερμός γιατί το θυμήθηκε 10 χρόνια μετά που κυβερνούσε` και μεταξύ μας ήταν και σωστοί».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί γίνεται τώρα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «γίνεται τώρα για να δοθεί το πλεονέκτημα και στη σειρά που κατατάγηκε στο στρατό τον Ιούλιο του 2015».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνέχισε λέγοντας ότι «αυτά τα περί προεκλογικών δεν τα καταλαβαίνω». Πριν μια βδομάδα, είπε, «υπήρχε μια ομάδα εργαζομένων, οι νοσηλευτές, οι οποίοι ζήτησαν ουσιαστικά να διπλασιαστεί ο μισθός τους, από την Α4 να πάνε στην Α8». Οι νοσηλευτές, πρόσθεσε, «είναι γύρω στις 3.000. Θα μπορούσα και εγώ επειδή είναι προεκλογική περίοδος να πω `έχετε δίκαιο και πάρτε όσα ζητάτε`. Είπα όχι και εξήγησα τους λόγους». Άρα, διερωτήθηκε,«επειδή είναι προεκλογική περίοδος έπρεπε να πω `ναι` στους νοσηλευτές, έστω και αν ήταν παράλογο το αίτημα;» Είπα `όχι`, ανέφερε, «εν γνώση μου ότι θα έχω κάποιο κόστος».

«Εάν αυτοί πιστεύουν ότι είναι σωστό να μειωθεί η θητεία, να ψηφίσουν όταν θα έρθουν κάποιες τροπολογίες στη Βουλή. Αν δεν πιστεύουν στη μείωση της θητείας, να το καταψηφίσουν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «τα πράγματα είναι απλά».

Ο κάθε ένας, συμπλήρωσε, «πρέπει να αναλαμβάνει και τις ευθύνες των πολιτικών του πράξεων και αποφάσεων».

Κληθείς να σχολιάσει ερώτημα που έθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πού θα βρεθούν τα €35 εκ. καθώς και σε δήλωσή του για μη ενημέρωση της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Νεοφύτου χρησιμοποίησε την κυπριακή παροιμία «Από `θθέλει να πάει στον μύλον, 10 μέρες κοσσινίζει».

«Είτε είναι υπέρ ή όχι. Να τελειώνει αυτή η ιστορία», είπε. Αν είναι υπέρ, πρόσθεσε, «να αφήσουμε τα μουρμουρητά».

Όσο για το κόστος, ανέφερε, «αντιλαμβάνεστε ότι οι 3.000 που θα προσληφθούν δεν θα αφήσουν άλλες δουλειές για να γίνουν επαγγελματίες οπλίτες με συμβόλαιο ενός χρόνου». Θα είναι, διευκρίνισε, «100% από τη λίστα των ανέργων, από αυτούς που παίρνουν ανεργιακό ή Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τουλάχιστον 600 ευρώ το μήνα». Επιπρόσθετα, είπε, «οι κληρωτοί δεν θα πληρώνονται για τον επόμενο χρόνο που δεν θα υπηρετούν και ο κάθε κληρωτός παίρνει ένα ποσό πέραν των 150 ευρώ το μήνα, σύνολο 750 ευρώ». Υπενθύμισε ακόμη ότι «τον κληρωτό πρέπει να τον σιτίζεις και πρέπει να του προσφέρεις και χώρους διαμονής».


Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κλήθηκε να σχολιάσει και άλλη δήλωση του Άντρου Κυπριανού, ο οποίος απαντώντας σε έκκληση του Αβέρωφ Νεοφύτου να συνεδριάζει η Βουλή συνεχώς για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις είπε ότι θα πρέπει να μαζέψει τους Βουλευτές του οι οποίοι απουσιάζουν από τη Βουλή.

«Ο κάθε ένας να μαζέψει το κόμμα του», είπε, προσθέτοντας ότι «έχει και όρια”. “Μαθήματα από τον κ. Κυπριανού, αλλού. Εμείς δεν λειτουργούμε με τον τρόπο που λειτουργούν, ούτε κάνουμε παράλληλα δικαστήρια», ανέφερε.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση