ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μαραθώνια η ατζέντα της βουλής

Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν 78 νομοσχέδια στην τελευταία τους Ολομέλεια

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε αγώνα δρόμου θα επιδοθεί την Πέμπτη η Βουλή στην τελευταία της Ολομέλεια πριν από τη διάλυσή της ενόψει εκλογών. Και αυτό γιατί οι βουλευτές θα πρέπει κατά τη διάρκεια της ολοήμερης ολομέλειας να ψηφίσουν 78 νομοσχέδια, με κάποια εξεχούσης σημασίας.

Το πολυνομοσχέδιο Πόθεν Έσχες

Κρίσιμο κρίνεται το πολυνομοσχέδιο του Πόθεν Έσχες που αφορά τρία νομοσχέδια, επτά προτάσεις νόμου και η τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής. Τα νομοθετήματα αφορούν το πόθεν έσχες των πολιτειακών και κρατικών αξιωματούχων και των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου που κατέχουν ψηλές κλίμακες αι όσων διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Στις δηλώσεις πόθεν έσχες θα πρέπει να δηλώνουν τα περιουσιακά στοιχεία συζύγων και ανήλικων τέκνων, ενώ τα δημοσίως εκτεθειμένα πρόσωπα, (που περιλαμβάνονται σε κατάλογο) θα υποχρεούνται να δημοσιεύουν τη δήλωση των περιουσιακών τους. Με τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου το Ανώτατο Δικαστήριο θα ελέγχει το πόθεν έσχες των Δικαστών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως με τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, ο Πρόεδρος του νομοθετικού σώματος θα ελέγχει επιπλέον το πόθεν έσχες των Βουλευτών. Το νομοσχέδιο του Πόθεν Έσχες αναμένεται πως θα περάσει ομόφωνα.

Ο αποκλεισμός στις δημόσιες συμβάσεις.

Νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να συζητηθεί ιδιαίτερα, είναι αυτό του αποκλεισμού από τις δημόσιες συμβάσεις εργολάβων που βάσει στοιχείων φαίνεται πως έχουν εμπλοκή σε δωροδοκία. Τόσο το ΑΚΕΛ όσο και το ΔΗΚΟ φέρεται πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για τη μελέτη του εν λόγω νομοσχεδίου. Σημαντικό κρίνεται και το νομοσχέδιο της Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών για το 2016, το οποίο επιτρέπει σε οφειλέτες κοινωνικών ασφαλίσεων την αποπληρωμή των οφειλών τους σε 36 δόσεις. Ήδη το ΔΗΚΟ έχει ετοιμάσει πρόταση νόμου που αυξάνει τις δόσεις σε 48.

Το νομοσχέδιο με τίτλο ο περί ρύθμισης της Απασχόλησης Εργοδοτουμένων Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία έχει ως στόχο την άρση χρόνιων στρεβλώσεων γύρω από τον τρόπο απασχόλησης διαφόρων κατηγοριών εκτάκτου προσωπικού όπως επίσης η απλοποίηση, κωδικοποίηση και ενοποίηση όλων στον σχετικών νομοθετικών διατάξεων σε ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο.

Αναβολή της ρύθμισης των απεργιών

Αναβολή παίρνει για την επόμενη κοινοβουλευτική θητεία η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για τη ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας σε ουσιώδεις υπηρεσίες, με αφορμή της απεργίες της ΠΑΣΥΝΟ και της Αρχής Λιμένων. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν περαιτέρω χρόνο για διαβούλευση και αποφασίστηκε να κατατεθεί εκ νέου με τη νέα σύσταση της βουλής.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση