ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Τρία έργα σε εξέλιξη για το φυσικό αέριο

Στρατηγική για τη δημιουργία διαδρόμου Ανατολικής Μεσογείου και Ευρώπης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί τη στρατηγική της για τη δημιουργία ενός διαδρόμου φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, μέσω της συνεργασίας με τις δυνητικές χώρες διέλευσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του, στο 7ο Μεσογειακό Φόρουμ για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο που διοργανώθηκε στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη Βουλγαρία, την οποία επισκέφθηκε πρόσφατα, ως πιθανή χώρα διέλευσης. Τόνισε επίσης ότι σύμφωνα με τις προοπτικές της αγοράς, η ζήτηση ενέργειας στην Ευρώπη αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030, ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να τριπλασιαστεί.

Η Κύπρος σημείωσε, είναι ενεργειακά απομονωμένη χωρίς διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου με την εσωτερική αγορά ενέργειας της ΕΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι η απαραίτητη ενεργειακή υποδομή αποτελεί προϋπόθεση, όχι μόνο για την άρση της απομόνωσης της χώρας, αλλά και για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας μέσω κοινών έργων.

Για το σκοπό αυτό, είπε, η Δημοκρατία προωθεί τρία έργα που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έργα κοινού ενδιαφέροντος. Το πρώτο έργο είναι ο λεγόμενος «Euro-Asia Interconnector", μία διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, που υποστηρίζεται και από τις τρεις κυβερνήσεις. Το δεύτερο είναι ο αγωγός φυσικού αερίου «EastMed», ο οποίος θα συνδέει Κύπρο και Ευρώπη μέσω Ελλάδας και το τρίτο στοχεύει στην αφαίρεση εσωτερικών περιορισμών στην Κύπρο για τον τερματισμό της απομόνωσης, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος, οι στόχοι της Κύπρου είναι σύμφωνοι με την πρόσφατη στρατηγική της ΕΕ για την Ενεργειακή Ένωση, η οποία θέτει τη Μεσόγειο ως στρατηγική προτεραιότητα, για τη μείωση της εξάρτησής της από συγκεκριμένα καύσιμα, προμηθευτές ενέργειας και διαδρομές.

"Από αυτή την άποψη, είναι ισχυρή πεποίθησή μας ότι ο διάδρομος της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Στόχος μας παραμένει να υποστηρίξουμε την ΕΕ στις προσπάθειες διαφοροποίησης της, με την Κύπρο, ως κράτος μέλος της ΕΕ με ένα σταθερό νομικό και πολιτικό περιβάλλον, να αποτελεί έναν αξιόπιστο συνεργάτη για τις δύο γειτονικές χώρες και τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Αναφερόμενος στη ρευστή κατάστασης στην περιοχή, ο Πρόεδρος είπε ότι δημιουργεί αβεβαιότητες στις προσπάθειες για την ανάπτυξη του φυσικού της πλούτου. Πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, θεωρείται σήμερα κορυφαία προτεραιότητα για την κυπριακή Κυβέρνηση, όχι μόνο επειδή προβλέπονται σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι οι εξελίξεις αυτές είναι στενά συνδεδεμένες με οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα που είναι εξίσου σημαντικά για την Κυβέρνηση της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στους δύο γύρους αδειοδότησης το 2007 και το 2012, στην ανακάλυψη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», στην επέκταση του συμβολαίου από την κοινοπραξία ENI/Kogas για άλλα δύο χρόνια για τα τεμάχια 2, 3 και 9 και στην ανανέωση του συμβολαίου της Total, στο τεμάχιο 11 με διερευνητική γεώτρηση να προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για την εμπορική ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», είπε ότι το σχέδιο ανάπτυξης συζητείται επί του παρόντος με σκοπό να συμφωνήσουν με τον ανάδοχο το συντομότερο. Την ίδια στιγμή, είπε, «έχουμε εμπλακεί σε εμπορικές συζητήσεις με πιθανούς αγοραστές». Πρόσθεσε ότι μια άλλη θετική εξέλιξη για την εμπορική εκμετάλλευση του «Αφροδίτη» είναι η συμφωνία μεταξύ Noble και BG, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση