ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανατροπές και εκπλήξεις κατέδειξε η κάλπη του ΔΗΣΥ

Εκτός ο Μαππουρίδης σε Λευκωσία και Γιαννάκη σε Λάρνακα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ανατροπές και εκπλήξεις προκάλεσαν τα αποτελέσματα της εσωκομματικής διαδικασίας του ΔΗΣΥ, τόσο σε Λευκωσία όσο και σε Λάρνακα με φαβορί να μένουν εκτός και νέους υποψήφιους να κάνουν την ανατροπή βγαίνοντας ψηλά στη βαθμίδα καταχώρησης. Στη Λευκωσία μένουν εκτός οι Ρίκκος Μαππουρίδης ( επί του παρόντος) Κυριάκος Τσολάκης και Γιάννης Κληρίδης ενώ στη Λάρνακα οι Χριστάκης Λιπέρης ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη, Πάνος Παναγή, Παπαζαχαρίου Ζαχαρίαςκαι Γιάννης Φιλίππου.

Ο σκληρός πυρήνας;

Η προσέλευση των 5232 μελών του κόμματος, με 2853 στη Λευκωσία και 2379 στη Λάρνακα επιβεβαιώνει πως το κόμμα δεν κατάφερε να έχει συσπείρωση αλλά να φέρει στην κάλπη τον σκληρό της πυρήνα, τα μέλη εκείνα που έχουν καθημερινή επαφή με το κόμμα.

Την πρωτιά είχαν ως αναμενόμενο οι βουλευτές, με τη Λευκωσία να βγάζει πρώτο τον Νίκο Νουρή με 2167 ψήφους και τη Λάρνακα τον Ζαχαρία Ζαχαρίου. Όπως αναφέρουν κομματικοί κύκλοι και οι δύο βουλευτές έχουν μεγάλο έρεισμα στη βάση του κόμματος με πολλούς να θεωρούν αναμενόμενη την πρωτιά τους. Στη Λευκωσία ακολούθησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου με 1863 ψήφους.

Οι ανατροπές

Υπήρξαν βέβαια και οι ανατροπές, καθώς στη Λευκωσία έμεινε τελικά εκτός ο βουλευτής Ρίκκος Μαππουρίδης και στη Λάρνακα, έδωσε μέχρι και την υστάτη μάχη για το ψηφοδέλτιο ο Κόκος Τάσου. Αυτό που φαίνεται να προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς ήταν η κατάταξη του Προέδρου της ΟΝΕ Δημήτρη Δημητρίου ο οποίος με διαφορά δύο ψήφων από τον κ. Προδρόμου κατάφερε να έρθει στην τρίτη θέση. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Δημητρίου είναι ο εκλεκτός της ΝΕΔΗΣΥ η οποία σε κάθε εσωκομματική και όχι μόνο, εκλογική μάχη, δίνει δυναμικά το παρών της. Το κατά πόσο ο Πρόεδρος της ΟΝΕ θα έχει εξίσου μεγάλο έρεισμα και εκτός ΔΗΣΥ θα φανεί τη μέρα της μεγάλης κάλπης. Το σίγουρο είναι πως η Τρίτη θέση ενισχύει τη δυναμική τόσο εντός όσο και εκτός του κόμματος. Αίσθηση προκάλεσε και η ψηλή κατάταξη του Χρύσανθου Φάκα, ο οποίος αν και δεν προέρχεται από τον σκληρό πυρήνα του κόμματος, φαίνεται να έχει τη δική του δυναμική.

Ιδιαίτερη έκπληξη προκάλεσε σε πολλούς η χαμηλή κατάταξη του Ανδρέα Πιτσιλλίδη. Ο νεαρός θεολόγος είχε καταφέρει το 2011 να εκλεγεί στη Λευκωσία, αφήνοντας πίσω του πρωτοκλασάτα στελέχη. Η τελευταία θέση επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Κάποιοι κομματικοί κύκλοι αναφέρουν πως ο ίδιος επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, άλλοι πως ουδέποτε είχε σημαντικό έρεισμα στον συναγερμικό κόσμο και άλλοι πως η θέση του ήταν τιμωρία του ιδίου για τη μετωπική του σύγκρουση με τον Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Το Πολιτικό Γραφείο αποφασίζει για Μαππουρίδη

Ο αποκλεισμός του Ρίκκου Μαππουρίδη προκαλεί νέα δεδομένα για το κόμμα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είχε αναφέρει πως κανένας εκ των υφιστάμενων βουλευτών δεν θα έμενε εκτός ψηφοδελτίου. Η δέκατη θέση αναγκάζει το Πολιτικό Γραφείο βάσει καταστατικού να συνεδριάσει, δίδοντας του ακόμα την ευχέρεια να εντάξει την υστάτη, τον Ρίκκο Μαππουρίδη στο ψηδοδέλτιο και να αφήσει εκτός τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη. Πιο συγκεκριμένα, οι δέκα πρώτοι υποψήφιοι θα τεθούν στο Πολιτικό Γραφείο, ούτως ώστε να αποφασίσει ποιοί εννέα θα πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο. 


Αλαλούμ στα εκλογικά κέντρα

Θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασία δημιουργήθηκαν αρκετά έκτροπα που προκάλεσαν την αντίδραση ψηφοφόρων. Δεδομένου του ότι η οργανωτική δομή του κόμματος επέλεξε να μην ενημερώσει πλήρως τους ψηφοφόρους για το που ψηφίζουν, με στόχο να περιορίσει το κόστος, αρκετοί ψηφοφόροι δεν ήξεραν που ψήφιζαν με αποτέλεσμα να υπάρξει σύγχυση. Υπήρξε βέβαια και αντίδραση από πολλούς, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί ότι θα έπρεπε να καταβάλουν το ποσό των 20 ευρώ συνδρομής για το κόμμα, ούτως ώστε να ψηφίσουν, με αποτέλεσμα να φύγουν χωρίς να ψηφίσουν. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ενώ το κόμμα αποφάσισε όπως όλοι οι ψηφοφόροι να καταβάλουν τη συνδρομή των 20 ευρώ, ακόμα και η νεολαία, υπήρξαν αρκετά περιστατικά όπου μέλη της νεολαίας ψήφιζαν χωρίς να καταβάλουν το ανάλογο ποσό. 

Τα τελικά αποτελέσματα 

Επαρχία Λευκωσίας

Νουρής Νίκος 2167

Πρόδρομος Προδρόμου 1863

Δημήτρης Δημητριου 1861

Χρύσανθος Φάκας 1744

Μιχάλης Σοφοκλέους 1616

Χρίστος Ρότσας 1472

Κυριάκος Αναστασιάδης 1363 

Χρίστος Πάλλης 1220

Ανδρέας Πιτσιλλίδης 1010

Ρίκκος Μαππουρίδης 928

Κυριάκος Τσολάκης 764

Γιάννης Κληρίδης 716 

Επαρχία Λάρνακας 

Ζαχαρίου Ζαχαρίας 1169

Μισός Αριστοτέλης 1041

Βασιλείου Γιώργος 972

Παρασκευά Χρίστος 915

Τάσου Γιώργος 906

Γιαννάκη Γιάννης 809

Παπαζαχαρίου Ζαχαρίας 747

Λιπέρης Χρίστος 737

Φιλίππου Γιαννάκης 565

Παναγή Πάνος 297

Διαβάστε Επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X