ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γ. Ομήρου: Επιθυμούμε λύση αλλά όχι οποιαδήποτε λύση

Είπε σε δηλώσεις του στην Πάφο μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των πεσόντων

ΚΥΠΕ

ο μήνυμα ότι επιθυμούμε λύση το συντομότερο δυνατό αλλά όχι οποιαδήποτε λύση έστειλε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

Σε δηλώσεις του στην Πάφο μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των πεσόντων κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 1955- 59 στο χώρο του μνημείου αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955- 59 στο Δημοτικό πάρκο Δασούδι ο κ. Ομήρου είπε πως επιθυμούμε λύση , αλλά μια λύση πρόσθεσε που “ πραγματικά θα διασφαλίζει την συνέχεια της κυπριακής δημοκρατίας αλλά και την φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού”.

O κ. Ομήρου ανέφερε πως εξήντα ένα χρόνια μετά τιμούμε τον εθνικό απελευθερωτικό αντιαποικιακό αγώνα του λαού μας ο οποίος οδήγησε στην δημιουργία του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους.

Μπορεί η κατάληξη του αγώνα να μην ήταν η δικαίωση της μεγάλης προσδοκίας , όμως οδήγησε στην δημιουργία του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους το οποίο ανεξάρτητα από συνταγματικές παγίδες και κηδεμονεύτηκα βάρη εξακολουθεί, να αποτελεί θώρακα και ασπίδα στον αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση.

Ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων ανέφερε πως Το μήνυμα της 1ης Απριλίου για την σημερινή συγκυρία είναι μια λύση η οποία να τερματίζει την κατοχή και να αποκαθιστά την κυριαρχία την εδαφική ακεραιότητα την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως πιστοί στο νόημα της 1ης Απριλίου θα πρέπει σήμερα να δηλώσουμε και να διακηρύξουμε τη δέσμευση μας και την αμετάκλητη απόφαση μας να παραμείνουμε δεσμευμένοι αμετάκλητα στην υπεράσπιση της ΚΔ που ήταν συνέχισε, το μέγα δημιούργημα της 1ης Απριλίου.

Οι εκδηλώσεις στην Πάφο για την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου ξεκίνησαν με εωθινό στους δρόμους της πόλης από την Φιλαρμονική του Δήμου Πάφου και των εκπαιδευτηρίων Μέσης εκπαίδευσης υπό την διεύθυνση του Ζαχαρία Ευαγγέλου.

Η φιλαρμονική στις 06:30 το πρωί διήλθε από τις λεωφόρους Γεωργίου Γρίβα Διγενή , Ευαγόρα Παλληκαρίδη και Νικολάου Νικολαϊδη, Νεόφυτου Νικολαϊδη και τερμάτισε στην Λέσχη Αξιωματικών.

Στις 07:15 πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πάφου από αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955 – 1959 στην παρουσία των αρχών και των παλιών πολεμιστών . Παιάνισε η Φιλαρμονική και απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές.

Το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου , χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, συμπαραστατούμενου από τον ιερό κλήρο της πόλης.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Στρατιωτικό επίσης απόσπασμα απένειμε τιμές υπό τους ήχους της φιλαρμονικής.

Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Επαρχιακός επιθεωρητής Δημοτικής εκπαίδευσης Κώστας Χάμπιαουρης.

Ο κ. Χάμπιαουρης είπε πως στη ζωή κάθε έθνους υπάρχουν στιγμές που το φως φωτίζει στις ψυχές των ανθρώπων, καταξιώνονται και συνειδητοποιούν την ιστορικότητα και το χρέος τους.

Ξεχωριστή συνέχισε στιγμή στην ιστορία μας ήταν και η 1η Απριλίου 1955 στην οποία “ σήμερα ειδικά πρέπει να στραφούμε για να επιβεβαιώσουμε τη δική μας ευθύνη στο δρόμο της τιμής, του αγώνα και της ελευθερίας. “ Aυτή της ελευθερίας – όπως είπε- που είναι για μας ηθικό χρέος, ακατάλυτο , που παραδίδεται από γενιά σε γενιά.

Ο κ. Χάμπιαουρης ανέφερε πως ο αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν μεγαλειώδης. Οι άνθρωποι ζούσαν με το γλυκόπικρο κρασί της ελευθερίας να τους μεθά.

Πρόσθεσε ακόμη, πως το καλύτερο μνημόσυνο για όλους αυτούς τους ήρωες που πέθαναν για την πατρίδα με το όραμα της ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα τους και να δικαιώσουμε τη θυσία τους.

Εξάλλου στις 19:00 το απόγευμα θα γίνει η υποστολή της σημαίας στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πάφου, στην παρουσία των Αρχών και των Παλαιών Πολεμιστών ενώ απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς θα αποδώσει τιμές υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής.

Ακολούθως θα δοθεί ανοικτή δεξίωση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Πάφου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πάφου προς τιμήν των Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. 1955 1959.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση