ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λιλλήκας: Νέα ερωτηματικά από τις δηλώσεις Σουλτς

Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε στη συνάντηση του κ. Σουλτς στα Κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, διερωτήθηκε σήμερα “τι είδους ενημέρωση έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε ο Μάρτιν Σουλτς, “να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το αδιέξοδο στις ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού δεν οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία αλλά σε λεπτομέρειες”.

Σε δήλωσή του στα γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε και στην συνάντηση που είχε ο κ. Σουλτς στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη και είπε ότι “μέχρι πριν από λίγα χρόνια, δεν επιτρέπαμε σε κανένα ξένο επίσημο ή αξιωματούχο κράτους να επισκεφθεί τα κατεχόμενα και τώρα η Κυβέρνηση, και οι ηγεσίες που τη στηρίζουν, το θεωρούν φυσιολογικό”.

Για τις Σουλτς, ο κ. Λιλλήκας είπε πως “ήταν μια επανάληψη των γνωστών του θέσεων ενώ αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε η πρόσκληση του Σουλτς προς τους κύριους Αναστασιάδη και Ακιντζί, να μην σταθούν σε λεπτομέρειες”.

“Διερωτόμαστε ειλικρινά μήπως για τον κ. Αναστασιάδη αποτελεί λεπτομέρεια η συνέχιση ή κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και κατά πόσον, εμμονή στις εγγυήσεις, η παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας, το εδαφικό, η νομιμοποίηση των εποίκων, η εμμονή σε χωριστές πλειοψηφίες πληθυσμού και γης, αποτελούν λεπτομέρειες;”, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Ανέφερε ότι “ο κ. Σουλτς επεχείρησε να διαχωρίσει την τουρκική κατοχή κυπριακού εδάφους από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, μια προσέγγιση που στόχο έχει να αφαιρέσει από την Κυπριακή Δημοκρατία τη δυνατότητα δημιουργίας πολιτικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “αν η Τουρκία κατείχε γερμανικό έδαφος δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο κ. Σουλτς θα μιλούσε για κατοχή και για κυρώσεις κατά του κατακτητή” με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου “ασφαλώς να εκπροσωπεί και προάγει τα γερμανικά εθνικά συμφέροντα”.

Συνέχισε λέγοντας πως “το ζήτημα είναι εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να υπερασπιστεί τα κυπριακά εθνικά συμφέροντα θέτοντας στη θέση του τον κ. Σουλτς ο οποίος, ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όφειλε να προασπίζεται τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, το ευρωπαϊκό δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες”.

“Αναμένουμε από τον κ. Αναστασιάδη ότι θα αποκαταστήσει με δημόσια δήλωση του όσα ο κ. Σουλτς επιχείρησε να διαστρεβλώσει”, είπε ο κ. Λιλλήκας.

Καταδίκασε, τέλος, “την επίσκεψη του κ. Σουλτς στα κατεχόμενα” και επανέλαβε ότι “ως Συμμαχία Πολιτών θεωρούμε ότι η συνάντηση ξένων αξιωματούχων με τον κατοχικό ηγέτη, συμβάλλει στην πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους και ιδιαίτερα όταν αυτός είναι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, “η Κυβέρνηση Αναστασιάδη με την αδράνεια της, επιτρέπει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και θέση της Συμμαχίας Πολιτών είναι ότι ξένοι αξιωματούχοι που επιθυμούν να έχουν επαφές με αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος, μπορούν να το κάνουν στην οικία του Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση