ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουσκ: Καμία τρίτη χώρα πιο σημαντική από τα κράτη της ΕΕ

Οι δηλώσεις του Ντόναλτ Τουσκ και του Νίκου Αναστασιάδη στο Προεδρικό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την επίσκεψη ως αντικειμενική προσέγγιση του Προέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο κ. Τουσκ ενημερώθηκε για τις θέσεις της Κύπρου

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως η Κύπρος στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας, όμως πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προϋποθέσεις του πρωτοκόλλου. Σημείωσε δε ότι υπάρχει κατανόηση για τα προβλήματα της Ελλάδας.

Το προσφυγικό δεν συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε στη συζήτηση των δύο ανδρών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σημειώνει ότι η Κύπρος συγκατένεσε για το άνοιγμα κεφαλαίων, ενώ η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί και εκλαμβάνει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ελλειπούσα.

Από πλευράς του ο κ. Τούσκ σημείωσε πως η ΕΕ είναι μια ένωση 28 κρατών μελών. Η Κύπρος έχει τόση δυναμική όσο και άλλο κράτος, καμία τρίτη χώρα δεν είναι πιο σημαντική από τα κράτη της ΕΕ. Θα ήθελα να επιβεβαιώσω πως δεν έχουν αλλάξει οι κανόνες ένταξης της ΕΕ. Θα ήθελα να κάνω και ένα σχόλιο για την οικονομία. Πριν τρια χρόνια βρισκόσασταν στην άκρη μια ς αβύσσου, σήμερα έχετε σταθεί στα δικά σας πόδια. Αυτή η επιτυχία είναι αποτέλεσμα των δικών σας προσπαθειών και είναι πολύ καλό σημάδι και για την Ευρώπη. 

Προηγούμενη Ενημέρωση


Κατέφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ γύρω στις 11 το πρωί. Στην είσοδο τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν θέματα για τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας και κυρίως το προσφυγικό ζήτημα. Επίσης, πρόκειται να δουν το λεκτικό και θα χρησιμοποιήσουν ως βάση το προηγούμενη συμφωνία στο κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ - Τουρκίας του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μετά την επίσκεψη του ο κ. Τουσκ θα μεταβεί στην Άγκυρα. Το ταξίδι, όπως μεταδίδουν και οι FT, κανονίστηκε την υστάτη, ενώ εκτενής αναφορά κάνει η εφημερίδα στην πολυπλοκότητα των σχέσεων Τουρκίας-Κύπρου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "η Κύπρος ίσως αποδειχθεί η πιο σκληρή βελόνα στο πλεχτό που ετοιμάζει μέσω του σχεδίου η ΕΕ με την Τουρκία". 

 

 


Προηγούμενη Ενημέρωση

Με σαφείς προθέσεις κατέρχεται στην Κύπρο αύριο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ. Όπως έχει ήδη καταγράψει η «Κ», μετά από το οργιώδες παρασκήνιο στις Βρυξέλλες και πιο συγκεκριμένα στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ολλανδίας, σκοπός αυτή τη στιγμή για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι να αποσπάσουν τη συναίνεση της Λευκωσίας στις «νέες ιδέες» Νταβούτογλου.

Από την άλλη πλευρά, η πίεση που υπάρχει και στην Άγκυρα λόγω των νέων χτυπημάτων στο κέντρο της πόλης, βάζει τα ζητήματα σε άλλη διάσταση.

Παρόλα αυτά, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας βασικό φόντο παραμένει το «πακέτο» όπως αναπτύσσεται και παρουσιάζεται ενόψει της Συνόδου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η Λευκωσία αντίκειται στις επιδιώξεις της Άγκυρας που προέρχονται κυρίως διαμέσου της καγκελαρίου της Γερμανίας Μέρκελ, η οποία και είναι υπέρμαχος του «πακέτου», άνοιγμα λιμανιών της Τουρκίας για την Κύπρο (κάτι που έχει την εντύπωση αναγνώρισης) με άνοιγμα της Τύμπου, όπως κατέγραψε το ρεπορτάζ της «Κ».

Την ίδια ώρα, πάντως, ακόμη και διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες προκρίνουν ως λανθασμένη την παροχή «δώρων» προς την Τουρκία, αναγιγνώσκοντας πίσω από αυτό δύο δεδομένα. Πρώτον, ότι η Ε.Ε. θέλει να αντιδράσει μετά από την κριτική που έχει δεχθεί στο προσφυγικό και θέλει να το κάνει άμεσα και δεύτερον, πως η Καγκελάριος της Γερμανίας που έχει δεχθεί και τη μεγαλύτερη κριτική, έχοντας και στο πίσω μέρος του μυαλού τις εκλογές του 2017, θέλει να κερδίσει το συγκεκριμένο στοίχημα.

Τι φέρνει ο Τουσκ


Η κάθοδος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Λευκωσία δεν αναμένεται σύμφωνα με αρμόδιες πηγές να επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα.

Ο κ. Τουσκ φτάνει στην Κύπρο τη Δευτέρα το βράδυ και αναμένεται να έχει 15λεπτη κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στη συνέχεια θ’ ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με αντιπροσωπείες, ενώ θα ακολουθήσει και συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο κ. Τουσκ κατεβαίνει «κυρίως για να ακούσει. Έχει αναλάβει μία πρωτοβουλία αλλά δεν έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας».

Αυτό γιατί, κυρίως, η Λευκωσία δεν αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, ώστε να επιτευχθεί το επίπεδο της συναίνεσης που θέλουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ακόμη και πριν από τη Σύνοδο.

Υπενθυμίζεται πως και ο ίδιος ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε μείνει «εκτός» από την ολοκλήρωση του σχεδίου βάσει των προτάσεων Νταβούτογλου, υπό τη σκέπη της καγκελαρίου της Γερμανίας και της ολλανδικής Προεδρίας, γεγονός για το οποίο ούτε και ο ίδιος έκρυψε τη δυσαρέσκειά του εφόσον βρέθηκε προ τετελεσμένων.

Τα ραντεβού Αναστασιάδη


Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, διευρυμένες αναμένεται να είναι και οι συναντήσεις που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η κυπριακή αποστολή φεύγει από την Κύπρο την Τετάρτη το μεσημέρι και την ίδια νύχτα ο ΠτΔ θα έχει συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την Πέμπτη και πριν από τη Σύνοδο, ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί και με τον Μάρτιν Σουλτς.

Διαβάστε Επίσης

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X