ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι όροι της ένταξης δεν αλλάζουν τονίζει ο Ντόναλντ Τουσκ

Αυστηρά μηνύματα προς Γερμανία και Τουρκία στέλνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος

 Φραγμό στους τουρκικούς εκβιασμούς επιχείρησαν να θέσουν από την Λευκωσία ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Οι τουρκικές απαιτήσεις για επιτάχυνση της ενταξιακής της πορείας και το άνοιγμα πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μονομερώς μπλοκάρει η Κύπρος βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε σήμερα στη Λευκωσία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το διήμερο 17 – 18 Μαρτίου.

Τις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι οποίες ακολούθησαν τις κατ’ ιδίαν συνάντησεις που είχαν, αλλά και των διευρυμένων συνομιλιών με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, αξιοποίησε ο Ντόναλντ Τουσκ προκειμένου να στείλει σαφή μηνύματα πρωτίστως στην Γερμανία και την Προεδρεύουσα Ολλανδία, αλλά και προς την Τουρκία λίγο πριν την εκεί επίσκεψη του αργότερα σήμερα.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθύμισε πως «η ΕΕ είναι μια Ένωση 28 κρατών μελών. Η Κύπρος είναι τόσο σημαντική όσο η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία ή οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος. Καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί ποτέ να είναι πιο σημαντική κατ’ εμένα από οποιοδήποτε από τα κράτη μέλη μας. Οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, προκειμένου να βεβαιώσουμε ότι όλοι επωφελούνται από αυτή τη νέα δυναμική, η Κύπρος περιλαμβανομένης.» Όπως επίσης υπέδειξε κ. Τουσκ «όταν πρόκειται για την ένταξη, θέλω να κάνω ξεκάθαρο πως οι κανόνες δεν έχουν αλλάξει. Το ίδιο αυστηρό πλαίσιο αίρεσης εφαρμόζεται και για να πάμε μπροστά θα απαιτηθεί η συμφωνία από όλους τους 28».

Αναφερόμενος στο αντικείμενο των συνομιλιών που είχε στη Λευκωσία, καθώς και το ταξίδι που θα έχει απόψε στην Τουρκία, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παρέπεμψε στην εντολή που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα για την προετοιμασία μιας συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας προς περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών για την μεταναστευτική κρίση. Η Τουρκική πρόταση, όπως υπέδειξε, που εκπονήθηκε από κοινού με την Γερμανία και την Ολλανδία χρειάζεται να επαναϊσορροπηθεί έτσι ώστε να γίνει αποδεκτή από όλα τα 28 κράτη, μέλη, ωστόσο, όπως εξήγησε, «δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί». Ο κ. Τουσκ διευκρίνισε πάντως πως δεν βρίσκεται εδώ για να ασκήσει πιέσεις. 

Όχι της Λευκωσίας στις απαιτήσεις της Άγκυρας

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για την αντικειμενική στάση που κράτησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόσο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, όσο και στη συνάντηση που είχαν σήμερα, κατέστησε σαφή τη θέση της Λευκωσίας πως δεν προτίθεται να συναινέσει στο άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας με την ΕΕ εάν προηγουμένως η Άγκυρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Παραπέμποντας στην συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί στις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, όπως και την εμμονή της να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και να την χαρακτηρίζει ως εκλιπούσα, ο Πρόεδρος όπως δήλωσε, εξήγησε στον κ. Τουσκ πως θα πρέπει να γίνει κατανοητό, πως τυχόν αποδοχή από την πλευρά του των τουρκικών απαιτήσεων, επί της ουσίας θα ισοδυναμούσε με την από μέρους του συναίνεση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πράγματι εκλιπούσα.

Ο Πρόεδρος επεσήμανε επίσης πως σε αυτήν την κρίσιμη φάση των συνομιλιών στο κυπριακό δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, γι αυτό και δεν είναι επιθυμητό, είναι αντιπαραγωγικό και απαράδεκτο να μεταφερθεί στους ώμους του και στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας το βάρος της ευθύνης για την μεταναστευτική κρίση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X