ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί: Έτος λύσεων το 2016

Επιδίωξή του Τ/κ για επίτευξη συμβιβασμού στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

ΚΥΠΕ

Την επιδίωξή του για επίτευξη συμβιβασμού στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εντός του 2016 εξέφρασε σε συνέντευξή του στην Ντόιτσε Βέλλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, που επισκέπτεται την προσεχή Δευτέρα τη Γερμανία.

Όπως επισήμανε, «λέμε από την αρχή ότι το 2016 θα είναι σημαντική χρονιά. Τελευταία, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός υπογράμμισα όχι μόνο εγώ αλλά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την επιδίωξη αυτού του στόχου. Και οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της ΕΕ και αυτοί της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν τις ίδιες απόψεις σε αυτό το ζήτημα. Όλοι είναι της άποψης ότι το 2016 θα είναι ένα έτος λύσεων. Όμως, πέρα από όλα αυτά, ο λαός μας είναι πρόθυμος να πετύχει αυτόν τον στόχο».

Ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την αισιοδοξία του κάνοντας λόγο για επίτευξη σημαντικής προόδου στις διαπραγματεύσεις, παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη «σημαντικές δυσκολίες». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έθεσε ως στόχο την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο τον Μάιο.

Ερωτηθείς για τη στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, έκανε λόγο για «ατελή» συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ «για όσο διάστημα ο τουρκικός πληθυσμός της Κύπρου δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτήν ως ισότιμο μέρος, ως συντεταγμένο κράτος σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «ως εκ τούτου, θέλουμε η Ευρώπη να αποδεσμευθεί από αυτό το λανθασμένο παράδειγμα και να πιστέψει ότι και εντός της ΕΕ μία χώρα χωρίς σύνορα και ενωμένη στη βάση ομοσπονδιακού συστήματος μπορεί να είναι επωφελής για αυτήν. Αυτό θα ήταν και από τη σκοπιά της περιοχής μας μια σημαντική συμβολή και θα προωθούσε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία».

Ο Μουσταφά Ακιντζί επισκέπτεται την προσεχή Δευτέρα τη Γερμανία. Κύριο θέμα συζήτησης με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα είναι, όπως είπε, «η Κύπρος και η επίλυση του Κυπριακού».

«Θέλουμε στην Κύπρο μια λύση που να εγγυάται τα δικαιώματά μας, σεβόμενη ταυτόχρονα τα δικαιώματα της άλλης πλευράς, (σ.σ. μια λύση) που να καθιστά εφικτό έναν συμβιβασμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X