ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αξιοπιστία της χώρας μας έχει αποκατασταθεί στην ΕΕ

Η Κύπρος είναι στα καλά νέα στης Ευρώπης δηλώνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Η Κύπρος εντάσσεται στα καλά νέα της Ευρώπης δεδομένης της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο όπου βρίσκεται για σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Όπως επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου, αυτό είναι το μήνυμα που πήρε από τους συνομιλητές του, προσθέτοντας πως η αξιοπιστία της Κύπρου έναντι των εταίρων της έχει αποκατασταθεί. Με αφορμή τη συζήτηση την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο στο σχέδιο της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, ο κ. Νεοφύτου τόνισε πως άνοιγμα κεφαλαίων δεν μπορεί να επιτευχθεί, αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από τη λύση του Κυπριακού και αυτό ήταν ξεκάθαρο από όλους τους συνομιλητές του εξήγησε. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε ως αρνητικό σημείο την αναφορά για το άνοιγμα κεφαλαίων στην έκθεση προόδου της Τουρκίας, ωστόσο, όπως επεσήμανε, υπάρχουν και θετικές αναφορές, όπως η υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για λύση μέσα από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, η απόσυρση τουρκικών στρατευμάτων, η επιστροφή της Αμμοχώστου.

Όπως πάντως υπέδειξε ο κ. Νεοφύτου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα υποβάλλει σχετική τροπολογία για το θέμα του ανοίγματος ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, ευχόμενος να τύχει στήριξης και από άλλες πολιτικές ομάδες. Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο Επίτροπο για το Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο κ. Νεοφύτου διευκρίνισε ότι συζήτησαν για τα δημοσιονομικά στοιχεία της επανενωμένης Κύπρου.

Όπως εξήγησε ο κ. Νεοφύτου, με τον κ. Ντομπρόβσκις «συμφωνήσαμε πάνω στην αρχή ότι πρέπει να γίνει σωστή προεργασία, ούτως ώστε μετά τη λύση, τα έξοδα του ομοσπονδιακού κράτους να είναι σε τέτοια επίπεδα που να μπορεί η οικονομία να τα σηκώνει» αλλά και «να ακολουθήσουμε τη σωστή δημοσιονομική πολιτική για να μην αναπαράγουμε ελλείμματα.» Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κλήθηκε να σχολιάσει και την επικείμενη επίσκεψη της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax ruling» (ΤΑΧΕ) στην Κύπρο, καθώς δημοσιεύματα τη συνέδεσαν με τις αποκαλύψεις στα λεγόμενα «Έγγραφα του Παναμά».

Όπως είπε, πρόκειται για προγραμματισμένη επίσκεψη προ τριμήνου. Συνέχισε, λέγοντας ότι οι επαφές της Ειδικής Επιτροπής αφορούν το υπό συζήτηση θέμα για κοινούς φορολογικούς συντελεστές, κάτι που όπως είπε η Κύπρος, ως χρηματοπιστωτικό κέντρο, πότε δεν θα δεχτεί. Σε ερώτηση, γιατί επιλέχθηκε η Κύπρος για την επίσκεψη της Ειδικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η οικονομία της Κύπρου, όπως και άλλων χωρών, στηρίζεται στο φορολογικό της σύστημα, την αξιοπιστία του συστήματος και τους καλούς φορολογικούς συντελεστές. Είπε ότι θα δοθεί μάχη ώστε χώρες, όπως η Κύπρος, να διατηρήσουν τη δυνατότητα να έχουν τους δικούς τους φορολογικούς συντελεστές. Διερωτήθηκε παράλληλα πως θα αντιδρούσε η Γερμανία αν έμπαινε ειδικός φόρος για τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ ζήτησε να υπάρξει σεβασμός της ιδιαιτερότητας των κρατών μελών.

Στο πλαίσιο των επαφών που είχε στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις την Αντιπρόεδρο και Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερικά Μονγκερίνι, και τον Κύπριο Επίτροπο, Χρίστο Στυλιανίδη, καθώς και με αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την Τετάρτη, μεταξύ άλλων, ο κ. Νεοφύτου θα έχει συνάντηση και με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάϊνεν.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X