ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνεχείς διαβουλεύσεις Λευκωσίας – Βρυξελλών για τα τουρκικά κεφάλαια

Συνάντηση Κασουλίδη - Στάινμαϊερ στη Γερμανία στις 18 Μαρτίου

 Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκονται Λευκωσία και Βρυξέλλες στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που διεξάγει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ προς οριστικοποίηση του νέου σχεδίου δράσης ΕΕ και Τουρκίας. 

Όπως πληροφορείται η «Κ», οι συνεργάτες του Τουσκ, αλλά και ευρωπαίοι αξιωματούχοι άλλων θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε συνεχή επαφή με το Προεδρικό περιβάλλον στη Λευκωσία, ζητώντας διευκρινίσεις αναφορικά με τις θέσεις της Λευκωσίας στην απαίτηση της Άγκυρας για άνοιγμα πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων με την ΕΕ που μονομερώς έχει παγώσει η Κύπρος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Λευκωσία παραμένει σταθερή στη θέση της και αυτό μεταφέρει και στις Βρυξέλλες πως στην Τουρκία εναπόκειται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να ανοίξουν και τα κεφάλαια, ή και ακόμη καλύτερα για την ίδια, να συμβάλει για την διευθέτηση του κυπριακού.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η θέση της Λευκωσίας έχει γίνει κατανοητή στις Βρυξέλλες, γι αυτό και δεν αναμένει δυσάρεστες εκπλήξεις ενόψει της νέας Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Βελγική πρωτεύουσα το διήμερο 17 – 18 Μαρτίου, οπόταν και αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι επιμέρους πρόνοιες της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Στις 18 Μαρτίου, πάντως, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος θα βρίσκεται στη Γερμανία για να συμμετέχει σε συνέδριο για την ενέργεια, θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογο του, Βάλτερ Στάινμαϊερ.
Να υπενθυμίσουμε πως το Βερολίνο έχει ταχθεί υπέρ των τουρκικών απαιτήσεων και ασκεί πιέσεις για την προώθηση για το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων που διεκδικεί η Άγκυρα προς επιτάχυνση της ενταξιακής της πορείας.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση