ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΚΕΛ: Η έκθεση Κομισίον καταρρίπτει το αφήγημα του success story

Ράπισμα η έκθεση σε κυβερνώντες λέει ο Χ. Χριστοφίδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ώρες μόνο μετά την προσπάθεια του κ. Αναστασιάδη να παρουσιάσει στον κύπριο πολίτη ένα φαντασιακό σενάριο για να τον πείσει ότι όλα πάνε καλά, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται να καταρρίψει το success story κυβέρνησης- Συναγερμού.

Τραπεζικός Τομέας

Ενώ η Κύπρος υποχρεώθηκε να εισέλθει σε μνημόνιο λόγω των τραπεζών, τρία χρόνια μετά, με βάση την Έκθεση των Υπηρεσιών της Επιτροπής, η Κύπρος συνεχίζει να έχει μακράν τα μεγαλύτερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλη την ευρωζώνη, με ποσοστό πέρα του 50%. Η Έκθεση επίσης αναφέρει ότι μόλις ένα 7% των δανείων που αναδιαρθρώθηκαν έχουν καταστεί εξυπηρετούμενα. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύει η εφημερίδα «Χαραυγή», το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξάνεται, παρά τις αναδιαρθρώσεις. Η ροή πιστώσεων προς της οικονομία εξακολουθεί να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή δεν μπαίνει χρήμα στην πραγματική οικονομία για να κινηθεί επιτέλους το παζάρι. Όλα αυτά τα στοιχεία δεικνύουν την έλλειψη σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα και τους κινδύνους που υπάρχουν παρά τους πανηγυρισμούς των κυβερνώντων.

Οικονομία- Κοινωνία

Οι εκτιμήσεις της Έκθεσης αποτελούν ένα συνολικότερο ράπισμα στην προσπάθεια ωραιοποίησης της πραγματικής κατάστασης από Συναγερμό- κυβέρνηση στην κοινωνία και την οικονομία. Σύμφωνα με την έκθεση:
- Η οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε ουσιαστικά στάσιμη
- Η ανεργία παραμένει ψηλή, ιδίως η ανεργία των νέων και η μακροχρόνια ανεργία
- Η εισοδηματική ανισότητα συνεχίζει να αυξάνεται
- Οι αδυναμίες στον τομέα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης περιορίζουν την πρόσβαση του κύπριου πολίτη σε επαρκή και αποτελεσματική περίθαλψη.

Αυτή είναι η πραγματική κοινωνική κατάσταση όπως αποτυπώνεται στην έκθεση. Αυτή την πραγματικότητα δεν βλέπουν, ή κάνουν πως δεν βλέπουν, οι κυβερνώντες. Τη βλέπει και τη ζει όμως στο πετσί του καθημερινά ο λαός, και γνωρίζει τα success story και οι πολιτικές των κυβερνώντων τι πραγματικά σημαίνουν…

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση