ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έκκληση του Προέδρου της Ad hoc Επιτροπής για ΚΑ

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Κυπριακές Αερογραμμές Νίκος Τορναρίτης, μετά τη συνεδρία της Τετάρτης, κατά την οποία συζητήθηκε η Διοίκηση της εταιρείας κατά την περίοδο 16.12.2010 μέχρι την 23.8.2012, όταν Πρόεδρος του ΔΣ ήταν ο Γιώργος Μαυρόκωστας, κάλεσε τον Γενικό Ελεγκτή να δράσει αυτεπάγγελτα και να εξετάσει τα όσα περί κακοδιαχείρισης και ατασθαλιών ακούστηκαν στις συνεδρίες ενώπιον εκπροσώπου του γραφείου του.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Τορναρίτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα Βουλή θα συνεχίσει την εξέταση των λόγων που οδήγησαν τις Κυπριακές Αερογραμμές σε κλείσιμο καθώς η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις Κυπριακές Αερογραμμές στις δύο εναπομείνασες συνεδρίες πριν την αυτοδιάλυση της Βουλής θα εξετάσει τις περιόδους διοίκησης της εταιρείας από τα δύο εκ των τεσσάρων που έχουν απομείνει.

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι και κατά τη συνεδρία της 23.3.2016 επιβεβαιώθηκε ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές ήταν μια ιδιωτική εταιρεία που λειτουργούσε με ανελαστικές διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης.

Πρόσθεσε ότι παρατηρήθηκε πως η μία προεδρία μείωνε το προσωπικό και η άλλη το αύξανε, ενώ σοβαρό πρόβλημα αποτέλεσαν το υπεράριθμο προσωπικό και το ψηλά αμειβόμενο προσωπικό.

Κατά τον κ. Τορναρίτη επιβεβαιώθηκε εκ νέου η αρνητική επιρροή των κομμάτων, που συμμετείχαν στους διορισμούς των ΔΣ και παρενέβαιναν, διατυπώνοντας τη θέση ότι τα κόμματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν αεροπορικές εταιρείες, όπως δεν μπορούν να λειτουργήσουν πολλά άλλα.

Ο κ. Τορναρίτης υπενθύμισε ότι απέστειλε επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή με την οποία του ζητούσαν να εισηγηθεί εξειδικευμένο οίκο ο οποίος θα εξετάσει τα όσα συνέβησαν στις Κυπριακές Αερογραμμές και ότι η απάντηση του Ελεγκτή προς την Επιτροπή ήταν πως μια τέτοια έρευνα λόγω της εξειδίκευσης που απαιτείται θα έχει αυξημένη δαπάνη και για αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί το κόστος σε σχέση με το αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος της Ad Hoc Επιτροπής είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής εισηγήθηκε να ζητηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ο διορισμός ερευνητικής επιτροπής.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Επιτροπή δεν άκουσε ακόμα τους Υπουργούς και τις πολιτικές αποφάσεις που έλαβαν επί υπουργίας τους για την εταιρεία.

Πρόσθεσε ότι θα δούμε τις επόμενες δύο περιόδους διοίκησης των ΚΑ στις δύο επόμενες συνεδρίες, είπε ότι ευελπιστεί να συνεχίσει η εξέταση του κλεισίματος των ΚΑ από τη νέα Βουλή και να συνταχθεί έκθεση με αναλύσεις, πρόσωπα και αριθμούς.

Αφού κάλεσε τον Ελεγκτή της Δημοκρατίας να ερευνήσει τα όσα ακούστηκαν σήμερα, και τα πολλά στοιχεία διασπάθισης δημοσίου χρήματος, είπε ότι ο Κύπριος φορολογούμενος έχασε εκατομμύρια, και θα συνεχίσουμε όσο μπορούμε τη συζήτηση για να φτάσουμε στην αλήθεια.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τις μίζες που φαίνεται να δόθηκαν για τις αγορές αεροσκαφών, ο κ. Τορναρίτης είπε πως δεν μπορεί να μιλήσει για μίζες που δόθηκαν, προσθέτοντας ότι πρέπει τα στοιχεία να ελεγχθούν από εξειδικευμένους οίκους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση